Na Filipínách kvůli vedru zavřeli školy, v Barmě naměřili přes 48°C

foto Muž nese balení kostek ledu na ulici v Quezon city během vlny veer, která zasáhla Filipíny. 24. dubna  2024. 

Manila/Rangún - Filipínská vláda dnes nařídila státním školám, aby kvůli pokračujícím vedrům přešly v následujících dnech na distanční výuku. Vedra totiž ve třídách způsobují nebezpečné podmínky, informovala agentura Reuters. Pocitové teploty na souostroví už několik dní překračují 40 stupňů Celsia. Uzavírku všech škol do čtvrtka oznámil dnes kvůli horku také Bangladéš. V Barmě zaznamenali v neděli nejvyšší dubnovou teplotu v historii měření, a to 48,2 stupně Celsia, uvedla dnes agentura AFP.

Fotogalerie

"To vedro je teď extrémní," řekl filipínský středoškolský student Kirt Mahusay. "Horko mi spaluje kůži, není to klasické letní horko, které se dá vydržet," popsal své pocity.

Filipínské úřady už minulý týden lidem doporučily, aby co nejméně chodili ven, a evidovaly uzavírky škol, které se dotýkaly více než 3,5 milionu žáků. Nyní vláda zavedla distanční výuku plošně, aby děti nechodily do tříd, které mohou být přeplněné a které ve většině případů nemají klimatizaci.

Státní meteorologická služba očekává, že v metropoli Manile se teplota vyšplhá tento týden ke 37 stupňům. Maximální pocitová teplota, která se odvíjí také od relativní vlhkosti vzduchu či rychlosti větru, se podle předpovědi bude držet na rekordních 45 stupních, a bude tak na úrovni považované za nebezpečnou. Vedro také ohrožuje dodávky elektřiny na největším filipínském ostrově Luzon.

Uzavření všech škol v zemi kvůli horku nařídil dnes také nejvyšší soud v Bangladéši, a to den poté, co se již jednou uzavřená vzdělávací zařízení v zemi znovu otevřela.

V barmském městě Čauk, které se nachází v centrální části země, v neděli naměřili 48,2 stupně Celsia. To je rekordní dubnová teplota od začátku záznamů před 56 lety, oznámila dnes barmská meteorologická služba. V druhém největším barmském městě Mandalaj dosáhla v neděli teplota 44 stupňů Celsia a v ekonomické metropoli země Rangúnu bylo 40 stupňů Celsia.

Ve střední a severní části Thajska doporučil meteorologický úřad lidem, aby se nezdržovali delší dobu venku. Agentura Reuters s odvoláním na thajské ministerstvo zdravotnictví uvedla, že za poslední měsíc zemřelo v Thajsku na úpal či úžeh 30 lidí.

V metropoli Bangkoku jsou předpovídány teploty přesahující 40 stupňů Celsia. Rekordní vedra by na Filipínách a v Thajsku mohla podle meteorologů přetrvat do příštího týdne.

Teploty mezi 40 a 44 stupni Celsia byly o víkendu naměřeny také v některých lokalitách v severní a centrální části Vietnamu, píše Reuters. Lidé v Ho Či Minově Městě hledají útočiště před vedrem v nákupních centrech a na dalších klimatizovaných místech, uvádějí státní média. Vietnamský meteorologický ústav vydal varování před lesními požáry, dehydratací a zdravotními problémy souvisejícími s horkem.

Varování před vedrem vydaly také úřady v Malajsii a Singapuru.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 16.05.2024 ČTK

Reklama

21°C

Dnes je čtvrtek 16. května 2024

Očekáváme v 03:00 14°C

Celá předpověď