Ministr Blažek zkritizoval evropské žalobce v ČR kvůli únikům do médií

foto Ilustrační foto - Ministr spavedlnosti Pavel Blažek (ODS, na snímku z 6. června 2023).

Praha - Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) ostře zkritizoval evropské žalobce působící v ČR. Podle něj opakovaně tolerují zveřejňování policejních materiálů z případů, které dozorují, v médiích. Na síti X uvedl, že pošle stížnost evropské centrále (EPPO). Připojil odkaz na dnešní text serveru Seznam Zprávy, který přinesl informace z policejních odposlechů v kauze korupce v krajských nemocnicích.

"Tzv. evropští prokurátoři nepůsobí v ČR proto, aby opakovaně tolerovali nezákonné zveřejňování policejních materiálů z jimi dozorovaných případů - vždy stejnou redakcí. Nemám jinou možnost než poslat stížnost na evropskou centrálu, nejsou totiž v české jurisdikci," napsal Blažek.

"Ale pokud nedojde k nápravě, bude legitimní zabývat se otázkou, zda jejich práci nezvládne lépe naše soustava státního zastupitelství, jejíž předností je i to, že je pod zákonnou veřejnou kontrolou," doplnil. Mluvčí ministerstva Vladimír Řepka dodal na dotaz ČTK, že dnešní článek není jediným případem a že avizovaná stížnost se zpracovává.

Tisková mluvčí EPPO Tine Hollevoetová ČTK napsala, že úřad na stížnost zareaguje, až ji jeho lucemburská centrála obdrží. Do té doby záležitost komentovat nebude.

Podle šéfredaktora serveru Seznam Zprávy Jiřího Kubíka není zcela zřejmá souvislost mezi Blažkovým tweetem a článkem, který k němu přiložil. "Ve zmíněném článku totiž z žádných nezákonně zveřejněných policejních materiálů nečerpáme," reagoval pro ČTK Kubík. Kauza, v níž policie stíhá deset lidí, se týká úplatků kolem zakázek v krajských nemocnicích na severu Čech a v Jihlavě. Seznam Zprávy se v aktuálním článku odvolávají na zdroje, které jsou obeznámené s výslechem jednoho ze svědků. Zmiňují policejní videozáznam ze skrytých kamer, na kterém je údajně vidět, jak si obvinění rozdělují úplatky. Server připojil také krátký přepis jednoho rozhovoru z policejních odposlechů.

Blažek Seznam Zprávy kritizuje opakovaně. Server v minulosti mimo jiné mapoval kauzy kolem ministrova náměstka Antonína Stanislava (ODS), který následně rezignoval.

Úřad evropského veřejného žalobce vyšetřuje od června 2021 ve 22 zúčastněných členských státech trestné činy poškozující finanční zájmy Evropské unie. Nejvyšší státní zástupce Igor Stříž jej nedávno označil za svým způsobem nejpokročilejší formu spolupráce členských států EU v trestních věcech. Centrála EPPO sídlí v Lucemburku, na vnitrostátní úrovni působí evropští pověření žalobci - v Česku tedy čeští státní zástupci, kteří se specializují na případy zneužívání unijních prostředků a odpovídají za vedení vyšetřování a trestního stíhání. Postupují při tom zcela nezávisle na vnitrostátních orgánech.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 1.05.2024 ČTK

Reklama

23°C

Dnes je středa 1. května 2024

Očekáváme v 17:00 21°C

Celá předpověď