Muzeum tanků ve Smržovce k výročí konce války poprvé ukázalo repliku Tigera

foto Akce k připomenutí 79. výročí od ukončení 2. světové války v Evropě v Muzeum obrněné techniky, 8. května 2024, Smržovka, Jablonecko. Uprostřed je tank Comet I.

Smržovka (Jablonecko) - Muzeum obrněné techniky ve Smržovce na Jablonecku dnes návštěvníkům poprvé ukázalo nedávno získanou repliku těžkého tanku Tiger I, který německá armáda používala za druhé světové války. Premiérově v tomto roce nabídlo i jízdy tanky. Muzeum tím chtělo připomenout, že dnes uplynulo 79 let od konce druhé světové války.

Fotogalerie

"Dnešní akce je dělaná se vzpomínkou na padlé a na bojující za druhé světové války, při níž zahynulo skoro 50 milionů lidí. Byla to jedna z nejhorších válek, které v historii byly," řekl při zahájení akce majitel muzea Jaroslav Janoušek.

Ve Smržovce je zřejmě největší soukromé tankové muzeum ve střední Evropě, provozují ho 25 let nadšenci do vojenské techniky. Je v něm přes 40 tanků a další vojenské techniky z druhé světové války i poválečného období a zhruba polovina je stále v pojízdném stavu. Dnes mohli návštěvníci vidět nejnovější přírůstek, což je před třemi týdny získaná replika Tigeru. "Máme ho zapůjčený. Tři týdny jsme na něm tvrdě pracovali a dnes je to taková premiéra, kdy ho ukazujeme lidem," řekl ČTK Janoušek.

Podle něj je Tiger nejznámější tank z druhé světové války a získaná replika byla vyrobena zřejmě kolem roku 1965. "Domníváme se, že potom hrála ve filmové sérii Osvobození," uvedl majitel muzea. Pětidílná epopej v režii Jurije Ozerova měla premiéru v roce 1969.

Dnešní akce ve smržovském muzeu byla mimořádná i jízdami tanků. Bývají několikrát do roka a podle počasí na ně chodí stovky až tisíce lidí. I dnes se na jízdy stála fronta, zájemci se mohli svézt sovětským T-34 nebo vyprošťovacím tankem VT-55. Další jízdy tanků bude mít muzeum v červnu k připomenutí 60. výročí vylodění Spojenců v Normandii, pro ně použije jinou techniku. "Dnes ke konci druhé světové války to máme orientované na Rusko a Německo, proto Tiger a T-34. A toho 8. června, na D-Day, tak tam se pochopitelně věnujeme americké technice," uvedl Janoušek.

Na červnové akci by podle něj pořadatelé chtěli poprvé nasadit i tank M36 Jackson z roku 1944, který v květnu 2019 v Praze vážně poškodil požár při nehodě tahače s vězeňským autobusem. Loni podle Janouška dokončili veškeré opravy vnější části tanku a nyní dodělávají interiér. "Prakticky celý vnitřek jsme museli demontovat, elektrika byla totálně vyhořelá, roztavená. Takže to jsme všechno strhli dolů a teď jsme ve fázi, že to čistíme, natíráme a počítám, že někdy příští týden, nejpozději za 14 dní, začneme tahat elektriku, aby ten tank byl schopen nastartování," řekl Janoušek.

Majitel muzea původně očekával, že náklady na opravu vyhořelého tanku zaplatí z pojistky. U pojišťovny ale neuspěl a nepomohla mu ani žaloba u soudu. Tank proto podle Janouška opravují svépomocí, neboť u odborné firmy by to stálo zhruba sedm milionů korun. I tak to bude podle něj stát miliony. "I když na tom pracujeme zadarmo, tak jsou věci, třeba pásy a pojezdová kola, které jsme museli koupit v Holandsku, a to nás stálo velikánské peníze," řekl.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 19.05.2024 ČTK

Reklama

20°C

Dnes je neděle 19. května 2024

Očekáváme v 21:00 13°C

Celá předpověď