Letošní Eurovizi poznamenávají protesty proti účasti Izraele

foto Pódium připravené pro hudební soutěž Eurovize, která se uskuteční v jihošvédském městě Malmö . 25. dubna 2024. 

Malmö (Švédsko) - Za přísných bezpečnostních opatření se v úterý v jihošvédském městě Malmö uskuteční první semifinále hudební soutěže Eurovize. Soutěž v letošním roce provázejí protesty proti účasti Izraele vzhledem k ničivé válce, kterou vede izraelská armáda v Pásmu Gazy v reakci na teroristický útok palestinského hnutí Hamás na jih Izraele z loňského 7. října. V etnicky různorodém Malmö, kde žije i početná palestinská komunita, jsou po dobu konání Eurovize plánovány propalestinské i proizraelské demonstrace.

Soutěž oficiálně začala v neděli procházkou 37 soutěžících po takzvaném tyrkysovém koberci. První semifinále se bude konat v úterý 7. května, druhé semifinále je naplánováno na 9. května. V sobotu 11. května se pak při finále rozhodne o výherci letošního ročníku.

Loňskou vítězkou Eurovize se stala švédská zpěvačka Loreen, která tím zajistila severské zemi pořadatelství. V Malmö, jež hostí Eurovizi už potřetí, se v souvislosti se soutěží očekává až 100.000 návštěvníků.

Do města byli kvůli demonstracím a obavám z násilností povoláni policisté z celého Švédska, které posílily i bezpečnostní složky ze sousedního Dánska a Norska. Při vstupu do arény, kde se bude soutěž konat, čekají návštěvníky podobné kontroly jako na letišti. Počítá se také s využitím dronů.

"Je zřejmé, že špatná bezpečnostní situace ve světě ovlivnila také Eurovizi," řekla stanici BBC šéfka policie v Malmö Petra Stenkulaová. "Švédsko, především pak Malmö, už bylo svědkem protestů proti účasti Izraele v soutěži," dodala.

Stenkulaová rovněž připomněla, že v celém Švédsku od loňského léta platí čtvrtý, nejvyšší stupeň varování před teroristickou hrozbou, a to kvůli případům pálení koránu, které rozhořčily muslimský svět.

Mezi letošními účastníky Eurovize bude nepochybně v centru pozornosti izraelská zpěvačka Eden Golanová, která vystoupí s písní Hurricane (Hurikán). Jde o přepracovanou verzi původní skladby October Rain (Říjnový déšť), kterou pořádající Evropská vysílací unie (EBU) odmítla jako příliš politicky orientovanou kvůli odkazům na říjnové útoky Hamásu.

Izraelská bezpečnostní služba Šin Bet Golanové doporučila, aby mimo soutěž a oficiální akce spolu se svým týmem neopouštěla hotelový pokoj. Izrael rovněž varoval své občany před cestami do Malmö.

"Izrael není v Malmö vítán, protože bombarduje civilisty v Gaze," řekla BBC jedna z organizátorek demonstrací Yomn Kadouraová, která je palestinského původu. Připomněla, že Rusko bylo ze soutěže vyloučeno, když v roce 2022 zahájilo invazi na Ukrajinu. "Nemůžeme přijmout či normalizovat genocidu," dodala.

Zástupci dvanáctisetčlenné židovské komunity v Malmö uvádějí, že cítí nervozitu i strach. Policie BBC sdělila, že dostala deset různých žádostí o možnost uspořádat v době Eurovize ve městě demonstraci. Masové protesty jsou plánovány na čtvrtek a na sobotu v centru Malmö, několik kilometrů od dějiště soutěže Malmö Areny. Další protesty by se měly konat v blízkosti arény, nikoli však přímo před ní.

Podle policejní šéfky Stenkulaové se dá předpokládat, že demonstrace budou větší než ty dosavadní, na nichž se o některých víkendech sešlo až 20.000 lidí.

Českou republiku v soutěži reprezentuje s písní Pedestal zpěvačka Aiko, vlastním jménem Alena Shirmanova, kterou semifinále čeká ve čtvrtek. Aiko se narodila v Moskvě, vyrůstala v Česku a nyní žije v anglickém Brightonu. V roce 2018 debutovala s EP Aiko, o dva roky později vydala album Expiration Date, letos pak desku Fortune’s Child, z níž je i skladba Pedestal. Vystupuje na tuzemských i zahraničních hudebních festivalech.

Eurovize se koná každoročně od roku 1956 s výjimkou covidového roku 2020, což z ní činí nejdéle trvající mezinárodní televizní hudební soutěž. Každoročně ji sleduje v průměru 180 milionů diváků a alespoň jednou se jí zúčastnilo 52 zemí.

 

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 19.05.2024 ČTK

Reklama

20°C

Dnes je neděle 19. května 2024

Očekáváme v 09:00 18°C

Celá předpověď