Ministerstvo doporučuje českým občanům v Izraeli dbát zvýšené opatrnosti

foto Ilustrační foto - Protiraketové střely izraelské vzdušné obrany, 14. dubna 2024, Izrael. 

Praha - České ministerstvo zahraničních věcí (MZV) doporučuje českým občanům pobývajícím v Izraeli dbát zvýšené opatrnosti v návaznosti na možné zhoršení bezpečnostní situace po útoku na íránskou vojenskou základnu poblíž města Isfahán. Uvedlo to dnes v cestovatelském systému Drozd. V systému je aktuálně zaregistrovaných 97 Čechů pobývajících v Izraeli, sdělil ČTK mluvčí ministerstva Daniel Drake.

"S odkazem na místní média informující o útoku na íránskou vojenskou základnu poblíž Isfahánu by mohlo dojít ke zhoršení bezpečnostní situace na území Izraele. MZV ČR proto doporučuje občanům ČR dbát během pobytu v Izraeli zvýšené opatrnosti a obezřetnosti, sledovat místní média a respektovat pokyny bezpečnostních složek," uvedl úřad ve zprávě.

Ministerstvo také opětovně vyzvalo Čechy k neprodlenému opuštění Íránu. Varování je podle úřadu ještě aktuálnější s ohledem na momentální napětí v regionu a možné další vojenské eskalace. "MZV ČR upozorňuje na opakované uzavírání vzdušného prostoru a s tím spojené rušení leteckých spojů, které může komplikovat odlet ze země," uvedlo.

Zopakovalo, že pokud se Češi i přes varování v Íránu nachází, mají dodržovat všechna opatření a doporučení místních úřadů a bezpečnostních orgánů, dbát zvýšené opatrnosti a vyhnout se místům, kde se shromažďuje větší množství osob, především ve večerních hodinách. "Důrazně se také varuje před pořizováním fotografií či videozáznamů, zejména demonstrujících osob, příslušníků bezpečnostních sborů či vládních budov," dodalo ministerstvo.

V případě nouze se mají Češi v Izraeli obracet na ambasádu v Tel Avivu, mimo pracovní dobu na jeho nouzovou linku konzulární pohotovosti: +972 52 328 6622. Užitečné informace o tom, jak se chovat v krizových situacích, lze podle MZV nalézt také na izraelském národním portálu pro mimořádné události. V Íránu se pak mají lidé v případě nouze obrátit na Velvyslanectví ČR v Teheránu, v pracovní době na standardní telefonické kontakty úřadu. Mimo pracovní dobu pak na jeho nouzovou linku konzulární pohotovosti: +989128174178.

Podle listu The New York Times (NYT) izraelský útok na Írán dnes brzy ráno zasáhl leteckou základnu poblíž středoíránského města Isfahán. Íránská média informovala jen o explozích v důsledku činnosti protivzdušné obrany. Rozsah škod zatím není znám. Blízkovýchodní země v některých oblastech dočasně pozastavily provoz letišť. Zdroj agentury Reuters řekl, že Írán bezprostředně nechystá za noční incident odvetu, neboť se nepotvrdil jeho zahraniční původ.

Ministerstvo minulý týden vydalo varování před cestami do Íránu a vyzvalo české občany, kteří v Íránu pobývají, k opuštění země. Reagovalo tak na zhoršení bezpečnostní situace po vzdušném úderu na íránský konzulát v Damašku, který je připisován Izraeli. Írán následně minulý víkend poprvé přímo zaútočil na Izrael, když na něj vyslal přes 300 raket a útočných dronů. Izrael a jeho spojenci téměř všechny střely zlikvidovali, škody vznikly minimální. Spojené státy a další světové mocnosti pak v minulých dnech Izrael důrazně nabádaly, aby na útok nereagoval, případně nanejvýš zdrženlivě tak, aby zabránil další eskalaci napětí v regionu či vypuknutí otevřeného konfliktu s jeho letitým nepřítelem.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 2.05.2024 ČTK

Reklama

22°C

Dnes je čtvrtek 2. května 2024

Očekáváme v 09:00 20°C

Celá předpověď