Třinec porazil ve finále Pardubice 4:1, o titulu rozhodne sedmý zápas

foto Finále play off hokejové extraligy - 6. zápas: HC Oceláři Třinec - HC Dynamo Pardubice, 26. dubna 2024, Třinec (Frýdecko-Místecko). Druhý gól Třince. Zleva překonaný brankář Roman Will z Pardubic a autor gólu Patrik Hrehorčák z Třince.

Třinec - O vítězi hokejové extraligy rozhodne až poslední sedmý zápas. Obhájce titulu Třinec porazil dnes v domácím prostředí Pardubice 4:1 a vyrovnal v sérii na 3:3. Klíčová bitva o zlato se odehraje v neděli na východě Čech od 19 hodin.

Svěřenci kouče Zdeňka Motáka si díky gólům Martina Růžičky, který se trefil poprvé v letošním play off, a Patrika Hrehorčáka vypracovali v první třetině dvoubrankový náskok. Před polovinou utkání ho navýšil v přesilovce kapitán Petr Vrána. Hosté se prosadili v početní výhodě při hře bez gólmana v čase 56:02 zásluhou Roberta Kousala, definitivně rozhodl Hrehorčák.

Slezané, kteří v play off vyhráli 15 sérií za sebou, mají dál naději na zisk pátého titulu v řadě. Pokud uspějí i v neděli, budou prvním týmem, který na cestě k titulu vyhrál všechny série 4:3. Ve čtvrtfinále uspěli Oceláři v sedmém utkání s Českými Budějovicemi, proti Spartě otočili jako první v extraligovém play off stav 0:3.

Ve třetí minutě prověřil Willovu pozornost Smith. V osmé minutě přišli domácí o Nestrašila, jenž po nárazu od Adama Musila opouštěl led patrně s pochroumaným ramenem.

Obhájce zlata to však nevykolejilo, naopak. V polovině 14. minuty prolomil dlouhé gólové mlčení kanonýr Růžička, když prostřelil Willa z kruhu. Pardubický gólman se vyznamenal po Hudáčkově ráně, v polovině 16. minuty ho však propálil jako druhý Hrehorčák. Další možnost nevyužil Růžička.

Už po 25 sekundách druhé části se proti pravidlům provinil Adámek a Dynamo si zahrálo první přesilovku. Recept na Oceláře však nenašlo. Už při hře v plném počtu měl dvě příležitosti Hudáček, stavem ale nepohnul.

V krátkém sledu po sobě pak hráli početní výhody i domácí a tu druhou dokázali využít. Odražený puk od zadního hrazení si našel Vrána a poslal ho do odkryté branky. Dynamo sáhlo k trenérské výzvě kvůli kontaktu Voženílka s Willem na hraně brankoviště, ale neuspělo.

Třinečtí mohli navíc pokračovat v přesilové hře. Ve 32. minutě během ní Šenkeřík udělal dva kroky od modré čáry a zazvonil na brankovou konstrukci. Hudáček pak dostal puk v ideální pozici, ale místo zakončení zkusil přelstít Willa kličkou a neuspěl. Po Hrehorčákově nahrávce minul zblízka Dravecký.

Třetí dějství začínali domácí v početní výhodě, její zbytek sice nevyužili, ale Zohorna jim vzápětí nabídl další přesilovku. Během ní vychytal Will Voženílka. Následovala ostřejší výměna názorů, po níž muselo po dvou hráčích z obou týmů pykat na trestné lavici dokonce pět minut.

Hosty mohli vrátit do hry Pánik a Čerešňák, jenže Kacetl byl proti. Po polovině třetiny se dostal Čacho za záda hostů, tváří v tvář Willovi zkusil fintu se zakončením mezi betony, ale neuspěl. Na druhé straně spálil další velkou šanci Hyka.

Jedinečnou příležitost měl v 53. minutě Daňo po nahrávce od Ciencialy, před prázdnou brankou mu však kotouč při zpracování přeskočil čepel. Když byl v čase 54:17 vyloučen Helewka, sáhli Východočeši ke hře bez gólmana. Kacetla nejprve zachránila branková konstrukce, v 57. minutě mu však sebral čisté konto Kousal.

Dynamo to pak zkusilo znovu s power play, čehož využil k druhému dnešnímu zásahu Hrehorčák a uklidnil domácí.

Hlasy trenérů po utkání:

Zdeněk Moták (Třinec): "Z naší strany výborný výkon po všech stránkách. Chtěli jsme se s domácím publikem rozloučit kvalitním výkonem, který jsme jim předvedli. Vytvářeli jsme si po celý zápas nejenom střelecké, ale i brankové příležitosti. Proměnili jsme zlomek, ale mě těší, že jsme urvali ten bod a jedeme do Pardubic rozdat si to o titul mistra v sedmém zápase play off."

Marek Zadina (Pardubice): "První dvě třetiny nám nevyšly. Z naší strany to nebyl moc dobrý výkon. Třetí třetina se nám povedla, už jsme hráli hokej, jak bychom si představovali. V globálu se nám ale zápas moc nepovedl. Je to srovnané 3:3, je to play off - nahoru dolů. Jedeme domů. Nedopadlo to, takhle to je. Věřím, že budeme doma štípat led a že budeme hrát výborný hokej. Poženou nás lidi a půjdeme si za tím."

HC Oceláři Třinec - HC Dynamo Pardubice 4:1 (2:0, 1:0, 1:1)

Branky a nahrávky: 14. M. Růžička (D. Voženílek, Helewka), 16. Hrehorčák (Čacho, Dravecký), 30. P. Vrána (Cienciala, Kundrátek), 59. Hrehorčák - 57. R. Kousal (Čerešňák, A. Musil). Rozhodčí: Hribik, Šír - Lhotský, Synek. Vyloučení: 3:5, navíc Voženílek, Helewka - A. Musil, Paulovič všichni 5 min. Využití: 1:1. Diváci: 5400 (vyprodáno). Stav série: 3:3.

Sestavy:

Třinec: Kacetl - Marian Adámek, Smith, Kundrátek, Nedomlel, Polášek, Šenkeřík - Hrehorčák, Čacho, Dravecký - M. Růžička, A. Nestrašil, D. Voženílek - L. Hudáček, Cienciala, Daňo - Helewka, P. Vrána, Miloš Roman - Kurovský. Trenér: Moták.

Pardubice: Will - Čerešňák, D. Musil, Košťálek, T. Dvořák, Hájek, Vála, od 41. navíc Michal Houdek - Hyka, L. Sedlák, Pánik - Radil, T. Zohorna, R. Kousal - M. Kaut, A. Musil, Paulovič - Vondráček, Poulíček, Mandát. Trenér: Zadina.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 4.05.2024 ČTK

Reklama

21°C

Dnes je sobota 4. května 2024

Očekáváme v 21:00 15°C

Celá předpověď