Uplynulou noc byla polární záře v ČR jen slabá, dnes by to mohlo být lepší

foto Ilustrační foto - V noci na 6. května 2024 bylo možné z Česka sledovat polární záři (na fotografii při pohledu ze Záhořic na Karlovarsku).

Praha - Také v noci na dnešek bylo možné podle meteorologů vidět v Česku na obloze polární záři, byla ale jen chvílemi a byla nesrovnatelně slabší než předchozí noc z pátku na sobotu, kdy byla nejsilnější od roku 2003. Dnešní večer a noc na pondělí jsou v tomto ohledu nadějnější, polární záře by mohla být opět silná, uvedl na síti X Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Případnému pozorování by podle něj mohlo přát i počasí, noc má být jasná nebo skoro jasná.

Také v noci na dnešek bylo možné podle meteorologů vidět v Česku na obloze polární záři, byla ale jen chvílemi a byla nesrovnatelně slabší než předchozí noc z pátku na sobotu, kdy byla nejsilnější od roku 2003. Dnešní večer a noc na pondělí jsou v tomto ohledu nadějnější, polární záře by mohla být opět silná, uvedl na síti X Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Případnému pozorování by podle něj mohlo přát i počasí, noc má být jasná nebo skoro jasná.

Zemi zasáhla podle amerického Národního úřadu pro oceán a atmosféru (NOAA) poprvé od roku 2003 geomagnetická bouře nejvyššího pátého stupně, a v noci na sobotu tak byla neobvyklá barevná podívaná vidět i v místech daleko více na jih, než je obvyklé. Sociální sítě následně zaplnily profesionální i amatérské fotografie polárních září, které jsou základním průvodním jevem geomagnetických bouří a které byly pozorovatelné v mnoha zemích včetně Česka. Podle příspěvků ji lidé pozorovali třeba v Plzni, Českém Krumlově, na severní Moravě, v Olomouci, ale i v Brně, na Blanensku či Břeclavsku.

S ohledem na bouřlivou aktivitu Slunce odborníci uvedli, že šance k zaznamenání či spatření polární záře ze středních zeměpisných šířek, tedy i z Česka a Slovenska, jsou i v dalších dnech.

"Uplynulou noc jsme moc štěstí na polární záře neměli. Sice chvílemi bylo možné slabou záři zachytit fotograficky, byla ale nesrovnatelně slabší než noc předcházející. Naděje ale stále existuje dnes večer a v noci a není malá. Čekáme totiž na příchod materiálu z největší erupce X5.8, ke které došlo na Slunci včera (v sobotu) k ránu," uvedl k tomu dnes ČHMÚ. Kdy přesně by mohla být polární záře opět vidět, nelze podle něj říci. "I nadále platí, že pro dobré pozorování je nutné být pod co nejtmavší oblohou s dobrým výhledem na severní obzor," dodali meteorologové.

Polární záře je viditelným důkazem toho, že nastala geomagnetická bouře. Při nižších stupních se vyskytuje jen v polárních oblastech kolem pólů, při vyšších je patrná i jinde. Silné geomagnetické bouře mají ale i nepříznivé důsledky jako třeba problémy v radiovém spojení a výpadky satelitní navigace. Podle Pavla Suchana z Astronomického ústavu Akademie věd ČR mohou tento jen nepříznivě pocítit i někteří lidé, podle některých starších studií může mít vliv třeba na pozornost.

"Nejsem fyziolog, ale předpokládám, že to je otázka nervozity, nepozornosti a podobně," řekl ČTK v sobotu Suchan. Některé studie podle něj poukazovaly na vyšší výskyt infarktů nebo statistiku dopravních nehod. "Na druhou stranu ty práce jsou poměrně staré, třeba 20 až 30 roků, a naše společnost se mění," podotkl vědec. Je potřeba si také uvědomit, že takzvané kosmické počasí je jen jedním z faktorů, které člověka ovlivňují.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 20.05.2024 ČTK

Reklama

23°C

Dnes je pondělí 20. května 2024

Očekáváme v 14:00 23°C

Celá předpověď