Kdo se zabývá vstupem ČR do EU

hlavní vyjednavači:

ČR pro EU - Pavel TELIČKA Evropské komise pro ČR - Rutger WISSELS Delegace Komise EU v ČR Zahájení činnosti v Praze: 19.března 1993 (11.12.1991 v Bruselu podepsána dohoda mezi Komisí ES a ČSFR o zřízení zastoupení ES v Praze a jeho výsadách a imunitách; 5.3.1992 vyslovilo s dohodou souhlas FS ČSFR)
Pod hradbami 17
160 00 Praha 6
tel.224 312 835
info@iceu.cz, www.evropska-unie.cz Informační centrum EU zahájilo činnost 13. října 1999; zřízeno Delegací EK v Praze
Rytířská 31
110 00 Praha 1
tel: 221 610 142-3
info@iceu.cz, www.evropska-unie.cz Mise ČR při ES (čs. mise u ES zřízena v roce 1989)
Brusel, Carolyho ulice č.15
www.mfa.cz/missionEU Stálé zastoupení Hlavního města Prahy při EU - o vzniku zastoupení rozhodli pražští radní v polovině března 2000; mělo být otevřeno v září 2001, ale kvůli průtahům s povolením od bruselské radnice otevřeno až 25. června 2002; roční provoz tohoto zastoupení stojí Prahu asi 15 miliónů korun.
Avenue Palmerston 16, Brusel
dům, v němž zastoupení sídlí, koupil pražský magistrát za 40 milionů korun, dalších osm milionů vložil do jeho úprav. Rada vlády pro evropskou integraci dříve Výbor vlády pro evropskou integraci Sekce evropské integrace na MZV internet MZV: www.euroskop.cz a www.mzv.cz, od října 2001 funguje linka 800 200 200, na které operátoři odpovídají na dotazy občanů k problematice vstupu do EU). Delegace pro jednání o dohodě o přístupu ČR k EU Evropsko-české fórum nezisková organizace, jejímž cílem je přispět ke spolupráci vlády, zákonodárců a občanů při přípravě na vstup do EU, podporovat rozvoj obchodních vztahů ČR s členskými zeměmi unie a pomáhat vzniku dobrého podnikatelského prostředí v ČR.
Vznikla z iniciativy hospodářských komor některých členů EU a činnost zahájila 17. června 1999
www.ecf.cz Na základě Evropské dohody byly zřízeny následující dvoustranné společné orgány: Rada přidružení nejvyšší orgán spolupráce EU a ČR; schází se obvykle jednou do roka. Jejími členy jsou ministři zahraničí zemí EU a ČR a člen EK. Rada přidružení hodnotí plnění Evropské dohody a přípravu na členství ČR v EU, má rozhodovací pravomoc (jejími rozhodnutími jsou např. přijímány Protokoly k Evropské dohodě). Příprava účasti ČR v Radě přidružení je v rámci MZV v gesci OKEU. Výbor přidružení na administrativní úrovni se zabývá vztahy ČR a EU zejména věcnými aspekty plnění Evropské dohody a přípravou na členství; řeší většinu zásadních problémů. Jeho členy jsou vysocí úředníci generálních ředitelství EK a zástupci zemí EU, na straně ČR potom zástupci ústředních orgánů státní správy a ČNB (obvykle členové PVED), jejichž problematika je na pořadu jednání; zasedá jednou ročně, v případě potřeby však může být svoláno mimořádné zasedání Výboru přidružení. Výboru přidružení předsedá střídavě úředník EK a představitel MZV. Podvýbory buňky pro dílčí problematiky plnění Evropské dohody, které zřizuje Výbor přidružení, jsou svolávány zpravidla dvakrát ročně a jejich členy jsou zástupci příslušných generálních ředitelsví EK a na straně ČR zástupci příslušných resortů. Na podvýbory jsou zváni též zástupci členských států EU. Podobně jako Výbor přidružení jsou podvýbory řízeny střídavě představitelem EK a ČR. Parlamentní výbor přidružení tvořen delegací Evropského parlamentu (EP) a delegací Poslanecké sněmovny ČR a Senátu ČR; schází se obvykle dvakrát ročně (střídavě v Praze a Bruselu nebo Štrasburku) a je společně řízen předsedy obou delegací; ustavující schůze v květnu 1995. Je orgánem, který dává mj. doporučení Evropské komisi a sleduje uplatňování Evropské dohody mezi ČR a EU a proces integrace ČR do EU. Stálá delegace Parlamentu ČR pro spolupráci s EP (DEP) Evropská informační centra: Evropská dokumentační střediska (EDS) EDS v ČR jsou součástí sítě více než 300 dokumentačních středisek po celém světě; většina byla založena při univerzitách.
  • EDS, Univerzita Karlova, Praha
    vzniklo v roce 1990 z iniciativy Evropské komise a rozhodnutím rektora Univerzity Karlovy jako součást Evropského informačního střediska Univerzity Karlovy. Jeho posláním je podporovat výzkum, výuku a studium otázek evropské integrace na vysokých školách zpřístupňováním dokumentů publikovaných institucemi Evropské unie (EU).
