Opozice: Vláda by se měla postavit proti migračnímu paktu a opřít se o V4

foto Ilustrační foto - Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) Tomio Okamura hovoří na celorepublikové konferenci SPD, 13. dubna 2024, Praha.

Praha - Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) může podle opozičního hnutí ANO hlasovat proti přijetí unijního migračního paktu při nadcházejícím posledním formálním jednání o dohodě na radě ministrů EU. Opřít se přitom může o postoje dalších zemí visegrádské čtyřky (V4), která sdružuje Česko, Maďarsko, Polsko a Slovensko. Zástupci hnutí to řekli na dnešní tiskové konferenci před zahájením jednání Poslanecké sněmovny. Opoziční SPD zase míní, že kabinet Petra Fialy (ODS) k přijatému unijnímu migračnímu paktu ostudně mlčí.

"Zatímco některé země už deklarovaly, že se dohodou řídit nebudou, česká vláda to neudělala," řekl dnes novinářům šéf SPD Tomio Okamura. Na čtvrteční mimořádné schůzi Sněmovny, které svolalo hnutí ANO, podle něj zazní, že pokud SPD bude ve vládě, dohodu respektovat nebude. Pakt dnes například odmítl i slovenský premiér Robert Fico.

"Budeme se ptát, jak je na situaci připravená Česká republika. Má čtyři detenční zařízení pro zhruba tisíc osob," poznamenala místopředsedkyně dolní komory Klára Dostálová (ANO) k obsahu čtvrteční schůze. Rakušan podle ní ještě může na radě ministrů EU, kam bude dohoda zařazena, hlasovat proti jejímu přijetí. "Uvidíme, zda se pokusí ještě něco zachránit, může se opřít o země V4," řekla na dnešní tiskové konferenci.

K jednání o unijním migračním paktu se čeští poslanci sejdou ve čtvrtek dopoledne. Migrační balíček schválili europoslanci minulou středu. Podle Rakušana (STAN) umožní účinnější ochranu vnějších hranic Evropské unie a rychlejší vyhošťování. Žádnou zemi nebude podle něho zavazovat k přijetí migrantů. Podle předsedy ANO Andreje Babiše pakt problém s migranty neřeší, ale naopak je do Evropy už dávno pozval. Obsahuje podle něj také skryté kvóty na uprchlíky. Schválená podoba paktu je podle zákonodárců ANO zradou.

Na konečné podobě migračního a azylového paktu se vyjednávači Evropského parlamentu, španělského předsednictví a Evropské komise dohodli loni v prosinci. Česko, které mělo k tomuto kompromisu výhrady, se poté zdrželo, když dohodu v Bruselu potvrdili velvyslanci zemí EU. Česká vláda dospěla k závěru, že finální podoba paktu o migraci a azylu je pro ČR horší než ta, na níž se Česko podílelo při svém předsednictví.

K debatě o migračním paktu se poslanci sešli z podnětu ANO už koncem února. Koaliční většina tehdy po úvodní zhruba pětihodinové diskusi neumožnila schválení programu mimořádné schůze, která se tak nekonala. Je možné, že obdobný scénář se bude opakovat ve čtvrtek. I tentokrát obsahuje návrh programu schůze jediný bod, který nese název "Migrační pakt a jeho dopad na ČR".

 

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 29.04.2024 ČTK

Reklama

24°C

Dnes je pondělí 29. dubna 2024

Očekáváme v 21:00 17°C

Celá předpověď