Negativní postoj ANO k jednání o důchodech je podle Fialy nezodpovědný

foto Ilustrační foto - Tisková konference po jednání prezidenta Petra Pavla se zástupci vlády a hnutí ANO v Praze, 28. března 2024. Zleva ministr práce Marian Jurečka, Petr Pavel a zástupci ANO Karel Havlíček a Alena Schillerová.

Praha - Negativní postoj opozičního hnutí ANO k jednání s vládou o důchodové reformě je podle premiéra Petra Fialy (ODS) problémem pro společnost a nezodpovědný vůči lidem. Fiala tak v rozhovoru s ČTK reagoval rovněž na vyjádření místopředsedy ANO Karla Havlíčka pro Seznam Zprávy, že hnutí po volbách důchodové změny zruší. Kabinet je i při projednávání ve Sněmovně otevřený vůči opozičním návrhům, které by reformu vylepšily, dodal Fiala.

ANO koncem dubna oznámilo, že s vládou nebude pokračovat v jednáních strategického charakteru v hospodářské a sociální oblasti, a to ani za účasti prezidenta Petra Pavla. Předtím hnutí zrušilo svou účast na opakovaném jednání na Hradě k důchodové reformě se zástupci vlády v čele s ministrem práce a sociálních věcí Marianem Jurečkou (KDU-ČSL). ANO důchodovou novelu kritizuje, odmítá mimo jiné chystané zvyšování důchodového věku nad 65 let podle prodlužování života.

Fiala připustil, že chybějící shoda s opozicí znamená pro novelu problém. Pro společnost podle něj však představuje problém neodpovědné chování ANO. Hnutí již jednou zrušilo pokus o reformu zavedený vládou Petra Nečase (ODS), uvedl. "Zrušili to bez náhrady a nechali to být. Pak řekli, že budou dělat důchodovou reformu, dali si to do programu, žádnou neudělali a s ničím nepřišli," řekl Fiala ČTK. Nyní ANO opět s ničím nepřišlo a navíc odmítlo jednat u prezidenta, což se nedělá, doplnil.

Chování ANO podle něj vypovídá o tom, že hnutí je úplně jedno, co bude s touto zemí, záleží mu jen na hlasech. "Samozřejmě to není dobrá zpráva pro společnost. My nastavíme nějaká pravidla, lidé se na ně nachystají a pak to někdo bude chtít zrušit. Nejlepší odpověď je nedopustit, aby hnutí ANO vyhrálo volby a nemohlo takovéto neodpovědné kroky zopakovat," dodal Fiala.

V tomto volebním období už musela vláda u několika předpisů kvůli obstrukcím pevně zařadit hlasování ve Sněmovně. "Vždy necháváme dost času, aby zazněly všechny argumenty, nakonec to ukázalo i rozhodnutí Ústavního soudu," uvedl Fiala. Dostatek času k vyjádření podle Fialy dostane opozice i tentokrát.

Kabinet je navíc otevřený debatě o obsahu novely. "Vůbec si nemyslíme, že máme patent na rozum, že nemůže někdo přijít s nějakým nápadem, který bude dobrý. Ta důchodová reforma je udělaná velmi pečlivě po dlouhých diskusích, zohledňovali jsme názory expertů, to všechno se v ní odráží. Ale pokud by přišla opozice s nějakými vylepšujícími návrhy, měla zájem se na tom podílet, tak jsme pořád tomu otevřeni," řekl. Nic však zatím nenaznačuje, že by ANO něco takového chystalo, podotkl.

Vláda schválila návrh zákona s reformou penzí v úterý. Novela počítá s navyšováním důchodového věku nad 65 let podle prodlužování života, snižováním výpočtu nových důchodů, minimální penzí ve výši 20 procent průměrné mzdy či dřívějším důchodem za práci v rizikovém prostředí. Podle plánu by změny měly začít postupně platit od příštího roku. Fiala uvedl, že reforma je nutná a zajistí důstojný důchod i třicátníkům a čtyřicátníkům.

 

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 18.05.2024 ČTK

Reklama

18°C

Dnes je sobota 18. května 2024

Očekáváme v 09:00 14°C

Celá předpověď