Didaktickým testem z matematiky začaly na SŠ státní maturity

foto Ilustrační foto - Maturanti ze Slovanského gymnázia Olomouc čekají na chodbě před didaktickým testem z matematiky, 2. května 2024. Letos na škole maturuje asi 150 studentů z pěti tříd. Na zkoušku z matematiky se přihlásilo 90 procent. PC

Praha - Na středních školách dnes ráno didaktickým testem z matematiky začaly státní maturity. Studenti, které ČTK oslovila, si zkoušku z matematiky často volili proto, že ji tvoří pouze didaktický test, budou tak mít méně ústních zkoušek, než kdyby si vybrali cizí jazyk. Ke státním maturitám jde letos poprvé 75.609 studentů, což je o 5,4 procenta více než loni. Maturitu z matematiky si zvolilo asi 18 procent z nich. Většina takzvaných prvomaturantů, asi 80 procent, bude skládat zkoušku z angličtiny, test se koná dnes odpoledne. V pátek budou maturity pro všechny pokračovat testem z češtiny. Volitelné testy z němčiny, francouzštiny, španělštiny nebo ruštiny a nepovinná těžší zkouška z matematiky budou v pondělí.

Fotogalerie

Například na Arcibiskupském gymnáziu v Praze si matematiku zvolila většina studentů, a to 54 z 61 maturujících, řekl ČTK ředitel školy Ondřej Mrzílek. Jedním z důvodů podle něj může být to, že řada studentů chce pokračovat studiem přírodovědných oborů. Podle Mrzílka si studenti Arcibiskupského gymnázia často volí státní matematiku, ve školní části maturity si potom zvolí cizí jazyk, který si nechají uznat jazykovým certifikátem. Šest žáků si podle něj zvolilo i nepovinnou těžší zkoušku z matematiky. K té se letos přihlásilo celkem 3481 studentů, sdělila ČTK mluvčí státní organizace Cermat Jana Patáková.

Podle novely zákona z roku 2020 organizuje Cermat jen didaktické testy. Ústní a písemné zkoušky z češtiny a cizích jazyků se přesunuly na úroveň škol. Slohy se mohou konat spolu s praktickými maturitami od 1. dubna, pro ústní zkoušky je vyhrazené období od 16. května do 10. června. O konkrétním termínu rozhodují ředitelé škol.

Jedním ze studentů, který si ve školní části maturity zvolil jazyk a nechá si zkoušku uznat pomocí certifikátu, je Michal Živný. Státní maturitu z matematiky si vybral, protože se to nepromítne do školní části. "U nás na škole je pět těch předmětů maturitních, takže čím míň ústních zkoušek školních, tím líp," řekl ČTK. Na maturitu z matematiky se připravoval především ve škole na matematickém semináři, na kterém si studenti mimo jiné zkoušeli řadu testů z minulých let.

Například na Masarykově střední škole chemické v Praze je v posledním ročníku zhruba 90 žáků celkem ve třech třídách, maturitu z matematiky si vybrala asi třetina, řekl ČTK ředitel školy Jiří Zajíček. Takový počet studentů je podle něj běžný, meziročně se liší o procento či dvě, řekl.

Někteří studenti Masarykovy střední školy chemické, které oslovila ČTK, si maturitu z matematiky vybrali i kvůli dalšímu studiu na vysoké škole, jiní se v matematice cítí jistější.

"Možná mi nejvíc pomohlo si dělat sám minulé maturitní testy, abych si projel to, co tam může být, co tam nemůže být, co umím, co najdu v tabulkách, co nenajdu," řekl Antonín Neumann. Maturitu z matematiky si vybral proto, že se skládá jen z didaktického testu, nemusel se tak připravovat na poslech, který je součástí didaktického testu z cizího jazyka, sloh a ústní zkoušku.

Jako druhý předmět společné části maturitní zkoušky si angličtinu vybral například Tomáš Müller, který studuje na Gymnáziu Na Pražačce v Praze. Test z angličtiny je podle něj i jeho dvou spolužáků snazší, řekli dnes před konáním zkoušky ČTK. Všichni tři budou skládat z angličtiny jen didaktický test, profilovou část zkoušky nahrazují jazykovým certifikátem. Z 29 studentů v Müllerově třídě si zkoušku z matematiky vybral jeden.

Podle webu Cermatu mohou žáci výsledek jedné povinné profilové zkoušky z cizího jazyka nahradit jazykovým certifikátem, tuto možnost však musí povolit ředitel školy. Nahradit mohou žáci i zkoušku z cizího jazyka, která se váže na didaktický test ve společné části, ten ale žák koná vždy.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 16.05.2024 ČTK

Reklama

21°C

Dnes je čtvrtek 16. května 2024

Očekáváme v 21:00 17°C

Celá předpověď