Judista Krpálek přičichl ke golfu

foto Judista Lukáš Krpálek při golfu

Lukáš Krpálek je s výškou 198 centimetrů a váhou 100 kilogramů přímo předurčen k boji. Dostatečně toho využívá při své profesionální kariéře judisty a dlužno říct, že se mu práce opravdu daří. Úspěchy, které dosud zaznamenal, jsou toho důkazem a právem můžeme tvrdit, že patří k našim nejtalentovanějším judistům. Na konci léta byl na soustředění v Resortu Darovanský dvůr u Plzně a při té příležitosti se rozhodl vyzkoušet také golf. Jak už to tak bývá, tak po prvních neúspěšných úderech se mu dostal pod kůži. Jestli bude ve svém snažení pokračovat? Tak to už je tématem následujícího rozhovoru.

Fotogalerie

První krůčky na golfu bývají plné očekávání, jak tenhle sport zapůsobil na Lukáše Krpálka? Vypadá to, že ve volném čase budete pokoušet golfové štěstí?

Rozhodně ano. Je to moje první setkání s golfem a jsem moc rád, že se mi to celkem vedlo. Sport, který dělám je hodně silově založený a tak jsem dostával rady od trenéra, abych netlačil na pilu, snažil se hrát lehce, ale znáte to, za jedno odpoledne toho člověk moc nepochopí. Rozhodně se ale golfu věnovat budu a i když je sezona už v podstatě pryč, v zimě si tu a tam dám nějaký ten indoor. Moc se na to těším.

Pravdou je, že judo se moc s golfem nesnoubí, nemáte ten pocit? Co vlastně od svého „seznamovacího večírku“ očekáváte?

Jee, to je pravda, judista na golfu, to asi nebudí důvěru, že? Ale jak jsem se někde dočetl, golf je sport pro každého a můžete ho provozovat v každém věku. Takže i já jsem se rozhodl, že se připojím do té elitní skupiny nadšenců. A co od toho očekávám? Sám zatím nevím, ale jsem nadšen z toho, jaká to může být zábava. A to jsem ani ještě nebyl na hřišti, tak uvidíme…

Judista Lukáš Krpálek při golfu

Mimochodem, kolikrát v týdnu trénujete judo? Jste vrcholovým sportovcem, předpokládám tedy, že téměř každý den a to ve dvou fázích? Popište nám svůj běžný den.

No tak trénovat musím opravdu každý den a to dvoufázově. Nebudu to popisovat úplně detailně, ale jistě si dokážete představit, že je to pěkný záhul. Člověk ráno vstane a pokud bych to měl trochu zlehčit, tak se protrénuje celým dnem. To je prostě úděl vrcholového sportu, ale nelituji ničeho samozřejmě. Jsem rád, že mohu judo dělat a že se mi daří v tomhle sportu něco dokázat. Uvidím, jak mi to půjde na golfu, ale sportovci to mají vždycky lehčí.

Při takovém sportovním provozu bude asi moc těžké najít si čas na tréning golfu... Přesto, máte ambice podívat se v dohledné době na hřiště? Nebo jinak, složíte zkoušky o způsobilosti ke hře?

No je to tak. Čas bude asi největší nepřítel. Trenér v Darovanském dvoře říkal, že abych se dostal na hratelnou úroveň, budu muset odpalovat dvakrát, třikrát týdně. Na to v současné době čas samozřejmě nenajdu, ale v nějakém udržovacím režimu se snad po čase ocitnu. Vlastně si přeji se golf naučit, uvidím, jak to půjde.

Judista Lukáš Krpálek při golfu

Jak byste se charakterizoval při svém sportovním výkonu. Jste klidný silák, který nejprve myslí a pak koná? Nebo je to naopak?

Charakterizovat sám sebe je těžké, ale patřím asi do té první skupiny. To je předpokládám dobrá kvalifikace na golf, je to tak?

No ano, to je pravda. Ale pojďme dál. Ke golfu patří i specifická pravidla chování na hřišti i mimo něj,  jste připraven vstoupit do tohoto světa?

No, to je dobrá otázka. Zatím nejsem dobře informován, ale už jsem o tom slyšel hodně. Pokud se u tohoto sportu naučím ještě něco víc, budu rád. Předpokládám ale, že slušné chování je potřeba nejen v golfu a pokud to člověk v sobě nemá, tak mu asi tahle hra nepomůže.

Znáte někoho ve svém okolí, kdo se golfu věnuje? Teď myslím spíše z vašeho oboru, tedy juda?

Popravdě neznám, ale když s tím začnu, určitě přivedu i své kamarády. Znáte to, kdo jednou zkusil, nechce jinak.

Dokázal byste vyjmenovat alespoň dva české golfisty?


To je tedy těžký oříšek. Jelikož nejsem dobře informován, tak teď budu opravdu střílet od boku. Vím jistě, že existuje golfistka jménem Klára Spilková, ale co se týká nějakého českého golfisty, to opravdu nevím. Pokud byste se zeptal na zahraničního, tak bezpečně odpovím Tiger Woods. Toho ale asi zná úplně každý…

Sledujete někdy třeba golfové přenosy v nějaké z českých televizí?

Tak na to není čas, bohužel. Ale třeba jednou…

Potkáme se v průběhu tohoto roku na některém z tuzemských golfových hřišť?

Tahle možnost je docela reálná. Pokusím se udělat maximum proto, abych si mohl příští léto zahrát. Cesta bude sice trnitá, ale mám pevnou vůli, tak si troufám tvrdit, že to zvládnu. A když ne, tak třeba v roce následujícím, nic se nemá uspěchat. Tak golfu zdarJ

Díky za rozhovor. Rádo se stalo.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 25.04.2024 ČTK

Reklama

10°C

Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024

Očekáváme v 09:00 7°C

Celá předpověď