Jeden ano, druhý ne

foto Utkání 2. kola první fotbalové ligy AC Sparta Praha - FC Baník Ostrava 1. srpna v Praze. Obránce Sparty Markus Steinhöfer (vlevo) a záložník Baníku Daniel Holzer.

Velcí rivalové v boji o český titul zvolili o víkendu stejnou taktiku. Jak Sparta proti Baníku, tak Plzeň na Dukle nastoupily s hodně obměněnou sestavou, aby si mnohé hvězdy odpočinuly před středečními odvetami třetího předkola play off Ligy mistrů. V obou případech to byla pro favority tvrdá práce. Pokud jde o Viktorii navíc neúspěšná.

Zápas na Letné ukázal několik věcí. Marek Štěch je jistě výborný gólman, ale jeho rozehrávka nohou je pro trenéra noční můrou. Paixao se zatím do současného herního systému Sparty nehodí. Je to útočník vyloženě do vápna, na nějž musí spoluhráči makat od první do poslední minuty. Pokud se po něm chce pohyb, rychlý návrat za míč a vůbec aktivita, polský nákup nefunguje. Řekl bych, že po dvou ligových startech bude mít Paixao, minimálně na nějakou dobu, utrum. Fatai se zatím ukazuje daleko lépe. Jak co se nasazení, rychlosti i proměnění šancí týká. Dalším zjištěním je, že Matějovský ani Hušbauer nejsou štítovými záložníky, zvláště ne pro systém 3-5-2. Hodně průměrný Baník měl nečekaně mnoho příležitostí k ohrožení branky soupeře právě proto, že nefungovala součinnost obranné řady a středních záložníků. Naopak, kladným zjevem byl uzdravený Lafata. Pro Spartu je v současnosti nepostradatelný. Sice proměnil jen jednu ze svých čtyř šancí, ale tohle procento se bude zlepšovat. Příjemné pro fanoušky Sparty bylo, že letenští dokázali otočit zápas, i když ještě deset minut před koncem prohrávali. Ale jak by to vypadalo, kdyby si Narh při své šanci pohlídal ofsajdové postavení a zvýšil na 2:0, toť otázka. Viktoriáni neudělali až tolik změn v sestavě jako Sparta, ale byly hodně znát. Kučera byl vidět jen první poločas, Matějů sice nepropadl, ale také nezářil, Ďuriš hodně odbojoval, ale k zakončení se nedostával. Hodně na sebe upozornil Vůch. Byl velmi aktivní, jeho technická vybavenost dělala defenzivním hráčům Dukly mnoho starostí. Stejně jako Lafata měl čtyři velké příležitosti, jenomže neproměnil ani jedinou. Zvláště hlavička ze dvou metrů v prvním poločase, ta se prostě musí přetavit v gól. I když, co měl říkat na druhé straně Přikryl, když nedokázal překonat z bezprostřední blízkosti stopera Hubníka zaskakujícího za Kozáčika. Plzeň měla na vyrovnání podobný čas, během nějž Sparta nastřílela unavenému Baníku tři góly. Ale nedala ani jeden. A to kopala penaltu. Jenže míč po Kovaříkově střele odputoval někam na oběžnou dráhu a bod byl fuč. Jestli body ztracené na Julisce budou nakonec Viktorii chybět, to se ukáže až za pár měsíců.To důležitější čeká Plzeň i Spartu ve už středu. Bude to chtít přidat…

Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 29.03.2024 ČTK

Reklama

18°C

Dnes je pátek 29. března 2024

Očekáváme v 09:00 12°C

Celá předpověď