Hasiči odstraní roj včel jen z veřejných prostranstvích či v ohrožení

foto Ilustrační foto - Roj včel.

Praha/Pardubice - V posledních dnech evidují hasiči zvýšený počet telefonátů na tísňovou linku se žádostí o odstranění rojů včel či jiného bodavého hmyzu. Opakovaně upozorňují, že v takových situacích zasahují jen tehdy, pokud jde o veřejné prostranství nebo akutně hrozí ohrožení zdraví lidí, například alergiků. Na webu to dnes uvedla mluvčí hasičů Pardubického kraje Vendula Horáková. Někdy stačí počkat, až včely odletí, jindy je třeba zavolat specializovanou firmu.

"Hasiči odstraňují nebezpečný hmyz pouze poblíž obydlí, kde se nachází osoba, která je alergická na bodnutí hmyzu, dále na veřejných prostranstvích, u škol, školek i nemocnic a podobně," sdělila mluvčí hasičů.

Na jaře lidé volají hlavně kvůli včelám, v létě to jsou sršně a vosy. "Pouze v případě ohrožení života nastupují hasiči, v ostatních případech dávají hasiči přednost odborníkům. Činnost související s likvidací hmyzu není totiž úkolem hasičů a provádějí ji soukromé firmy," upozornila Horáková. Lidé by proto měli před zavoláním na tísňovou linku zvážit, zda jde o akutní případ vyžadující zásah hasičů nebo lze situaci řešit jinak.

Kdo objeví roj včel na své zahradě, neměl by k místu několik hodin chodit - včely odletí a opylí stromy a květy. Nejsou agresivní, jeden z nepracovitějších tvorů na světě podle včelařů nemá na napadání čas - jen v případě hrubého ohrožení brání včelí matku.

"Včelí roj nelétá zpravidla daleko od domovského úlu, proto pokud se u Vás na zahradě objeví, zachovejte klid, k místu nechoďte a zkuste nejprve kontaktovat včelaře v sousedství. On Vám poradí nebo si pro včely přijede a odchytí, protože budou pravděpodobně jeho," uvedl včelař a současně profesionální hasič ze Žamberku na Orlickoústecku Roman Harapát. "Dříve, než zavoláte hasiče, zavolejte včelaře, a tím včelky pomůžete zachránit," dodal.

Význam včel pro přírodu i člověka je obrovský. Nejenže produkují biologicky cenné a lidskému zdraví prospěšné látky, jako je med, pyl, propolis či vosk, ale hlavně z velké části zajišťují opylení zemědělských plodin i volně rostoucí vegetace.

 

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 18.05.2024 ČTK

Reklama

18°C

Dnes je sobota 18. května 2024

Očekáváme v 17:00 17°C

Celá předpověď