    Mánesova 75, 120 58 Praha 2
    tel. 222 000 160, 162, 166, fax. 222 000 164
    www.eis.cuni.cz
  • EDS, VŠE, Praha - specializuje se na ekonomické otázky
    Černá 13, 110 00 Praha 1
  • EDS, Masarykova Univerzita, Právnická fakulta, Brno - zaměřuje se na právní otázky
    Veveří 70, 611 80 Brno
  • EDS, Jihočeská univerzita (původně sídlilo v Českém Krumlově; od ledna 2002 v Českých Budějovicích
  • EDS, Západočeská univerzita Plzeň
  • EDS, Univerzita Palackého (na právnické fakultě),Olomouc
    Informační střediska Evropské unie (ICEU) (Euro Info Centres (EICs) - www.euroinfocentrum.cz Síť informačních center řízená Evropskou komisí a vytvořená na podporu malého a středního podnikání, tvoří ji více než 220 středisek v celé Evropě a Středomoří, v ČR působí od roku 1990. Jejich hlavním úkolem je podporovat obchodní kontakty mezi českými podniky a podniky ze zemí EU a zprostředkovávat účast v projektech a programech EU. V České republice působí několik Euro Info Center (v Praze, Brně, Plzni, Ostravě, Mostě a Liberci).
  • EIC Praha
    Centrum pro regionální rozvoj České republiky
    Staroměstské nám. 6, 110 15 Praha 1
    tel. 224 861 351, 224 861 312, 224 861 359, 224 861 314
    crr@rr.cz, www.crr.cz
  • EIC Brno
    Obchodní a hospodářská komora Brno
    Areál BVV
    Výstaviště 1, 648 04 Brno
    eicbrno@ohkbrno.cz, www.ohkbrno.cz
  • EIC Plzeň
    Podnikatelské a inovační centrum BIC Plzeň
    Riegrova 1, 301 11 Plzeň
    beranova@bic.cz, www.doplhin.cz/bic
  • EIC Ostrava
    Agentura pro regionální rozvoj, a.s.
    Poděbradova 16, 702 00 Ostrava
    eic@rdaova.cz, www.rdaova.cz/iiseic
  • EIC Most
    Regionální rozvojová agentura, a.s. Budovatelů 2830, 434 37 Most
    liskova@rra.cz, www.rra.cz
  • EIC Liberec
    ARR - agentura regionálního rozvoje, s.r.o.
    U jezu 2, 460 01 Liberec IV
    info@arr-nisa.cz, arr-nisa.cz BC-NET (Business Cooperation Network)
    Evropská síť místních poradenských společností, která prostřednictvím evropské sítě odborných poradců umožňuje podnikatelům získat informace o společnostech s nimiž mohou spolupracovat v jiných regionech nebo zemích. Přispěvatelé sítě BC-Net, kterými jsou jak soukromé osoby, tak poradenské společnosti, zprostředkovávají požadavky svých klientů týkající se kontaktů s jinými firmami přes systém Cooperation Profile. Ten obsahuje nejdůležitější informace o potenciálních partnerech: typ požadované spolupráce, obor podnikání, charakteristiku produkce a adresu společnosti. Celkem 500 přispěvatelů sítě BC-Net působí v rámci celé Evropy a také v řadě jiných zemí. V České republice je síť BC-Net provozována podnikatelskými inovačními centry Podnikatelská inovační centra (BIC) Kromě provozování sítě BC-Net tato centra poskytují poradenské služby a informace pro malé a střední podniky; napomáhají tím dalšímu rozvoji těchto podniků, zejména těch, jejichž produkce je založena na inovacích nebo na nové technologii a zároveň poskytují prostory pro podnikání za příznivých cenových podmínek určené nově vznikajícím progresivním malým a středním podnikům (tzv. inkubátory). Zpočátku je nájem těchto prostor dotován, ale každým rokem se tato dotace snižuje až do doby, než podniky začnou platit plnou cenu. V České republice působí pět těchto center (dvě v Praze a po jednom v Brně, Plzni a v Ostravě). Regionální poradenská a informační centra (RPIC) Tato centra poskytují zvýhodněné poradenské a informační služby pro malé a střední podniky, které pomáhají jejich dalšímu rozvoji a školení a semináře pro malé a střední podniky věnované určitým podnikatelským dovednostem, a to zvýhodněných podmínek. V České republice působí 22 těchto center. Prodejna EUR - OP Všechny instituce EU zveřejňují své dokumenty prostřednictvím Úřadu pro oficiální publikace Evropských společenství, jež má své prodejny v mnoha zemích. V České republice lze tyto publikace objednat prostřednictvím ÚSIS.
    ÚSIS - oddělení publikací
    Havelkova 22, 130 00 Praha 3
    tel: 224 231 486, 224 231 114

    Reklama
    Reklama
  • Reklama
    Reklama
    Reklama

    ISSN: 1213-5003 © Copyright 20.04.2024 ČTK

    Reklama

    6°C

    Dnes je sobota 20. dubna 2024

    Očekáváme v 17:00 6°C

    Celá předpověď