Izraelské úřady našly ostatky muže, o němž se domnívaly, že je rukojmím Hamásu

foto Ilustrační foto - Automobily zničené při útoku palestinských extremistů na místě hudebního festivalu u kibucu Reim v Negevské poušti, 10. října 2023. 

Tel Aviv - Jeden z lidí, o nichž se izraelské úřady domnívaly, že je mezi rukojmími drženými Hamásem, byl prohlášen za mrtvého poté, co se jeho ostatky našly v Izraeli. Podle britské BBC to potvrdila izraelská armáda. Ozbrojenci z palestinského hnutí Hamás při útoku v izraelském pohraničí loni 7. října na 1200 lidí zabili a 253 zavlekli do Pásma Gazy.

Armáda uvedla, že ostatky Eljakima Libmana se podařilo identifikovat na základě "důkladného komplexního vyšetřování", které vedly ozbrojené síly, policie a národní ústav forenzní medicíny. Izraelská média informovala, že byl pohřben zároveň s jinou obětí masakru na festivalu Nova poblíž kibucu Reim. Třiadvacetiletý Libman tam pracoval jako člen ochrany.

Na tomto festivalu extremisté z Hamásu povraždili 360 lidí a několik desítek zajali jako rukojmí. Libmanův otec krátce po útoku na facebooku napsal, že syn zůstal na místě a hodiny ošetřoval zraněné. Naposledy byl viděn, když se snažil pomoci dvěma těžce zraněným ženám.

Podle Izraele drží Hamás v Pásmu Gazy stále 129 rukojmích, z nichž nejméně 35 je po smrti. V odvetě za útoky ze 7. října vede izraelská armáda v Pásmu Gazy válku, při které přišlo o život přes 34.650 lidí a desetitisíce dalších utrpěly zranění. Základní infrastruktura na tomto palestinském území je důsledku izraelské ofenzivy v troskách a lidé podle humanitárních organizací a OSN živoří v katastrofálních podmínkách.

 

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 18.05.2024 ČTK

Reklama

18°C

Dnes je sobota 18. května 2024

Očekáváme v 14:00 18°C

Celá předpověď