Na unijním sankčním seznamu vůči Rusku bude i Voice of Europe, řekla Jourová

foto Ilustrační foto - Mezinárodní konference Česko v EU: příštích 20 let, kterou uspořádala Hospodářská komora ve spolupráci s Úřadem vlády, 4. dubna 2024, Praha. Místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová.

Praha - V připravovaném 14. sankčním balíku Evropské unie vůči Rusku bude i mediální platforma Voice of Europe. V pořadu České televize Otázky Václava Moravce to dnes řekla místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová. Česká vláda tuto společnost koncem března zařadila na národní sankční seznam, podle českých tajných služeb se platforma snažila ovlivnit evropské volby.

Česko chce dostat na unijní sankční seznam i proruské ukrajinské podnikatele Arťoma Marčevského a Viktora Medvedčuka, kteří se podle ní pomocí Voice of Europe pokoušeli ovlivňovat politiky v několika evropských zemích. Jourová podle svých slov zatím neví, zda EU dá na seznam i tyto osoby. "Bude tam Voice of Europe," uvedla komisařka. Unie tuto společnost nepovažuje za médium, ale za nástroj putinovské propagandy, dodala.

Ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN) v pořadu řekl, že snahou české vlády je dostat Marčevského na evropský seznam. To by podle něj zkomplikovalo i jeho postavení na Slovensku, kam po zařazení na český sankční systém odjel a nedávno dostal jako ukrajinský občan dočasnou ochranu.

Finanční analytický úřad mezitím zablokoval nejen Marčevského majetek v Česku, ale také peníze na jeho bankovních účtech. Platí to i pro Medvědčuka, který nyní žije v Moskvě, napsal v pátek Deník N.

V novém sankčním balíku EU má podle Jourové přibýt 67 lidí a 23 organizací. Potvrdila, že se sankce dotknou mimo jiné dovozu ruského zkapalněného plynu do Evropy.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 19.05.2024 ČTK

Reklama

19°C

Dnes je neděle 19. května 2024

Očekáváme v 03:00 9°C

Celá předpověď