Letošní duben byl na českých silnicích tragičtější než loni, zemřelo 36 lidí

foto Nehoda - převrácené auto - ilustrační foto.

Praha - Při dubnových dopravních nehodách zemřelo v Česku zatím 36 lidí. Je to o pětinu více než loni ve stejném měsíci. Od začátku letošního roku přišlo na silnicích o život 129 lidí, meziročně o dva méně. Vyplývá to z průběžných údajů o nehodách na webu dopravní policie.

Loni v dubnu zemřelo při dopravních nehodách 30 lidí, o šest méně než letos. Ve čtyřech dubnových dnech letos přibylo do policejních statistik shodně po třech mrtvých.

Zřejmě poslední tragickou nehodou končícího měsíce byla pondělní srážka motocyklisty s traktorem v obci Hojanovice na Pelhřimovsku. Právě motorkáři, kteří se po zimní přestávce vracejí na silnice, patří k častým obětem nehod. Za duben jich zemřelo nejméně sedm.

Nejčastějšími příčinami nehod jsou podle policie nepřizpůsobení jízdy okolnostem a nepřiměřená rychlost. I proto se v pátek 19. dubna dopravní policisté zaměřili na její měření při celorepublikové bezpečnostní akci Speed Marathon. Přestože policie o kontrolách informovala předem a zveřejnila i seznam hlídaných úseků, zaznamenala za 24 hodin 1578 případů, kdy motoristé porušili rychlostní limity. Hlídky zaznamenaly i jiné prohřešky proti dopravním předpisům, ty však byly výrazně méně časté. Za celkem 2166 přestupků uložili policisté pokuty za víc než 3,5 milionu korun.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 17.05.2024 ČTK

Reklama

15°C

Dnes je pátek 17. května 2024

Očekáváme v 17:00 15°C

Celá předpověď