Novinářské ceny si odnesli Filip Zelenka, Darja Stomatová či tým Aktuálně.cz

foto Vyhlášení 14. ročníku Novinářské ceny za loňský rok, 6. května 2024, Praha. Kategorie Novinářská křepelka: Darja Stomatová.

Praha - Letošní Novinářskou cenu za inovativní žurnalistiku získal tým Aktuálně.cz za mnohovrstvé zpracování tématu dezinformací. Vůbec prvním vítězem kategorie Ekonomická žurnalistika se stal Filip Zelenka ze zpravodajského ekonomického deníku E15 za příspěvek porovnávající prostředí v ČR a Polsku. Novinářskou křepelku pro mladé novináře do 33 let si za reportáže z válečné Ukrajiny odnesla reportérka České televize Darja Stomatová. Uvedla to dnes pořádající Nadace OSF v tiskové zprávě.

Fotogalerie

Ceny se udělují ve 13 kategoriích, do devíti z nich může nominovat veřejnost. Celkem bylo přihlášeno rekordních 890 příspěvků. Novinářskou cenu pořádá Nadace OSF od roku 2010 a oceňuje v ní kvalitní novinářské počiny, které neotřelým způsobem zachycují problematiku dnešní společnosti. Přihlášené příspěvky do Novinářské ceny hodnotí nezávislé odborné poroty složené z osobností mediálního, kulturního, neziskového i akademického sektoru.

Cenu za nejlepší psaný rozhovor získal Vít Svoboda z Deníku N za příspěvek "V takovém nebezpečí Slovensko ještě nebylo. Přestává věřit v demokracii, říká sociolog Vašečka". Ocenění za audiovizuální rozhovor nebo diskuse si odnesli Josef Pazderka a Ondřej Soukup za "Requiem za Donbas" a nejlepší psanou reportáž měl podle porotců Stanislav Krupař z Magazínu Reportér pod názvem "Šedá zóna válečná".

Za sociální sondu do opomíjeného prostředí Javornicka si odnesl cenu v kategorii Regionální žurnalistika Stanislav Biler z Alarmu. Ocenění v kategorii Audiovizuální reportáž získala Barbora Loudová, která svým příspěvkem "Na obtíž" pro Českou televizi dává hlas zranitelné skupině a upozorňuje tím na dlouhodobě neřešený problém domácí péče o těžce nemocné a jejího financování. V kategorii Komentář byla oceněna Radka Smejkalová z Deníku N za příspěvek "Mír je válka, demokracie je nová totalita".

Cenu Karla Havlíčka Borovského pro osobnosti, které dávají tvář české žurnalistice, získal novinář, historik a šéfredaktor Českého rozhlasu Plus Josef Pazderka za přínosné a nepředpojaté zpravodajství, za osobní nasazení v reportážích a výraznou schopnost vést ostatní novináře.

Cenu veřejnosti získaly Adéla Jelínková a Christine Havranová ze Seznam Zprávy za podcast "Slopné: Kdo je vrah?" S případem pozapomenuté vraždy, za níž ve vězení už 11 let sedí dva mladí muži, ovládly také kategorii Analyticko-investigativní žurnalistika. Se stejným příspěvkem bodovaly i v kategorii analyticko-investigativní žurnalistiky.

Letos poprvé byla udělena také cena za zahraniční žurnalistiku. Cenu Daniela Anýže za zahraniční zpravodajství si odnáší Jan Fingerland z Českého rozhlasu, který českému publiku přibližuje události na Blízkém východě.

Podporou pro zahraniční novináře bude také nově vzniklý Fond Daniela Anýže, který společně založili Kateřina Šafaříková, Jiří Nádoba a Kateřina Šantúrová a spravovat jej bude Nadace OSF. Fond si klade za cíl pomáhat začínajícím novinářům se zájmem o zahraničí. Vybraným uchazečům finančně pokryje půlroční pobyt v redakci, která jim poskytne zázemí a mentoring, a náklady na zahraniční reportážní cestu.

Nadační fond nezávislé žurnalistiky dnes také rozdělil mezi šest projektů v oblasti nezávislých médií 600.000 korun. Podporu dostal projekt JKS Média (Okraj.cz), Naše Broumovsko, Apel-plzen.cz, Jihočeské týdeníky, Revue Sever (NášLiberec.cz) a projekt Ohlasy.info.

 

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 19.05.2024 ČTK

Reklama

20°C

Dnes je neděle 19. května 2024

Očekáváme v 09:00 18°C

Celá předpověď