Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět Kč na akcii

foto Interiér Moneta Money Bank. Ilustrační foto.

Praha - Moneta Money Bank vyplatí akcionářům na dividendách 4,6 miliardy korun z loňského čistého zisku 5,4 miliardy Kč. Dividenda bude činit devět korun na akcii. Zbylé peníze převede banka na účet nerozděleného zisku z předchozích let. Schválila to dnes valná hromada banky. ČTK to řekla mluvčí banky Zuzana Filipová.

Právo na dividendu budou mít ti akcionáři, kteří budou zapsáni v Centrálním depozitáři cenných papírů k rozhodnému dni 29. dubna 2024 jako akcionáři banky. Dividenda bude vyplacena bezhotovostně 21. května. S akciemi Monety se obchoduje na pražské burze. Dnes po 13:30 posilovaly o 0,4 procenta na 102,4 Kč na akcii.

Schválení dividendy za loňský rok byl očekávaný krok, s protinávrhem se nepočítalo, řekl ČTK analytik společnosti XTB Tomáš Cverna. Moneta podle něj zvýšila výplatní poměr na 88 procent, čímž splnila závazek na výplatu alespoň 70 procent čistého zisku. Za rok 2024 by při stávající dividendové politice a přístupu managementu mohlo být vyplaceno 9,1 až 9,3 Kč na akcii, dodal.

Dnešní valné hromady se zúčastnili akcionáři držící 74,59 procenta akcií oprávněných hlasovat. "Návrhy, předložené valné hromadě, podpořily i tzv. proxy poradenské agentury, společnosti ISS a Glass Lewis, které doporučily akcionářům hlasovat pro všechny body programu," uvedla Filipová.

Před rokem Moneta vyplatila dividendu 4,1 miliardy korun z předloňského čistého zisku, který činil 4,7 miliardy Kč. Dividenda činila osm korun na akcii.

Největším akcionářem Monety je finanční skupina PPF. Ta dříve usilovala o spojení Monety se svou skupinou Air Bank. Plán ale předloni na jaře padl.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 3.05.2024 ČTK

Reklama

20°C

Dnes je pátek 3. května 2024

Očekáváme v 21:00 13°C

Celá předpověď