MZd dokončilo strategii rozvoje zdravotnictví, v úterý ji představí prezidentovi

foto Budova Ministerstva zdravotnictví ČR v Praze na Palackého náměstí. Ilustrační foto.

Praha - Ministerstvo zdravotnictví (MZd) dokončilo strategický dokument dalšího rozvoje českého zdravotnictví, který ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) přislíbil předložit loni v prosinci. V dnešním pořadu České televize Otázky Václava Moravce řekl, že v úterý materiál, který má deset kapitol, představí prezidentovi Petru Pavlovi. Podle senátorky hnutí ANO Věry Procházkové je důležité, aby v dokumentu nebyl jen popis současné situace, ale i její řešení.

Dokument podle Válka vznikal jako vědecká publikace, měl i zahraniční oponenturu a MZd ho diskutovalo i se Světovou zdravotnickou organizací (WHO) a Organizací pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). Mezi jeho kapitolami je například personální situace, vzdělávání zdravotníků, léková politika nebo změny v síti nemocnic.

Podrobnější ale Válek být nechtěl, jako první podle něj dokument uvidí prezident a poté poslanci a senátoři ze zdravotních výborů a nakonec novináři. "Bude volně přístupný na webu k diskusi," dodal.

Podle Procházkové je potřeba, aby se vláda shodla na řešeních s opozicí. "Problém je v tom najít potom tu politickou odvahu a dojít za opozicí. Musí to dojít ke kompromisu, abychom to mohli protáhnout do dalších období," uvedla senátorka.

Podle bývalého ministra zdravotnictví za ANO Romana Prymuly, který vede nemocnici ve středočeských Říčanech, je klíčovou otázkou restrukturalizace sítě nemocnic, nadbytek jejich akutních lůžek, a naopak nedostatek lůžek pro následnou péči.

Akutnější problém podle něj může ale nastat už v červnu či červenci, až lékaři vyčerpají limity pro přesčasovou práci. "Pokud se nevymyslí model, jak to budeme dělat ve druhé polovině roku, tak hrozí zase nějaká stávková pohotovost," řekl. Podle Válka je jediné možné řešení v nemocnicích s nepřetržitým provozem třísměnný provoz. Ten ale nemají zavedený ani všechny fakultní nemocnice. "Jsou nemocnice, kde není ta situace zatím dobře vyřešená. Zatím jsem ujišťován, že nebude narušena péče minimálně v přímo řízených organizacích," řekl ministr.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 12.05.2024 ČTK

Reklama

20°C

Dnes je neděle 12. května 2024

Očekáváme v 17:00 19°C

Celá předpověď