Po požáru ústavu ve Vejprtech žádají rodiny obětí odškodné 14,5 mil

foto Hasičský vůz s vysunutým žebříkem stojí před domem pro zdravotně postižené ve Vejprtech na Chomutovsku, kde při požáru zemřelo osm lidí.

Vejprty (Chomutovsko) - Finanční kompenzace v součtu za více než 14,5 milionu korun žádají rodiny devíti mužů, kteří před čtyřmi lety zemřeli při požáru domova pro dospělé s mentálním postižením ve Vejprtech na Chomutovsku. Požadavky předložilo šest rodin, zatímco čtyři z nich vyčíslily újmu v řádu statisíců, dvě rodiny požadují milionové částky, uvedl dnes Deník N. V případu obžaloval státní zástupce ředitele Městské správy sociálních služeb ve Vejprtech Viktora Koláčka, kterému za obecné ohrožení z nedbalosti hrozí tři až deset let vězení.

"Přijde mi absurdní, když lidé, kteří své dítě svěřili od samého počátku jeho života ústavnímu systému, začnou být aktivní až s jeho smrtí. Zrovna tyto dvě rodiny, které požadují milionová odškodnění, dlouhodobě nejevily o své příbuzné zájem," řekl Deníku N obžalovaný ředitel. Dodal, že ani jeden z žadatelů o odškodnění nebyl například na pohřbu, který byl hromadný pro většinu obětí. "Byl tam jen jediný rodinný příslušník," dodal Koláček.

V domově Kavkaz B ve Vejprtech začalo hořet 19. ledna 2020 brzy ráno ve společenské místnosti. Při požáru bylo ohroženo 34 klientů a jeden vychovatel, který přivolal pomoc. Příčinou byla podle policie manipulace s otevřeným ohněm. Při požáru zemřelo na místě osm lidí, další muž následně v nemocnici. Požár založil podle zjištění policie jeden z klientů, k činu se přiznal. Jeho stíhání ale bylo zastaveno, v době spáchání činu nebyl kvůli svému mentálnímu postižení trestně odpovědný. Nyní je v psychiatrické léčebně.

Ředitel ústavu nyní čelí obžalobě a návrhu státního zástupce na podmíněný tříletý trest. Podle obžaloby ředitel podcenil riziko, hlavní líčení zatím nebylo nařízeno. Podle policie neměl ředitel řádně zpracovanou předepsanou dokumentaci požární ochrany, v budově nebyly evakuační výtahy a elektrická signalizace požárů. Událost s devíti mrtvými patří mezi nejtragičtější požáry v České republice.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 29.04.2024 ČTK

Reklama

24°C

Dnes je neděle 28. dubna 2024

Očekáváme v 21:00 16°C

Celá předpověď