Pavel: Česko s Německem sdílí pohled na válku na Ukrajině

foto Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zahájil dvoudenní oficiální návštěvu ČR, 29. dubna 2024, Praha. Vpravo je prezident Petr Pavel.

Praha - Česko s Německem sdílí pohled na válku Ruska proti Ukrajině či bezpečnostní situaci v Izraeli a Pásmu Gazy, řekl po jednání se svým německým protějškem Frankem-Walterem Steinmeierem prezident Petr Pavel. Podobné pozice mají země podle něj také ve vztahu k Číně, případně africkým zemím.

"Jsem rád, že na řadu těchto problémů sdílíme velice podobné pozice," řekl Pavel. Těší se, že v diskusích budou pokračovat.

Útok Ruska na Ukrajinu podle Steinmeiera více přiblížil země v Evropské unii a v NATO. "Svoji měrou musíme přispět k tomu, abychom takové hrozby odvrátili tím, že budeme plnit naše závazky a povinnosti a NATO bude mít vojenské síly a schopnosti, které potřebuje," řekl německý prezident. "Jsme ještě více přesvědčeni, že naše podpora Ukrajiny právě teď nesmí polevit," dodal.

Pavel po jednání vyzdvihl německou iniciativu na posílení protivzdušné obrany pro Ukrajinu, má podle něj zásadní význam, protože právě protivzdušná obrana a dělostřelecká munice jsou pro Ukrajinu klíčové. Steinmeier připomněl, že Německo je po USA druhým největším podporovatelem Ukrajiny. Pomoc se podle něj týká především právě protiletecké obrany, kde Německo přispělo nejnovější technikou k tomu, že se Ukrajina dokáže ubránit útokům. Ocenil také českou iniciativu na nákup munice, na které se Německo podílí.

Německo podle něj bude v podpoře Ukrajiny pokračovat jak vojensky a ekonomicky, tak i při obnově. Německo během několika týdnů uspořádá v Berlíně konferenci o obnově Ukrajiny, řekl.

Pavel: ČR chce prohloubit spolupráci s Německem v energetice či kyberbezpečnosti

Česko má zájem na prohlubování spolupráce s Německem v energetice, vědě, výzkumu a vývoji, digitalizaci i kybernetické bezpečnosti. Po dnešním jednání s německým prezidentem Frankem-Walterem Steinmeierem v Praze to řekl jeho český protějšek Petr Pavel. Německo je podle něj strategickým partnerem.

Po společné tiskové konferenci oba prezidenti uctili památku obětí prosincové střelby na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Památku před zhruba měsícem u budovy uctila také slovenská prezidentka Zuzana Čaputová.

Státy jsou podle Pavla provázány ekonomicky, historicky, kulturně i na úrovni mezilidských vztahů. Do Německa směřuje téměř třetina českého exportu, země je zároveň třetím největším investorem v Česku. "Máme zájem na tom, abychom tyto vztahy dále rozvíjeli a abychom se z role v dnešní době především subdodavatelské posunuli více do role partnera a inovátora," poznamenal Pavel.

Kromě prohlubování spolupráce v energetice, ve vědě a výzkumu, v digitalizaci a kyberbezpečnosti je jedním z hlavních cílů také větší infrastrukturní propojení Česka s Bavorskem a Saskem, míní Pavel.

Podle Steinmeiera nikdy nebyly vztahy mezi Českem a Německem lepší než nyní. Vztahy stejně smýšlejících států jsou podle něj v době zvratů důležitější než kdy jindy.

Hlavy státu se sešly v době, kdy si Česko připomíná 20 let od vstupu do Evropské unie. Oba prezidenti také v úterý vystoupí na konferenci k tomuto tématu na Pražském hradě. Steinmeier také poznamenal, že strategickým zájmem obou zemí i celé unie je rozšíření EU. Německo podle něj podporuje ve vstupu do bloku země západního Balkánu, Ukrajinu, Moldavsko či Gruzii. Stejný postoj má dlouhodobě Česká republika.

Oba prezidenti dostali dotaz na současnou situaci na Slovensku, přičemž oba zmínili plánované setkání s novou hlavou státu Peterem Pellegrinim, který se úřadu ujme v polovině června. "Myslím, že je potřeba se na věci dívat trochu s odstupem, neposuzovat všechno podle prohlášení, ale podle skutečných akcí," řekl Pavel. Například ve vztahu k Ukrajině je podle něj situace jiná než před volbami, podpora napadené země pokračuje na různých úrovních.

"Pokud jde o další věci, jako je situace médií, soudů, tak bude asi potřeba počkat, jak se situace bude konkrétně vyvíjet, a potom k tomu zaujmout nějaké stanovisko," dodal. Steinmeier uvedl, že jeho země sleduje vývoj na Slovensku, nejdřív chce ale hovořit s Pellegrinim.

Slovensko na rozdíl od Německa i Česka neposílá Ukrajině vojenský materiál z armádních zásob. Po společném jednání slovenské a ukrajinské vlády ale premiér Robert Fico například hovořil o dohodě na posílení energetických propojení obou zemí, novém železničním spojení i modernizaci společného hraničního přechodu. Předseda slovenské vlády rovněž podpořil ambice Kyjeva na vstup do EU.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 5.05.2024 ČTK

Reklama

20°C

Dnes je neděle 5. května 2024

Očekáváme v 03:00 10°C

Celá předpověď