ČSÚ: Vstup do EU pomohl rozvoji české ekonomiky, podpořil vývoz i investice

foto Ilustrační foto - Vlajky České republiky a Evropské unie vlají na stožárech před sídlem Evropské komise v Bruselu.

Praha - Vstup do Evropské unie před 20 lety pomohl rozvoji české ekonomiky. Otevření evropského trhu podpořilo český vývoz, který patří mezi hlavní příspěvky k tuzemskému hrubému domácímu produktu (HDP). Po vstupu do unie se zvýšily i investice v Česku. V poměru HDP na obyvatele ale Česko dosud evropský průměr nedohnalo, dosahuje zhruba 90 procent průměru. Novinářům to dnes řekl předseda Českého statistického úřadu (ČSÚ) Marek Rojíček.

Vstup do EU dal podle Rojíčka české ekonomice výrazný impulz odbouráním obchodních bariér. "Umocnila se výhoda České republiky z hlediska její polohy, ale i z hlediska průmyslu," řekl. Upozornil, že nové členské země unie byly tehdy velmi konkurenceschopné z hlediska nákladů na pracovní sílu, takže evropské firmy měly zájem v ČR víc investovat a vyrábět.

Z pohledu zahraničního obchodu je členství v EU pro Česko velmi významné, protože do EU míří 80 procent českého exportu. Podle Rojíčka je to jeden z největších podílů mezi evropskými státy. Po otevření evropského vnitřního trhu dynamicky rostl objem zahraničního obchodu.

Vstup do EU dal také růstový impulz českému průmyslu, který zaznamenal výrazný příliv zahraničních investic. To se projevilo růstem produktivity práce v průmyslu. Rojíček také podotkl, že ziskovost českých průmyslových firem je ve srovnání se staršími členy EU nadprůměrná, což je dáno nižšími náklady na pracovní sílu. Pracovní náklady v Česku se sice od vstupu do EU zvýšily, stále ale dosahují jen 60 procent evropského průměru.

Cenová hladina v Česku je podle Rojíčka stále nižší, než je evropský průměr, v posledních pěti letech se k němu ale skokově přiblížila. Zatímco v době vstupu do EU byly ceny na 53 procentech unijního průměru, loni dosáhly 80 procent. Nejrychleji v uplynulých 20 letech rostly ceny bydlení a energií, významně rychleji, než je evropský průměr, se zvyšovaly ceny v oblasti zdraví, stravování a ubytování.

Vstup do EU ovlivnil také český pracovní trh. Za 20 let od vstupu se celkový počet pracovníků v české ekonomice zvýšil o 13,5 procenta, podle Rojíčka to souvisí hlavně s přílivem zahraničních pracovníků. V současnosti v Česku pracuje zhruba milion cizinců, převážně v zaměstnaneckém poměru. Ze všech cizinců v Česku tvoří občané EU zhruba pětinu, z toho polovina jsou Slováci. Nejvíce cizinců v Česku pochází z Ukrajiny, jejich podíl ještě vzrostl po začátku ruské agrese v únoru 2022.

Ceny v ČR stouply za 20 let členství v EU o 29 bodů na 84 pct průměru zemí unie

Cenová hladina v Česku stoupla za 20 let jeho členství v Evropské unii, tedy mezi lety 2004 až 2024, o 29 procentních bodů na 84 procent průměru zemí unie. V posledních dvou letech vzrostla o tři body. Vyplývá to z analýzy, kterou dnes novinářům představila hlavní analytička Raiffeisenbank Helena Horská.

Cenová úroveň soukromých výdajů domácností je podle ní na téměř 90 procent průměru EU. Naopak cenová úroveň služeb, které vláda poskytuje českým občanům ve vzdělání, zdravotnictví či státní správě nebo spotřebovává sama, nedosáhla ani tří čtvrtin evropské úrovně. "Jinými slovy, relativní cenová úroveň služeb poskytovaných státem je stále relativně nízká. Český stát poskytuje svým občanům tyto služby za velmi nízké ceny," upozornila.

Ceny potravin a nealkoholických nápojů podle ní vyšplhaly téměř na průměrnou evropskou úroveň, hned po Slovensku druhou nejvyšší mezi zeměmi visegrádské čtyřky (V4), která sdružuje Česko, Maďarsko, Polsko a Slovensko. Rezidenční nemovitosti zatím nedosáhly cenového průměru v EU, ale staly se nejdražšími v regionu. Náklady na bydlení se kvůli růstu nájmů a energií dostaly na 78 procent průměru EU.

Za dvacet let od vstupu Česka do EU se podle Horské zvýšila životní úroveň měřená hrubým domácím produktem (HDP) na obyvatele z 81 na 91 procent průměru EU. Ze všech zemí, které přistoupily k unii také v roce 2004, dosahuje vyšších hodnot jen Malta a Kypr a ze zemí V4 je Česko výrazně nejblíže průměru EU. V Maďarsku to je 76 procent, v Polsku 80 procent a na Slovensku 73 procent. Posun je u těchto zemí ale značně vyšší, u Polska téměř o 30 bodů, podotkla analytička.

Ačkoli se česká ekonomika výrazně přibližuje ekonomické úrovni EU, mnohé regiony konvergenci spíše odolávají, upozornila Horská. Nadprůměrný růst, o 130 procent, zaznamenal Jihomoravský region a Praha o 120 procent. Naopak nejpomaleji se přibližuje Karlovarský kraj s růstem o 61 procent a Jihočeský s růstem o 80 procent.

Hlavní město se se svou ekonomickou úrovní vzdaluje ostatním regionům a zvyšuje průměr celé republiky. Dynamický vývoj podle Horské ale zaznamenal Jihomoravský kraj, který zahrnuje Brno, přičemž důvodem může být zvyšování podílů sektoru služeb a obchodu, zejména elektrotechnických a IT, a významná alokace evropských fondů do podpory vysokých škol, vědy a výzkumu.

Konkurenceschopnost českého vývozu, zohledňující posun kurzu a změnu mzdových nákladů, se od roku 2004 snížila o 52 procent. To podle Horské značí nutný posun hospodářské strategie od takzvané levné ekonomiky k odvětvím postaveným na znalostech a inovacích, ale i k vyššímu podílu služeb ve vývozu, díky nimž lze utvářet vyšší přidanou hodnotu. Stabilní makroekonomické prostředí přispělo k zvýšení důvěryhodnosti české ekonomiky v očích zahraničních věřitelů, uzavřela analytička.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 1.05.2024 ČTK

Reklama

23°C

Dnes je středa 1. května 2024

Očekáváme v 21:00 17°C

Celá předpověď