Na vojenském letišti u města Džankoj na anektovaném Krymu hořelo, píší média

foto Výbuch. Ilustrační foto.

Kyjev - Na vojenském letišti ve městě Džankoj na Ruskem anektovaném ukrajinském poloostrově Krym v noci hořelo a byly odtamtud slyšet výbuchy, informovaly dnes podle serveru BBC News kanály na platformě Telegram. Úřady se k tomu nevyjádřily. Ukrajinská vojenská rozvědka HUR kromě toho na facebooku oznámila, že se jí v hloubi Ruska u města Samara podařilo zničit vrtulník Mi-8. Podobná tvrzení nelze bezprostředně nezávisle ověřit.

Ukrajinský web Obozrevatel.com s odvoláním na své zdroje napsal, že i u Džankoje na Krymu šlo o operaci ukrajinských sil a HUR. Podle jeho informací se při útoku podařilo zničit několik vrtulníků a tři baterie protivzdušné obrany. Ani toto tvrzení nelze ověřit. O požáru na letišti předtím napsal mimo jiné telegramový kanál Krymskij větěr, podle něhož několik ohnisek rozsáhlých požárů zachytil před čtvrtou hodinou ranní místního času (před třetí SELČ) satelit.

Ukrajinská vojenská rozvědka mezitím uvedla, že dnes na letišti Krjaž v ruské Samaře zničila ruskou transportní helikoptéru Mi-8. Jakým způsobem operaci provedla, nepřiblížila. Samara leží víc než 1000 kilometrů od hranic s Ukrajinou. Ukrajinským silám se podle médií už dříve podařilo zasáhnout cíle v hloubi Ruska, začátkem tohoto měsíce například ropnou rafinérii v Tatarstánu.

Stejně tak i Džankoj a jeho okolí se od začátku ruské invaze na Ukrajinu staly terčem útoků už několikrát. Podle serveru RBK-Ukrajina jsou u Džankoje umístěna zařízení pro odpalování protiletadlových střel S-300 a S-400, které Rusko používá i k útokům na ukrajinské pozemní cíle, a tamní letiště slouží jako základna pro 39. vrtulníkový pluk ruské armády.

 

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 30.04.2024 ČTK

Reklama

26°C

Dnes je úterý 30. dubna 2024

Očekáváme v 21:00 18°C

Celá předpověď