Čeští hokejisté zdolali v přípravě Rakousko i podruhé, v Linci vyhráli 3:2

foto Ilustrační foto - První přípravný zápas před mistrovstvím světa: ČR - Rakousko, 18. dubna 2024 v Českých Budějovicích. Jakub Rychlovský z Česka.

Linec - Čeští hokejisté zdolali v přípravě na květnové domácí mistrovství světa tým Rakouska i v odvetě, v Linci zvítězili po obratu 3:2. Dva góly výběru kouče Radima Rulíka vstřelil útočník Jakub Rychlovský, jeden přidal obránce Daniel Gazda.

Brankář Dominik Frodl, který se po dvou zápasech vrátil do zahajovací sestavy, inkasoval jako první, když ho ve 14. minutě překonal Nico Feldner. Ještě do přestávky však vyrovnal Gazda. Ve druhé části nejprve Rychlovský využil přesilovku, před polovinou utkání zvýšil na 3:1. V 58. minutě snížil Leon Wallner.

Další kemp čeká národní tým příští týden na Slovensku. V úterý se mužstvo sejde v Bratislavě. V pátek 26. dubna se Češi v Trenčíně a o den později v Bratislavě utkají se Slováky. Potom od čtvrtka 2. do pátku 5. května na turnaji Euro Hockey Tour v Brně nastoupí postupně proti Finsku, Švédsku a Švýcarsku.

Úvodní třetina byla festivalem zahozených šancí v podání favorizovaných hostů, kteří v prvním souboji zvítězili v Českých Budějovicích s přehledem 5:1. Hned v úvodních sekundách nevyzrál na gólmana Madlenera Flek. Následovaly další příležitosti, ale aktivitu Čechů pak přibrzdil Lencův faul. Při početní výhodě domácích se zahřál i Frodl, stav se však nezměnil.

Již v plném počtu měl v osmé minutě obrovskou šanci Filippi, jenže Madlenera překonat nedokázal. Ve 14. minutě ujel Rakušanům Kondelík, ani on ale bezbrankovým stavem nepohnul. Domácí vzápětí trestali, když Feldner využil Frodlova zakrytého výhledu a tečovanou střelou poslal rakouský tým do vedení.

Šanci na vyrovnání nevyužil aktivní Kondelík, pak ale zakončil rychlou souhru ranou zpoza kruhu Gazda a bylo to 1:1. Obrat mohl ještě do pauzy dokonat Michal Kovařčík, blafákem však Madlenera nezaskočil.

Druhou dvacetiminutovku vyhrál český tým na střely mezi tyčky 15:4 a svou převahu promítl i do skóre. Ve 24. minutě se jako první z domácího celku provinil proti pravidlům Wolf a Češi přesilovku využili. Šustr našel zapomenutého Rychlovského, který rychlým manévrem překonal Madlenera.

Zvýšit mohl Kodýtek, ale podařilo se to znovu až Rychlovskému, jemuž nabil před polovinou zápasu na kruh Kubík. Po chvilce následovalo další provinění Wolfa, tentokrát však odseděl celé dvě minuty ze svého trestu.

Při oslabení na začátku třetího dějství pozlobil Rakušany Červenka, Madlener však jeho pokus vytěsnil betonem. Snížit mohl Wolf, jenže minul. V 51. minutě nezamířil přesně z dobré pozice ani Michal Kovařčík. Když už se zdálo, že utkání směřuje k poklidnému závěru, předvedl parádní zakončení z otočky před Frodlovým brankovištěm Wallner a snížil. Power play Rakušanům nevyšla.

Hlasy po utkání:

Radim Rulík (trenér ČR): "První třetinu se nám moc nedařilo plnit pokyny. Měli jsme hodně ztrát v útočném pásmu a přechod útočné modré čáry nebyl vůbec tak, jak bychom si představovali. Tam jsme nechávali hodně puků. Rakušani mají bruslivý tým, ale proti žádnému týmu z elitní skupiny se nedá uspět, pokud se budou ztrácet puky s přechodem do útočného pásma nebo v neutrální zóně. Dostali jsme takový nešťastný gól, což se může stát. Srovnali jsme. Ve druhé třetině jsme se zlepšili. Ve třetí třetině do té situace, kdy domácí snížili na 2:3, jsme jim moc nedovolili. Měli jsme tam nějaké šance, ale gól jsme nedali. Až v závěru přišlo zaváhání v defenzivě a zdramatizovalo se to. Gólman (Dominik Frodl) ale podal velmi dobrý výkon a odvrátil pak vyrovnání. V závěru už jsme to zvládli a nakonec vyhráli."

