Pakt podle vybraných europoslanců zlepší výměnu dat, chybí vracení migrantů

foto Ilustrační foto - Migranti na italském ostrově Lampedusa 14. září 2023.

Štrasburk - Schválený migrační pakt migraci do Evropy nezastaví. Zlepší sice screening či sdílení údajů, chybí v něm ale návratová politika vůči neúspěšným žadatelům o azyl. Tu je nutné dál řešit. V debatě ČTK Connect se na tom dnes večer ve Štrasburku shodli vybraní europoslanci. Diskutovalo osm zástupců vládních stran, opozičních hnutí a mimoparlamentní strany. Mluvili také o podobě další pomoci Ukrajině.

Migrační balíček deseti norem, který má vést k lepšímu zvládání migrace, efektivnějším kontrolám a rychlejšímu vracení neúspěšných žadatelů o azyl, schválil Evropský parlament v první polovině dubna. Pravidla mají platit od roku 2026. Členské státy by podle nich měly být solidární. Pokud nepřijmou svůj díl uprchlíků, měly by se podílet finančně. Vicepremiér Vít Rakušan (STAN) v neděli v České televizi v pořadu Otázky Václava Moravce řekl, že by ČR platila asi 480 milionů korun ročně, pokud by běžence nepřijala.

"Problém paktu je, že se nepodaří zastavit proud lidí, kteří nemají na azyl nárok," uvedl europoslanec ODS Alexandr Vondra. Podle něj balíček pomůže jižním státům a solidarita je na místě, není ale dotažena návratová politika a nutné by bylo zpřísnit i podmínky azylu a vyplácení sociálních podpor v členských zemích.

"To, co se neřešilo a musí, je návratová politika. Nemáme dobré mechanismy jak dostávat lidi nazpátek," řekla Dita Charanzová (nezávislá, zvolená za ANO). Podotkla, že diskuse o balíčku trvala léta a bylo složité shodu najít. Připomněla, že země střední Evropy nesouhlasily s povinnými kvótami pro přerozdělování.

Podle Luďka Niedermayera (TOP 09) je balíček kompromis a dokonalé řešení nepředstavuje. "Je to lepší než nynější systém," míní europoslanec. Dodal, že nově budou pomáhat s migrací všechny státy, ale podle svých možností a preferencí. Označil to za "trochu vítězství" české pozice.

Lidovec Tomáš Zdechovský pozitivně hodnotí výměnu otisků prstů migrantů či dobrovolnost přerozdělování. Také podle něj ale chybí návratová politika. Podle Piráta Mikuláše Peksy přibude s balíčkem byrokracie. "Migrační pakt problém (migrace) neřeší, spíš to zhoršuje. Měli bychom se bavit, co je příčinou... problém na začátku procesu je propaganda, která je ve zdrojových zemích. Měli bychom se k tomu postavit," uvedl Peksa. Zmínil ruskou propagandu v afrických státech se sliby výplaty peněz v Evropě.

Komunistka Kateřina Konečná je přesvědčena, že migrační pakt situaci neřeší a může ji naopak zhoršit. Podle europoslance Ivana Davida (SPD) zhorší situaci Česka. Ondřej Knotek (ANO) vidí "drobná dílčí zlepšení", a to třeba v rychlosti azylového řízení. Ani podle něj se neřeší příčina migrace či vyhošťování.

Podle většiny diskutujících se musí pokračovat ve vojenské pomoci Ukrajině, ruskou agresi je třeba porazit a o jednání o míru si musí rozhodnout Ukrajina. Proti dodávání zbraní se staví Konečná, podle ní se už mělo vyjednávat o míru a ČR by se měla přidat "k iniciativám ve světě", a to třeba k Číňanům. Rozesmála tím většinu diskutujících.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 4.05.2024 ČTK

Reklama

21°C

Dnes je sobota 4. května 2024

Očekáváme v 21:00 15°C

Celá předpověď