Pavel chce o reformě penzí dál jednat, možností je kulatý stůl s experty

foto Ilustrační foto - Prezident Petr Pavel hovoří na tiskové konferenci po schůzce se zástupci koalice a opozice k důchodové reformě. Vlevo je ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Praha - Prezident Petr Pavel se bude nadále snažit zprostředkovat jednání o důchodové reformě, nevyloučil kulatý stůl se zástupci tripartity a s odborníky. Mohlo by se uskutečnit na přelomu května a června, řekl na tiskové konferenci. Dnes se sešel s vicepremiérem a ministrem práce a sociálních věcí Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) poté, co minulý týden zrušilo svoji účast na další schůzce k reformě penzí na Pražském hradě opoziční hnutí ANO.

S Jurečkou dnes hlava státu probrala data ze zprávy o stavu důchodového systému či harmonogram předložení návrhu důchodové reformy vládě a následně Parlamentu.

Hrad v pátek oznámil, že ANO zrušilo účast na dnešním jednání. Hnutí to zdůvodnilo tím, že nejvyšší představitelé vlády opakovaně deklarovali, že reformu penzí prosadí nehledě na názor opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil z postoje ANO zklamání. Jurečka tehdy uvedl, že je připraven dát návrh reformy k projednání vládě 30. dubna. Uvedl, že by od ANO očekával odpovědnost místo politikaření a politického marketingu, je ale ochoten dál jednat.

V sále byla dnes připravená místa a občerstvení i pro zástupce hnutí ANO. Nepřítomní politici a expertka na penze měli u kulatého jednacího stolu své jmenovky. Židle zůstaly prázdné.

Pavel dnes zopakoval, že první březnové jednání považoval za věcné. Účastníci se podle něj domluvili na několika principech, a to že do debaty jdou všichni se skutečným zájmem na řešení problému, že budou vycházet z prognóz, kalkulací a nikoli emocí, budou se soustředit na budoucnost a společně komunikovat výstupy z jednání.

Shodu podle něj tehdy účastníci nalezli na tom, že je nutné v důchodovém systému učinit změny a řešit prodloužení věku odchodu do penze. Mechanismus měl být předmětem dalších debat, nicméně nutnost změny parametru, stejně jako změny výše důchodů podle prezidenta sdílely všechny strany.

Účastníci prvního jednání se také domluvili na dodání některých materiálů. Od ministerstva ANO požadovalo informace ze zprávy o stavu důchodového systému. Jak Jurečka, tak zástupci ANO měli předložit své představy o kategoriích náročných profesí, z nichž by lidé mohli do penze odcházet dříve. ANO zároveň mělo představit svůj návrh takzvaného investičního pilíře. Termínem dodání materiálů byl 7. duben, jediné ANO tak neučinilo, řekl dnes Pavel.

Snahu o dosažení kompromisu podle svých slov prezident nevzdává. "Budu se snažit i nadále zprostředkovat jednání, ať už za účasti hnutí ANO, případně dalších aktérů. Hovořili jsme o možnosti svolat kulatý stůl za účasti nejen zástupců tripartity, ale také odborníků," poznamenal. Na dotaz ČTK upřesnil, že by se tomu tak mohlo stát na přelomu května a června. Prezidenta dnes k jednání o penzijní reformě vyzvala i Sociální demokracie (SOCDEM).

Ekonomové a část politiků poukazují na to, že systém je v nynější podobě neudržitelný a schodek by v polovině století mohl dosahovat pěti procent HDP. V dnešních hodnotách je to asi 350 miliard korun. Vláda navrhuje zadlužování přibrzdit prodlužováním důchodového věku nad 65 let či snížením výpočtu nových penzí. Opozice je proti.

Jurečka: Návrh reformy penzí dostane vláda 30. dubna. Chce dál jednat s opozicí

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) po dnešním jednání s prezidentem Petrem Pavlem potvrdil, že návrh důchodové reformy předloží vládě 30. dubna. Kabinet zasedne příští úterý, neboť v obvyklou středu je státní svátek. Sněmovna by podle vicepremiéra reformu mohla finálně projednat o prázdninách, Senát v září či říjnu a prezident by ji mohl dostat k podpisu na konci října či počátkem listopadu.

Původně se dnešního jednání na Hradě měli opět zúčastnit i zástupci opozičního hnutí ANO. Společně s Pavlem a Jurečkou o penzijní reformě poprvé hovořili 28. března. ANO ale účast zrušilo, protože nejvyšší představitelé vlády podle něj opakovaně deklarovali, že reformu penzí prosadí nehledě na názor opozice.

Jurečka dnes řekl, že opět osloví zástupce ANO a dalšího opozičního hnutí SPD k jednání o reformě. Čas hledat shodu podle něj je do druhého čtení ve Sněmovně, tedy zhruba tři měsíce. "Mrzí mě, že do toho tímto způsobem hodili vidle a v tento okamžik zvítězil alibismus nad zodpovědností," uvedl Jurečka. Věří ale, že je stále prostor pro hledání kompromisu. Vyzval ANO, aby zveřejnilo svůj návrh reformy.

Předseda ANO a expremiér Andrej Babiš v dnešním videu na sociálních sítích uvedl, že hnutí nebude "dělat vládě hlupáky". Premiér Petr Fiala (ODS) se podle Babiše jasně vyjádřil na nedávném sněmu občanských demokratů, že jej názor opozice nezajímá.

Fiala na kongresu řekl, že reformu vláda prosadí, ať už k tomu dá opozice souhlas, nebo ne. Je to jeden z hlavních slibů vlády, uvedl. Dnes novinářům ministerský předseda řekl, že jeho slova byla výrazem odpovědnosti. Reforma se podle něj měla udělat před mnoha lety a je nutná. V opačném případě by mladší generace neměla žádnou záruku ze strany státu, že dostane důchod, míní.

Za svůj resort dnes Jurečka prezentoval Pavlovi pracovní data z chystané zprávy o stavu důchodového systému, kterou by mělo ministerstvo dokončit zhruba za dva až tři týdny. Z materiálů podle Jurečky vyplývá klíčová věc, a to že populace stárne a tempo stárnutí se zrychluje. Proto je nutné důchodovou reformu udělat, a to s ještě větší naléhavostí, poznamenal.

Prezident dnes na tiskové konferenci řekl, že se bude nadále snažit zprostředkovat jednání o reformě. Nevyloučil kulatý stůl se zástupci tripartity a s odborníky, který by se mohl uskutečnit na přelomu května a června. Podle Jurečky se o tom konkrétní debata nevedla, nicméně vicepremiér kvituje, že hlava státu chce do celospolečenské i politické diskuse více vnést pohled expertů.

Ekonomové a část politiků poukazují na to, že systém je v nynější podobě neudržitelný a schodek by v polovině století mohl dosahovat pěti procent HDP. V dnešních hodnotách je to asi 350 miliard korun. Vláda navrhuje zadlužování přibrzdit prodlužováním důchodového věku nad 65 let či snížením výpočtu nových penzí. Opozice je proti.

Podle původního vládního záměru by se měl důchodový věk každý rok stanovit podle doby dožití lidem, kterým bude 50 let. Zvedal by se nejvýš o dva měsíce za rok. Jurečka dnes na dotaz ČTK řekl, že si umí představit drobnou úpravu mechanismu, nicméně princip je podle něj nevyhnutelný.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 3.05.2024 ČTK

Reklama

20°C

Dnes je pátek 3. května 2024

Očekáváme v 21:00 13°C

Celá předpověď