O2 arena očekává na MS v hokeji vyšší návštěvnost, zkomplikuje se doprava

foto Ilustrační foto - Příprava fanzóny a okolí O2 Arény na mistrovství světa v ledním hokeji 2024, 2. května 2024, Praha.

Praha - Provozovatelé O2 areny očekávají v době konání letošního mistrovství světa v hokeji výrazně větší návštěvnost než za běžného celoročního provozu. Počítají proto také s větším dopravním vytížením a dopravním omezením v okolí arény. Do většiny přilehlých ulic bude vjezd automobilům částečně nebo úplně zakázán. Zvýší se také bezpečností opatření a v okolí budovy vzniknou zóny pro fanoušky. Provoz bude jinak podobný jako při běžných sportovních a kulturních akcích. ČTK to sdělili zástupci O2 areny a Mezinárodní federace ledního hokeje (IIHF).

Letošní mistrovství světa v hokeji bude mezi 10. a 26. květnem. Šampionátu se zúčastní 16 týmů a odehraje se 64 zápasů. První utkání Česka bude v pátek od 20:00 proti Finsku. Šance české hokejové reprezentace na titul mistrů světa je mezi týmy podle sázkových kanceláří čtvrtá nejvyšší.

"To, co si standardně zažije O2 arena během půl roku, tady zažijeme během jednoho měsíce, takže se jedná o obrovský nápor na všechny pracovníky. Skvělým příkladem je návštěvnost, která na mistrovství může být až přes 600.000 diváků, což je v podstatě více než půlroční návštěvnost na několika desítkách akcí," řekla mluvčí O2 areny Zuzana Krejčíková.

V okolí arény budou podle mediálního zástupce IIHF Jana Kuklíka dopravní omezení a provozovatel důrazně doporučuje, aby lidé do okolí nejezdili autem a dorazili MHD, ideálně metrem. Budou se tak moct vyvarovat případným kolonám. Pokud autem přijedou, měly by je nechat stát na odstavných P+R parkovištích.

"V průběhu akce dojde k výrazným dopravním omezením v okolí Praha Arény a do většiny přilehlých ulic bude vjezd automobilům částečně nebo úplně zakázán. Vjezd bude umožněn pouze rezidentům, kteří se předem registrovali v sytému městské části Praha 9. Parkovací kapacity budou v okolí arény značně omezeny. Do okolí Praha Arény nebude rovněž umožněn vjezd autobusům," uvedl Kuklík.

Se složkami bezpečnostních složek a integrovaného záchranného systému (IZS) spolupracují provozovatelé dva roky. Zkušenosti přitom využívají z mistrovství světa v hokeji, které se konalo v Praze v roce 2015. "Celkový počet bezpečnostních pracovníků se musel adekvátně navýšit podle potřeb významu akce. V Praze i Ostravě se budou starat o bezproblémový průběh akce stovky policistů, hasičů zdravotníků a dalších pracovníků složek IZS," řekl Kuklík.

Velké přípravy se týkají podle Krejčíkové především gastro oddělení. Například v hlavní kuchyni a přípravnách je podle ní potřeba 280 kuchařů na den. Fastfoodové stánky, kterých bude k dispozici 25, mají svůj vlastní personál. Stále ale je O2 arena schopná nabírat další pracovníky.

Vedle arény vznikne na ploše 8500 čtverečních metrů fanzóna pro 7000 návštěvníků. Přístup tam budou mít i fanoušci bez vstupenek na jednotlivé zápasy a pro všechny bude každý den připraven doprovodný program.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 19.05.2024 ČTK

Reklama

20°C

Dnes je neděle 19. května 2024

Očekáváme v 17:00 18°C

Celá předpověď