Nájemné je stále výrazně levnější než splátka hypotéky, uvádí analýza

foto Podkrovní byt, koupelna - ilustrační foto.

Praha - Nájemní bydlení je stále výrazně levnější než splátka hypotéky. Podle analýzy Asociace nájemního bydlení (ANB), kterou má ČTK k dispozici, je měsíční splátka hypotéky bytu o velikosti 53 metrů čtverečních o 7604 korun dražší než měsíční nájemné. Hypotéka tak v současnosti stojí 1,5krát více, asociace ale sama přiznává, že nevýhodou nájemného je, že nevytváří žádnou majetkovou hodnotu. Další nevýhodou může také být riziko náhlého vystěhování. Od začátku roku se rozdíl mezi hypotékou a nájmem snížil zhruba o 150 korun, v roce 2022 byla hypotéka dražší o 10.000 korun.

Cenový rozdíl je podle viceprezidenta ANB Jakuba Vysockého stále poměrně značný a nebude se snižovat ani se současným poklesem úrokových sazeb. "Ceny bytů se totiž odrazily od svého dna, byty zdražují a to drží rozdíl v ekonomické výhodnosti nájemního bydlení proti vlastnickému stále hodně vysoko," uvedl.

Z dat Rent Indexu poradenské a technologické společnosti Deloitte vyplývá, že průměrné nájemné v ČR v prvním čtvrtletí vzrostlo mezičtvrtletně o procento na 295 korun za metr čtvereční. Nejvýznamněji vzrostlo nájemné v Olomouci a v Hradci Králové. Podle starších dat společnosti začaly v posledním čtvrtletí loňského roku růst také ceny bytů. Po čtyřech čtvrtletí, kdy ceny klesaly, vzrostly mezičtvrtletně o 6,9 procenta na průměrných 95.000 za metr čtvereční. Nejvíce ceny rostly v Královéhradeckém a Plzeňském kraji.

Podle dřívějších odhadů asociace by mohlo v roce 2030 bydlet v ČR v nájmu kolem čtvrtiny lidí. Data Eurostatu uvádí, že v roce 2022 v ČR bydlelo v nájmu 23 procent lidí, meziročně o necelá dvě procenta více. Majitelka realitně-poradenské společnosti BTR Consulting Zuzana Chudoba dodala, že poroste počet také institucionálních nájemců. "Z průzkumu naší společnosti je zřejmé, že v roce 2030 bude například na pražském trhu zhruba pětkrát více nájemních bytů v institucionálně spravovaných novostavbách," uvedla Chudoba.

Podle dat Deloittu je nájemné v novostavbách nejdražší a převyšuje celorepublikový průměr zhruba o 65 korun na metr čtvereční. U projektů stavěných za účelem pronajímání (BTR) je průměrné nájemné plně vybavených bytů podle dat BTR Consulting z loňského čtvrtého čtvrtletí přibližně 542 korun za metr čtvereční.

Na český trh s nájemními byty, tvořený z většiny investičními byty v držení fyzických osob, stále častěji vstupují podle dřívějšího zjištění ČTK developeři a větší investoři. Mezi největší patří například společnost Afi nebo Trigema, řadu nájemních bytů v novostavbách ale připravuje také Česká spořitelna či platforma XPlace provozovaná pražským arcibiskupstvím.

Nájemní bydlení sebou může oproti bydlení vlastnickému přinášet riziko vystěhování, a to pokud nájemci nemají uzavřenou smlouvu na dobu neurčitou. Z průzkumu ministerstva pro místní rozvoj vyplývá, že nájemní smlouvu na méně než dva roky má v ČR 46 procent nájemníků. Téměř stejně velká skupina lidí má smlouvu na dobu neurčitou. Krátkodobé nájmy se týkají hlavně mladých lidí, vyšší pravděpodobnost delších smluv a smluv na dobu neurčitou mají lidé starší 45 let.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 15.05.2024 ČTK

Reklama

23°C

Dnes je středa 15. května 2024

Očekáváme v 03:00 11°C

Celá předpověď