Hamás složí zbraně, pokud vznikne palestinský stát, řekl představitel hnutí

foto Vlajky hnutí Hamás a Palestiny - ilustrační foto.

Istanbul - Palestinské hnutí Hamás složí zbraně a změní se v běžnou politickou stranu, pokud vznikne palestinský stát v hranicích před rokem 1967. V rozhovoru, který dnes zveřejnila agentura AP, to řekl představitel tohoto hnutí Chalíl Hajja. Hnutí Hamás však ve svém politickém programu takzvané dvoustátní řešení i samotnou existenci Izraele odmítá.

Podle představitele hnutí by Hamás přijal "plně suverénní palestinský stát" v hranicích před šestidenní válkou v roce 1967, to znamená na území Pásma Gazy, Západního břehu Jordánu a Jeruzaléma. V takovém případě Hajja předpokládá, že by Hamás vytvořil vládu s hnutím Fatah, rozpustil své vojenské křídlo a stal se běžnou politickou stranou. Podle něj podobný krok udělala v minulosti i jiná ozbrojená osvobozenecká hnutí, jež se po dosažení svých cílů stala politickými stranami a jejich vojenská křídla byla začleněna do oficiální armády.

V svém politickém programu však hnutí Hamás odmítá "jakoukoliv alternativu plnému osvobození Palestiny", což fakticky znamená zánik Izraele. Hajja podle agentury AP odmítl říct, zda považuje vznik palestinského státu v hranicích před rokem 1967 za přechodný stav k dosažení cíle zničení Izraele či za trvalé řešení konfliktu v oblasti.

Hnutí Hamás vládne od roku 2007 v Pásmu Gazy. Po jeho teroristickém útoku na izraelské území ze 7. října začal Izrael ofenzivu, jejímž cílem je podle izraelských představitelů zničení Hamásu, či alespoň jeho vojenské infrastruktury. Hamás má vedle civilního vedení také své ozbrojené křídlo.

Hajja v rozhovoru pro agenturu AP také odmítl kritiku Izraele či Spojených států, že se Hamás nesnaží dosáhnout dohody o dočasném příměří a propuštění rukojmích. Podle něj hnutí udělalo ústupky například ohledně propuštění Palestinců vězněných v Izraeli. Trvá však na svých dvou základních podmínkách - trvalém zastavení bojů a odchodu izraelských vojáků z Pásmu Gazy. "Proč bych měl vydat zajatce bez záruk, že válka skončí?" uvedl Hajja. Podle něj Hamás v současnosti neví, kolik rukojmí je stále naživu.

Rozhovor s agenturou AP se uskutečnil v Istanbulu. Podle agentury se většina členů politického vedení Hamásu přemístila z Kataru, který čelí kritice za to, že hostí členy palestinského hnutí, do Turecka. Hajja však odmítl, že by se politické vedení Hamásu trvale přesunulo do této země. V sobotu v Istanbulu jednal turecký prezident Recep Tayyip Erdogan s vůdcem Hamásu Ismáílem Haníjou.

 

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 4.05.2024 ČTK

Reklama

21°C

Dnes je sobota 4. května 2024

Očekáváme v 14:00 21°C

Celá předpověď