Izraelská armáda pokračuje v operaci v okolí Rafáhu, do města nepostupuje

foto Izraelské tanky na okraji Rafáhu v jižní části Pásma Gazy na snímku izralské armády, 7. května 2024.

Tel Aviv - Izraelská armáda pokračuje v operaci na jihu Pásma Gazy v oblasti Rafáhu, podle deníku Haarec operuje u přechodu do Egypta, který v úterý obsadila. Do obydlených částí města nepostupuje. Mluvčí izraelské armády dnes bagatelizoval úterní nepotvrzenou informaci, že Spojené státy minulý týden pozastavily Izraeli dodávku některých zbraní kvůli jeho avizované ofenzivě v Rafáhu.

Agentura AFP také napsala, že v Káhiře byla dnes obnovena jednání o příměří za přítomnosti delegací Izraele i hnutí Hamás a jejich prostředníků. Jedním z nich je Katar, který dnes podle AFP vyzval mezinárodní společenství, aby zabránilo v Rafáhu genocidě.

Mluvčí izraelské armády Daniel Hagari dnes novinářům podle agentury Reuters řekl, že jakékoli neshody mezi USA a Izraelem se řeší "za zavřenými dveřmi" a že spolupráce pokračuje. Reagoval tak na úterní informace médií, která s odkazem na nejmenované americké činitele napsala, že Washington minulý týden pozastavil zásilku bomb Izraeli kvůli tomu, že Izrael nevyslyšel jeho varování ohledně ofenzivy v Rafáhu.

Spojené státy i další země už několik měsíců vyzývají Izrael, aby zajistil bezpečnost více než milionu civilistů, kteří do oblasti Rafáhu utekli před boji v jiných částech Pásma Gazy. Izrael v pondělí vyzval asi 100.000 lidí ve východní části Rafáhu k evakuaci a necelý den poté tam zahájil akci, kterou nazval "omezenou operací". Bílý dům později uvedl, že nejde o avizovanou rozsáhlou pozemní operaci, nýbrž o akci s cílem zabránit Hamásu v pašování zbraní do Gazy.

Izraelská armáda dnes podle deníku Haarec pokračuje v operaci v okolí města Rafáh. Její jednotky prohledávají oblast, kde už v úterý zabily asi 20 bojovníků Hamásu a odhalily tři "významné tunelové šachty", které by mohly vést do Egypta. Podle serveru The Times of Israel (ToI) není jasné, zda má Hamás stále funkční tunely do Egypta, odkud jimi v minulosti pašoval zbraně. Egypt v minulé dekádě stovky takových tunelů zničil.

Agentura Reuters s odvoláním na svědky z Rafáhu dnes napsala, že Hamás bojuje s izraelskými vojáky východně od města a že tanky, které v úterý obsadily přechod Rafáh, nepostupují zatím do zastavěných oblastí.

Izraelskou operaci v oblasti Rafáhu už v úterý odsoudil Egypt, Turecko, Jordánsko či generální tajemník OSN António Guterres a šéf diplomacie EU Josep Borrell. Dnes akci kritizovala i Africká unie (AU) a Katar. Šéf komise AU, která je výkonným orgánem AU, Músá Fakí na síti X odsoudil izraelské obsazení přechodu Rafáh, který je důležitým místem pro vstup humanitární pomoci do Gazy, a vyzval mezinárodní společenství, aby zastavilo eskalaci této války.

Deník Haarec dnes napsal, že izraelská armáda se připravuje na další údery také na severu Pásma Gazy a v jeho centrální části. Tam už nevede každodenní velké boje, jako tomu bylo v předchozích měsících. Podle deníku Haarec se tam ale Hamás snaží obnovit svou moc nad civilní a vojenskou infrastrukturou, která je ale zdevastovaná boji a izraelským masivním bombardováním.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 19.05.2024 ČTK

Reklama

20°C

Dnes je neděle 19. května 2024

Očekáváme v 21:00 13°C

Celá předpověď