Netanjahu: Izrael vstoupí do Rafáhu s dohodou, nebo bez ní, aby porazil Hamás

foto Ilustrační foto - Následky izraelského ostřelování města Rafáh na jihu Pásma Gazy, 22. února 2024.

Tel Aviv - Pozemní jednotky izraelské armády vstoupí do Rafáhu, aby zničily zbývající jednotky Hamásu, bez ohledu na to, zda se Izraeli podaří uzavřít s tímto radikálním palestinským hnutím dohodu o příměří a výměně rukojmích, či nikoli. Prohlásil to dnes podle agentur izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Izraelská vláda stále nedostala odpověď palestinského hnutí na svou poslední nabídku na dohodu o příměří v Pásmu Gazy výměnou za propuštění izraelských rukojmích. Podle zdroje agentury AFP před rozhodnutím vyčká do středečního večera.

Ve městě na jihu Pásma Gazy se před válkou skrývá více než milion palestinských uprchlíků, zatímco vyjednávání mezi Izraelem a Hamásem v posledních dnech zjevně nabírá na obrátkách a serióznosti a do Izraele odcestoval také americký ministr zahraničí Antony Blinken, aby podpořil úsilí o dosažení dohody, připomněla agentura AP. Mluvčí americké diplomacie Vedant Patel uvedl, že USA zatím od Izraele neviděly věrohodné plány operace v Rafáhu, které by řešily americké obavy.

"Představa, že válku ukončíme dříve, než dosáhneme všech svých cílů, nepřichází v úvahu," uvedl premiér podle zprávy, kterou vydal jeho úřad. "Vstoupíme do Rafáhu a zlikvidujeme tamní prapory Hamásu - s dohodou, nebo bez ní, abychom dosáhli úplného vítězství," prohlásil Netanjahu.

Jakkoli byly Netanjahuovy výroky zřejmě určeny jeho krajně pravicovým a ultranacionalistickým koaličním partnerům, není jasné, zda budou mít vliv na případnou dohodu s Hamásem, píše AP. Premiér čelí tlaku ze strany některých vládních partnerů, aby nepřistupoval na dohodu s Hamásem, jež by mohla armádě zabránit v invazi do Rafáhu, který je podle ní poslední baštou Hamásu.

Netanjahuova pozice by v případě dohody mohla být ohrožena, protože mnozí zastánci tvrdé linie v jeho kabinetu žádají útok na Rafáh. S jedním z nich, ministrem národní bezpečnosti Itamarem Ben-Gvirem, se Netanjahu dnes setkal, podrobnosti o schůzce však jeho úřad nezveřejnil. Podle webu listu Times of Israel bylo zrušeno jednání izraelského válečného kabinetu plánované na dnešní večer, zřejmě právě kvůli panujícím rozdílným názorům klíčových politických hráčů na možnou dohodu s Hamásem a operaci proti Rafáhu.

Podle nejmenovaného izraelského představitele, který mluvil s agenturou AFP, izraelská vláda stále čeká na odpověď hnutí Hamás na novou nabídku dočasného příměří. "Počkáme do středy večer a pak se rozhodneme," řekl AFP vládní činitel. Nový izraelský návrh označil v pondělí americký ministr zahraničí Antony Blinken za mimořádně velkorysý k palestinskému hnutí. To by podle agentury AFP mělo odpovědět co nejdříve.

Netanjahuova koalice se opírá o krajně pravicové a ultraortodoxní strany a kritici premiéra tvrdí, že se při rozhodování v době války řídí spíše politickými motivy než národními zájmy. Sám premiér to odmítá. Jeho vláda by mohla padnout, pokud by z ní odešla kterákoli ze stran, které se staví proti dohodě s Hamásem. Takovému scénáři se Netanjahu snaží vyhnout s ohledem na to, že jeho popularita od začátku válku podle průzkumů veřejného mínění prudce klesla.

Netanjahu dnes navíc hovořil před fórem Tikva, což je malá skupina rodin rukojmích, která se výrazně odlišuje od hlavního proudu rodin zajatých Izraelců, když dává přednost rozdrcení Hamásu před osvobozením svých blízkých. Členové ostatních rodin a tisíce jejich podporovatelů mezitím týden co týden demonstrují za uzavření dohody, která by rukojmí přivedla zpět domů, a tvrdí, že to by mělo mít přednost před jakoukoli vojenskou akcí.

Izrael vede v Pásmu Gazy proti Hamásu válku v odvetě za teroristický útok z loňského 7. října, kdy ozbrojenci této skupiny a jejích spojenců v izraelském pohraničí povraždili na 1200 lidí a dalších 253 unesli na palestinské území. Při dosud jediném klidu zbraní na konci listopadu byla propuštěna více než stovka rukojmích výměnou za palestinské vězně. Masivní izraelské bombardování Pásma Gazy a následná pozemní operace si podle úřadů ovládaných Hamásem od října vyžádaly více než 34.500 palestinských životů.

