Podmínky v průmyslu se v dubnu silně zhoršily, klesla výroba i nové zakázky

foto Průmysl. Ilustrační foto.

Praha - Podmínky v českém zpracovatelském průmyslu se v dubnu výrazně zhoršily. Útlum táhl silný pokles ve výrobě a nových zakázkách. Index nákupních manažerů (PMI) klesl v dubnu na 44,7 bodu z březnových 46,2 bodu, uvedla dnes společnost S&P Global. Úroveň 50 bodů v indexu je předělem mezi růstem a poklesem sektoru.

Sektor stále tížila slabá poptávka a firmy omezovaly výdaje ve snaze zmírnit dopad poklesu nového obchodu. Ačkoli nákupy vstupů prudce klesly a výkon dodavatelů se obecně stabilizoval, tempo inflace zrychlilo následkem vyšších cen energie a potravin. Prodejní ceny na druhé straně vzrostly poprvé za rok, byť nepatrně.

“Provozní podmínky v české výrobě se na začátku druhého čtvrtletí zhoršily vzhledem k pokračujícímu tlaku slabé poptávky na nové zakázky a výrobu. Jejich pokles zrychlil a firmy na to reagovaly omezeními. Zaměstnanost klesla prudším tempem a výrazná redukce nákupu vstupů následovala snahy snížit zásoby," uvedla vedoucí ekonomka S&P Global Market Intelligence Sian Jones.

Vyšší ceny energií, potravin a dovozového zboží vedly podle ní k mnohem rychlejšímu zvýšení tlaku na náklady. Ceny vstupů vzrostly nejrychlejším tempem za více než rok a firmy byly nuceny je částečně promítnout do cen zákazníkům.

Útlum poptávky na domácím trhu i v hlavních exportních destinacích včetně Německa se opět zhoršil a vedl v dubnu k dalšímu poklesu nových zakázek. Podle českých výrobců byl prudší než v březnu, byl ovšem druhý nejpomalejší za 21 měsíců. Nový export přitom opět klesl, současný trend tak trvá déle než dva roky. Pokles zahraniční poptávky byl prudký, zpomalil ale na minimum za pět měsíců. Rychlejší propad celkových zakázek spolu s dalším snížením rozpracovanosti a snahou zredukovat zásoby vyrobeného zboží vedl v dubnu k rychlejšímu poklesu výroby. Jeho tempo bylo nejvyšší za tři měsíce.

Nižší příjem nových zakázek vedl k poklesu výrobních požadavků, na což čeští výrobci v dubnu reagovali další redukcí pracovních sil. Ve snaze omezit výdaje firmy snižovaly řady zaměstnanců na plný úvazek. Propouštění bylo výrazné a rychlejší než v březnu, uvedla S&P Global.

Podnikatelské podmínky se v dubnu již 23. měsíc v řadě nachází pod neutrální hodnotou 50 bodů značící pokles ekonomické aktivity firem, shrnul analytik Deloitte Václav Franče. Důvodem byl propad poptávky, který byl prudší než v březnu. Na to firmy musely reagovat snížením objemu výroby a v určité míře i snížením zaměstnanosti, vysvětlil.

"Příběh českého průmyslu se nemění. Jde stále o to samé, a sice o slabé zakázky od domácích i zahraničních odběratelů," řekl ČTK analytik Banky Creditas Petr Dufek. Část firem sice může stále spoléhat na starší objednávky, avšak i jejich zásoba se tenčí. A dokonce vyprchává i dřívější optimismus založený na víře, že bude lépe, podotkl.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 17.05.2024 ČTK

Reklama

13°C

Dnes je pátek 17. května 2024

Očekáváme v 03:00 15°C

Celá předpověď