Langšádlová rezignuje, podle TOP 09 podcenila prezentaci své práce

foto Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová vystoupila na tiskové konferenci, 25. dubna 2024, Praha.

Praha - Na post ve vládě se po dvou a půl letech rozhodla rezignovat ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09). O její budoucnosti ve středu jednalo předsednictvo strany. Podle předsedkyně TOP 09 Markéty Pekarové Adamové dávala ministryně více úsilí do obsahové části práce než do prezentace navenek. Podle zástupců vědecké komunity oslovených ČTK se ale Langšádlová věnovala své agendě dobře. Oceňují její přínos a obávají se, že její demise pozdrží projednávané záležitosti.

Fotogalerie

""TOP 09 vyšle poslankyni Langšádlovou do sněmovní komise pro hybridní hrozby a dál se bude věnovat boji s dezinformacemi," uvedla Pekarová Adamová na odpolední tiskové konferenci. O nástupci ministryně chce strana jednat s premiérem Petrem Fialou (ODS) a prezidentem Petrem Pavlem. Jména odmítla předsedkyně TOP 09 komentovat. Nicméně uvedla, že poslanec Matěj Ondřej Havel, o kterém jakož nástupci Langšádlové spekulují média, by se mohl vyrovnat s takovou funkcí se ctí.

Odchod Langšádlové je osmou změnou v současném kabinetu pětikoalice od jeho jmenování v prosinci 2021. "Podcenila jsem komunikaci, mne to mrzí, je to realita, ale nemá smysl se k tomu vracet. Toto je moje rozhodnutí," uvedla dnes Langšádlová ke své demisi. Dodala, že ministři se mění, ona odvedla kus práce, za kterou se nestydí a bude řešit nové výzvy.

Po novém ministrovi bude TOP 09 podle Pekarové Adamové požadovat, aby dotáhl všechny započaté projekty tak, "aby nespadly pod stůl". Změna může přispět k větší diskusi o modernizaci země, "aby jí neujel vlak", míní. O nominaci rozhodne podle Adamové předsednictvo strany příští týden.

Langšádlová je členkou středočeské TOP 09. Její předseda Václav Švenda ČTK řekl, že krajská organizace za ministryní stojí a nevidí důvod k její rezignaci. Dodal, že takto se usnesl krajský sněm reprezentující celou členskou základnu. Usnesení předal celostátnímu vedení.

Práci Langšádlové ocenil premiér Fiala. "Paní ministryni se podařilo řadu věcí výrazně posunout dopředu, například v oblasti propojení výzkumu s praxí, a já ji za to děkuji," sdělil ČTK. Spolupráci s Langšádlovou na prioritách, které jsou jim blízké, ocenili také vicepremiéři a předsedové Pirátů Ivan Bartoš a lidovců Marian Jurečka.

První místopředseda opozičního hnutí ANO a stínový premiér Karel Havlíček považuje rezignaci Langšádlové za celkem logický krok. Post ministra pro vědu by zrušil, oblast by podle něj měl mít v kompetenci premiér. Také hnutí SPD považuje post ministra pro vědu za nadbytečný, stačí podle něj ministerstvo školství.

Na dotaz ohledně významu funkce ministra pro vědu a výzkum Pekarová Adamová uvedla, že Fialova vláda není jediná, která takové místo zřídila. Langšádlové práce podle šéfky TOP 09 ukazuje důležitost tohoto postu při úřadu vlády. Na síti X s tímto názorem polemizoval bývalý předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. "Posadit kohokoliv do křesla bez ministerstva, bez pravomocí a přidělit mu nálepku bez obsahu je dopředu odsouzeno k nezdaru," uvedl. Místo podle něj spíš nemělo nikdy vzniknout.

Na obtížnou roli ministra bez vlastního ministerstva upozornil také rektor Masarykovy univerzity v Brně Martin Bareš. Mělo by se podle něj diskutovat o případném zřízení plnohodnotného ministerstva pro vědu a výzkum, jaká mají některé evropské země.

Pozitivně hodnotí práci končící ministryně předsedkyně Akademie věd ČR Eva Zažímalová. "S paní ministryní jsme měli velmi dobrou spolupráci, velice rychle se zorientovala v té problematice, což není jednoduchá záležitost. Měla snahu udělat potřebné změny," řekla dnes Zažímalová v České televizi. Ocenila mimo jiné legislativní kroky, o které se ministryně zasadila.

Že se Langšádlová věnovala své agendě dobře, míní i další zástupci z vědecké komunity, které oslovila ČTK. "Kladla potřebný důraz na přenos vědeckých a technologických poznatků do praxe. V tomto ohledu se mi jeví její přínos jako zásadní," uvedl předseda Učené společnosti Libor Grubhoffer.

Práci ministryně ocenila také komunita technologických start-upů. Uvedla, že si váží příležitosti být součástí diskusí o transferové reformě. Na její práci je podle ní třeba odpovědně navázat a usnadnit start-upům fungování v českém právním systému.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 5.05.2024 ČTK

Reklama

20°C

Dnes je neděle 5. května 2024

Očekáváme v 03:00 10°C

Celá předpověď