Tisíce lidí demonstrovaly v Tel Avivu za dohodu o příměří a propuštění rukojmích

Tisíce lidí v pondělí večer demonstrovaly v Tel Avivu za dohodu izraelské vlády s palestinským hnutím Hamás o příměří v Gaze a o propuštění rukojmích držených Hamásem. Několik demonstrujících se střetlo s policií, která proti nim použila vodní děla. Někteří účastníci protestu obvinili policii z nepřiměřeného zásahu, informoval dnes server The Times of Israel (ToI).

Demonstrace se účastnili také příbuzní lidí, které Hamás unesl loni 7. října při útoku na Izrael, při němž zabil na 1200 lidí. Odvetná izraelská ofenziva v Gaze si vyžádala podle úřadů ovládaných Hamásem přes 34.000 palestinských obětí. Na pondělní manifestaci přišli i rukojmí, které Hamás koncem listopadu propustil během dosud jediného příměří v této válce. Hamás drží v zajetí ještě na 130 rukojmích, z nichž ale zřejmě už několik desítek v zajetí zemřelo.

Účastníci pondělní manifestace došli také k ústředí vládní strany Likud premiéra Benjamina Netanjahua, kde se několik lidí střetlo s policií. Ta použila vodní dělo a pět osob podle ToI zatkla. Policie tvrdí, že bránila skupině demonstrantů v ilegálním protestu a snaze dostat se do ústředí Likudu.

Demonstranti také v Tel Avivu zapálili oheň před sídlem izraelské armády, kde nesli transparent s nápisem "Rafáh může počkat, rukojmí ne". Odkazovali tak na chystanou vojenskou akci v Rafáhu na jihu Pásma Gazy, kam utekl přes milion Palestinců před boji a kde chce armáda zahájit pozemní operaci. Oblast už ostřeluje, ač ne tak intenzivně jako ostatní části Pásma Gazy, které už jsou válkou zdevastované.

Manifestace za dohodu s Hamásem a propuštění rukojmích se konají v Izraeli pravidelně, v posledních dnech zesílily zřejmě i proto, že Hamás zveřejnil videa s několika unesenými. Tento týden je na Blízkém východě opět americký ministr zahraničí Antony Blinken, který v pondělí jednal v Saúdské Arábii, dnes bude v Jordánsku a poté má odletět do Izraele. Spojené státy jsou spolu s Egyptem a Katarem prostředníkem dohody o příměří mezi Izraelem a Hamásem.

V pondělí agentura Reuters napsala, že součástí nejnovějšího návrhu je ochota Izraele souhlasit v první fázi s propuštěním méně než 40 rukojmích výměnou za palestinské vězně a ve druhé fázi příměří s "obdobím trvalého klidu". To je kompromisní odpověď Izraele na požadavek Hamásu, který dlouhodobě požadoval trvalý klid zbraní. Po první fázi by Izrael umožnil volný pohyb lidí mezi jižní a severní částí Pásma Gazy a také by částečně stáhl své vojáky z Pásma Gazy, dodal zdroj Reuters.

Matka jednoho z unesených na demonstraci v projevu také vyzvala Netanjahua, aby si vybral mezi záchranou rukojmích a udržením se u moci. V jeho koaličním kabinetu totiž jsou i krajně pravicoví ministři, kteří jsou proti dohodě o propuštění rukojmích za cenu uzavření příměří a požadují pokračovat ve válce do úplného zničení Hamásu.

V pondělí také uspořádali tiskovou konferenci příbuzní dvou rukojmích, kteří se o víkendu objevili na Hamásem zveřejněné videonahrávce. "Žádám všechny (politiky), aby přestali mluvit a začali jednat," řekla dcera čtyřiašedesátiletého Keitha Siegela, jehož palestinští ozbrojenci unesli 7. října s dalšími asi 250 lidmi.

Naopak skupina příbuzných vojáků, kteří padli v této válce, v pondělí pohrozila hladovkou, pokud izraelská armáda nezahájí operaci v Rafáhu. "Nechceme, aby naši synové padli zbytečně," řekl jeden z rodičů, jehož syn zemřel v Gaze začátkem prosince. Dodal, že válka nesmí skončit jinak než úplným zničením Hamásu a osvobozením rukojmích.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 17.05.2024 ČTK

Reklama

15°C

Dnes je pátek 17. května 2024

Očekáváme v 21:00 11°C

Celá předpověď