Ogier je novým rekordmanem Portugalské rallye, vyhrál 60. závod v kariéře

foto Ilustrační foto - Středoevropská rallye, podnik mistrovství světa v automobilových soutěžích, první rychlostní zkouška (Praha, Velká Chuchle), 26. října 2023, Praha. Francouzská posádka Sébastien Ogier a Vincent Landais.

Matosinhos (Portugalsko) - Osminásobný mistr světa Sébastien Ogier vyhrál Portugalskou rallye a ziskem šestého triumfu se stal samostatným rekordmanem soutěže. Čtyřicetiletý francouzský jezdec Toyoty zároveň vybojoval jubilejní 60. vítězství v mistrovství světa v kariéře. Právě v Portugalsku slavil v roce 2010 poprvé. V závěrečném dnu si o jedno místo polepšil Martin Prokop a za volantem fabie obsadil čtrnácté místo.

Ogier porazil ve vyrovnaném souboji o 7,9 sekundy estonského rivala Otta Tänaka z konkurenčního týmu Hyundai. Třetí místo obsadil už s více než minutovou ztrátou další zástupce korejské automobilky Thierry Neuville, který si i díky nejrychlejšímu času v závěrečné, speciálně bodované power stage upevnil vedení v šampionátu. Belgičanův největší konkurent a letošní jednička Toyoty Brit Elfyn Evans obsadil šesté místo a během nepovedeného víkendu rozšířil své konto jen o šest bodů.

Ogier se v historických statistikách Portugalské rallye odpoutal od Fina Markku Aléna. "Tak ještě jedno. Ale nic proti tomu dělit se s Markku Alénem, protože on je legenda... Léta jsem poslouchal, kdyže ten rekord překonám," řekl Ogier, který naposledy v Portugalsku zvítězil v roce 2017.

V této sezoně opět startuje jen ve vybraných závodech a ze tří účastí vytěžil druhé místo v zahajovací Rallye Monte Carlo a první před třemi týdny v Chorvatsku. V počtu vítězství nyní zaostává na neohroženém druhém místě historických statistik o 20 triumfů za krajanem Sébasteinem Loebem.

Jeho týmový kolega a úřadující mistr světa Kalle Rovanperä z Finska, který je pro letošek také pouze příležitostným jezdcem Toyoty, při pokusu o završení portugalského vítězného hattricku nedokončil po havárii sobotní druhou etapu. Na finále se do soutěže vrátil a získal tři body za třetí místo v power stage. V sobotu do cíle etapy nedojel ani Takamoto Kacuta a japonská automobilka přepustila vedení v hodnocení značek týmu Hyundai. "Nebyl to pro tým nijak skvělý víkend, ale nám to zase šlo a byla to pro nás dobrá rallye," konstatoval Ogier.

Prokop, který po čtrnácti letech změnil značku a v klasických rallye závodí se škodou, se na konečné umístění propracoval v průběhu víkendu z konce třetí desítky pořadí. "Začali jsme trošičku, nechci říct, chaoticky, ale úplně jsme nezvolili správné tempo a správné nastavení, protože to auto ještě tolik neznáme. Časy ale byly nad očekávání a jsem rád, že jsme tu techniku vyzkoušeli. A ukázalo se, že ještě do starého železa nepatříme," řekl na facebooku jednačtyřicetiletý Prokop, jehož spolujezdcem je o šest starší Michal Ernst.

Portugalská rallye, podnik mistrovství světa v automobilových soutěžích:

1. Ogier, Landais (Fr./Toyota Yaris) 3:41:32,3, 2. Tänak, Järveoja (Est./Hyundai i20) -7,9, 3. Neuville, Wydaeghe (Belg./Hyundai i20) -1:09,8, 4. Fourmaux, Coria (Fr./Ford Puma) -1:47,8, 5. Sordo, Carrera (Šp./Hyundai i20) -2:48,9, 6. Evans, Martin (Brit./Toyota Yaris) -6:36,0, ...14. Prokop, Ernst (ČR/Škoda Fabia RS) -16:46,1, 22. Černý, Krajča (ČR/Ford Fiesta) -35:00,5.

Průběžné pořadí MS (po 5 z 13 závodů): 1. Neuville 110, 2. Evans 86, 3. Tänak 79, 4. Fourmaux 71, 5. Ogier 70, 6. Kacuta (Jap./Toyota Yaris) 49.

Pořadí týmů: 1. Hyundai 219, 2. Toyota 215, 3. M-Sport Ford 116.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 19.05.2024 ČTK

Reklama

20°C

Dnes je neděle 19. května 2024

Očekáváme v 21:00 13°C

Celá předpověď