Jakub Rychlovský (útočník ČR, autor dvou branek): "Když jsme inkasovali první gól, věděli jsme, že je před námi ještě skoro celý zápas. Bylo třeba se jen držet své hry. Šancí tam bylo dost, ale myslím, že Rakušáci byli docela silní ve své obranném pásmu. Uhrávali tam osobní souboje, s čímž jsme měli celkem problém v tom prvním utkání, že jsme se neudrželi tolik na puku. Dnes se to podle mého zlepšilo, ale musíme na tom ještě zapracovat."

Roman Červenka (útočník ČR): "Nebyla to asi úplně paráda, ale každé vítězství se počítá, takže v tomto ohledu je to dobré. Nemyslím, že by Rakušani byli nějak slabým týmem. Dnes jsou těžkým soupeřem všichni. Všichni dobře bruslí a pokud nedáš více gólů na začátku, tak je ten zápas náročný, což se potvrdilo. Trávili jsme dost času u nich, k nám jsme je tolik nepouštěli. Jen škoda, že jsme nevyužili více šancí a nedali nějaký gól navíc."

Matěj Stránský (útočník ČR): "Bylo to těžké utkání. Je tady trošku jiný rozměr ledu, než jsme byli teď zvyklí trénovat i hrát, takže i to byl trochu rozdíl. Ale myslím, že jsme to zvládli. Šancí na gól jsme měli víc a výsledek pro nás mohl být i lepší. Udělali jsme dvě chybičky a dostali jsme dva góly, ale jinak to nebylo špatné. Chce to ještě více si pomoct tlakem do brány a rychleji střílet. Probereme si to u videa a poučíme se z toho."

Michal Kovařčík (útočník ČR): "Byla to dobrá výhra na psychiku týmu. S těmito papírově slabšími soupeři by se mělo vyhrávat. Že jsme s nimi zvládli vyhrát všechny čtyři zápasy, to je pro tým určitě dobře. Měli jsme tam ale pár šancí, které bychom měli určitě využívat. Když se neodskočí o větší počet gólů, je z toho pak takováhle přetahovaná až do konce. Také je třeba se vyvarovat jakéhokoliv faulu v útočném pásmu. V týdnu se hodně kluků necítilo zrovna na sto procent kvůli viróze, ale věřím, že už je to v kabině jen minimálně a pomohou nám i ty dva dny volna, které jsou před námi."

Rakousko - Česko 2:3 (1:1, 0:2, 1:0)

Branky a nahrávky: 14. Feldner (Maxa), 58. Wallner (Bretschneider, Bär) - 18. Gazda (M. Kovařčík, Rychlovský), 25. Rychlovský (Šustr, M. Kovařčík), 30. Rychlovský (Kubík, Ščotka). Rozhodčí: Nikolic, Smetana - Puff, Sparer (všichni Rak.). Vyloučení: 3:2. Využití: 0:1. Diváci: 3400.

Sestavy:

Rakousko: Madlener - Wolf, Schnetzer, Zündel, Heinrich, Brunner, Wimmer, Kernberger, Söllinger - Feldner, Maxa, Romig - Peeters, Scherzer, Zwerger - Neubauer, Kainz, Böhm - Wallner, Bretschneider, Bär. Trenér: Bader.

Česko: Frodl - Zábranský, Mašín, Pyrochta, J. Galvas, Šustr, Sirota, Gazda, Ščotka - Flek, Filippi, Lenc - M. Stránský, M. Špaček, Červenka - Kubík, M. Kovařčík, Rychlovský - Černoch, Kondelík, Kodýtek. Trenér: Rulík.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 3.05.2024 ČTK

Reklama

18°C

Dnes je pátek 3. května 2024

Očekáváme v 03:00 11°C

Celá předpověď