Nezaměstnanost v ČR klesla na 3,7 procenta, jsou za tím sezonní důvody

foto Nezaměstnanost v ČR v dubnu klesla na 3,7 procenta, volných míst ubylo

Praha - Nezaměstnanost v Česku v dubnu klesla na 3,7 procenta z březnových 3,9 procenta. Úřady práce evidovaly ke konci dubna 280.078 uchazečů o práci, meziměsíčně o 8545 méně. Volných pracovních míst je dál méně než zájemců o práci, oproti předchozímu měsíci jich ještě ubylo, a to o 614 na 268.046. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Úřad práce ČR. Podle analytiků stojí za snížením nezaměstnanosti sezonní důvody. Připomínají také, že ve srovnání s loňským rokem je podíl nezaměstnaných vyšší. Loni v dubnu činil 3,6 procenta.

Fotogalerie

"Nezaměstnanost klesla ve všech krajích a v drtivé většině okresů naší země. Sezonní práce ve stavebnictví, zemědělství, ale i službách hrají velkou roli, stejně jako to, že se lidé opět vracejí ke svým živnostem. Počet volných pracovních míst v podstatě stagnuje již čtvrtý měsíc po sobě," poznamenal generální ředitel Úřadu práce ČR Daniel Krištof.

Sezonní důvody vidí za poklesem nezaměstnanosti i analytici. "S příchodem jara firmy tradičně rozšiřují své týmy. Roste optimismus firem i domácností, což můžeme sledovat na vyšších odhadech ekonomického růstu pro letošní rok i ve vyšších maloobchodních tržbách. Trend zvyšujícího se optimismu na pracovním trhu je vidět také v očekáváních zaměstnanců ohledně zvyšování platů," uvedl generální ředitel společnosti Randstad ČR Martin Jánský. V nadcházejících měsících čeká další pokles nezaměstnanosti, v létě se ale podle něj náborová aktivita firem sníží.

Odborníci upozorňují, že nezaměstnanost klesá pomaleji, než bylo v posledních letech obvyklé. Loni v dubnu činila nezaměstnanost 3,6 procenta, bez práce bylo tehdy 261.683 lidí a volných pozic 284.530. "Pokud odhlédneme od let zasažených pandemií koronaviru, je český trh práce nejchladnější od roku 2017. To ovšem nepředstavuje žádnou tragédii, jelikož i tehdy jej bylo možné charakterizovat jako napjatý. Pokračující neutěšená kondice českého průmyslu tedy dosud k žádné vlně nezaměstnanosti nevedla a s velkou pravděpodobností ani nepovede," uvedl hlavní ekonom Cyrrusu Vít Hradil.

V situaci na trhu práce přetrvávají velké regionální rozdíly. Nejvyšší nezaměstnanost byla v dubnu v Ústeckém kraji, kde činila 5,9 procenta. Naopak nejnižší nezaměstnanost měly shodně Praha a Kraj Vysočina, v nichž dosáhla 2,8 procenta. Mezi okresy byla nezaměstnanost nejvyšší na Karvinsku, kde dosáhla 8,1 procenta. Nejnižší podíl nezaměstnaných evidoval okres Praha-východ, kde práci hledalo 1,5 procenta lidí.

"Polovina všech volných pracovních míst připadá na Prahu a na Středočeský kraj," upozornil analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák. "Druhým problémem je kvalita pracovních pozic. Na tři čtvrtiny volných pracovních míst je potřeba jen základní vzdělání či dokonce žádné vzdělání, čemuž samozřejmě odpovídá i mzdové ohodnocení," dodal.

Část neobsazených pracovních pozic podle Úřadu práce v posledních dvou letech obsadili uprchlíci z Ukrajiny. Nejčastěji pracovali jako montážní dělníci výrobků a zařízení nebo pomocníci ve stavebnictví, výrobě a v dopravě, dále také jako obsluha strojů a zařízení. "V určitých oblastech tak zaměstnavatelé získali zaměstnance, které tolik potřebovali," uvedl Úřad práce ČR.

Od napadení Ukrajiny Ruskem v únoru 2022 do konce letošního dubna získalo v Česku práci 414.951 Ukrajinců, kteří dostali dočasnou ochranu, téměř 68 procent z nich jsou ženy. Někteří uprchlíci se mezitím již vrátili do vlasti nebo ze zaměstnání odešli. Ke konci dubna jich na území České republiky pracovalo 118.163.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 20.05.2024 ČTK

Reklama

23°C

Dnes je pondělí 20. května 2024

Očekáváme v 21:00 16°C

Celá předpověď