Policie odložila kauzu výbuchů ve Vrběticích, může za ně ruská rozvědka

foto Ilustrační foto - Obec Vlachovice - Vrbětice na Zlínsku na snímku z 19. dubna 2021. Ve Vrběticích v roce 2014 explodoval muniční sklad. Po sedmi letech vyšlo najevo podezření na zapojení ruské tajné služby do výbuchu.

Praha/Zlín - Kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) odložili případ výbuchů skladů v muničním areálu ve Vrběticích na Zlínsku, při kterém v roce 2014 zemřeli dva lidé. Policisté považují za prokázané, že výbuchy uskutečnili příslušníci ruské vojenské rozvědky GRU. Chtěli zabránit dodání munice do oblastí, kde provádělo Rusko vojenské operace. Protože se podezřelí pohybují v Rusku, které odmítlo s českou policií spolupracovat, nemohli kriminalisté zahájit jejich trestní stíhání. Na webu policie to dnes uvedl ředitel NCOZ Jiří Mazánek. Postup schválil i státní zástupce, sdělil na webových stránkách mluvčí Krajského státního zastupitelství v Brně Hynek Olma.

"NCOZ ve svém rozhodnutí konstatovala podíl ruské vojenské rozvědky na způsobení výbuchů a smrti českých státních příslušníků včetně toho, že nejde o ojedinělou akci, ale o součást dlouhodobého diverzního působení ruské vojenské rozvědky na území Evropské unie a Ukrajiny," uvedl Mazánek.

Starostu Vlachovic, pod které Vrbětice spadají, Zdeňka Hověžáka (STAN) odložení případu nepřekvapilo. Podle něj se nedalo předpokládat, že ruská strana poskytne součinnost ve vyšetřování. "S ohledem na to, co probíhá na Východě, se dalo očekávat, že se případ odloží, protože to, aby v dnešní době Rusko nějak podalo ruku k součinnosti, aby se vyšetřování prokázalo, se nedalo předpokládat," řekl ČTK Hověžák. Případ nebere jako ukončený, protože viníci nebyli potrestáni.

Odložení případu nepřekvapilo ani hejtmana Zlínského kraje Radima Holiše (ANO). Důležité podle něj je, co s areálem bude. "Tuto informaci přijímáme, respektujeme ji, nijak neovlivní náš další tlak na to, aby se celá kauza dodělala a dočistila," uvedl hejtman. Upozornil na to, že je stále zhruba více než 300 hektarů mimo areál, kde není dokončený hloubkový pyrotechnický průzkum. "Není uzavřený proces s právnickými osobami, které mají kolem areálu postižené majetky, a nevíme, jak bude do budoucna areál provozován," uvedl Holiš. Se situací ve Vrběticích nedávno kraj seznámil také prezidenta Petra Pavla při jeho návštěvě Zlínského kraje.

Ruská vojenská rozvědka měla podle ředitele NCOZ prostředky k tomu, aby výbuchy způsobila. Do Česka kvůli tomu přijeli lidé, kteří ihned poté odcestovali. Podle zjištění policie měla rozvědka také detailní informace o uskladněném zboží, o jeho pohybu i konečném uživateli. Pachateli byli podle kriminalistů příslušníci jednotky určené určené k provádění diverzních operací v zahraničí.

Podle Olmy sklady zamýšleli navštívit lidé vystupující pod jmény Nikolaj Popa a Ruslan Tabarov. Prezentovali se jako zástupci obchodního partnera společnosti IMEX, která si v té době prostory pronajímala. Muži zaslali firmě elektronické kopie pasů, které ale byly podle následného šetření falešné.

Později se muže podařilo identifikovat jako agenty GRU Alexandra Miškina a Anatolije Čepigu, kteří jsou podezřelí také z otravy bývalého ruského agenta Sergeje Skripala a jeho dcery Julije v britském Salisbury z roku 2018. Čeští policisté mohli jejich podobu srovnat díky tomu, že po obvinění z otravy poskytla ruská televize RT sdělovacím prostředkům televizní záznam jejich rozhovoru.

Policistům ale podle Mazánka chybí některé informace o pohybu jednotlivých členů GRU v Česku. "Lze jen předpokládat, jaké úkoly plnili jednotliví příslušníci nacházející se v ČR a okolních zemích, případně kolik dalších příslušníků ruských ozbrojených sil a jejich spolupracovníků se na útoku podílelo," uvedl ředitel NCOZ. Kriminalisté podle něj nemohou další informace získat, protože ruské orgány odmítly splnit českou žádost o mezinárodní právní pomoc. Odůvodnily to tím, že by to "mohlo poškodit svrchovanost, veřejný pořádek a důležité zájmy Ruské federace".

"Státní zástupce shledal, že rozhodnutí policejního orgánu je v souladu s právní úpravou jediným možným způsobem ukončení tohoto trestního řízení, který v daném případě přichází v úvahu," uvedl Olma. Dodal, že na podezřelé agenty nelze pohlížet jako na uprchlé a "předání této trestní věci orgánům státu, jehož jsou občany, k vedení trestního řízení na jeho území se s ohledem na jeho postoj k této trestní věci jeví bezpředmětným." Nadále podle něj zůstává nejasná role některých lidí spojených se společností IMEX.

Sklad číslo 16 ve Vrběticích explodoval 16. října 2014, druhý sklad číslo 12 pak 3. prosince téhož roku. Oba sklady si pronajímala ostravská firma Imex Group. Munice uložená v dalších skladech byla z Vrbětic odvezena. Kromě smrti dvou lidí způsobily výbuchy podle policie škodu přesahující miliardu korun. Zjištění vyšetřovatelů o zapojení agentů ruských tajných služeb vyvolalo v roce 2021 diplomatickou roztržku s Ruskem. Česko i Rusko si vzájemně vyhostily desítky pracovníků ambasád.

Čeští kriminalisté kvůli vyšetřování výbuchů zřídilo vyšetřovací tým spolu s policisty Velké Británie. Dále podle státního zastupitelství spolupracovali s Ukrajinou a USA. "Další dílčí poznatky ze jména o pohybu a použité identitě zájmových osob byly opatřovány cestou mezinárodní justiční spolupráce na Slovensku, v Maďarsku, Polsku, Bulharsku, Rakousku, Nizozemí a Řecku," sdělil mluvčí.

Vrbětice jsou potvrzením, že Putin vede proti ČR hybridní válku, uvedl Fiala

Režim ruského prezidenta Vladimira Putina dlouhodobě vede proti České republice hybridní válku. Výsledky vyšetřování výbuchu muničního skladu ve Vrběticích na Zlínsku ukazují, že zahraniční politika je správná a hájí zájmy českých občanů, uvedl premiér Petr Fiala (ODS) ve vyjádření pro ČTK. Podobně reagovali na oznámení kriminalistů z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ), že případ byl odložen, i další politici vládní koalice. Prezident Petr Pavel považuje za správné, že policie jasně označila viníka. Rusko podle něj napadlo suverenitu České republiky nejbrutálnějším způsobem od invaze roku 1968.

"Výsledek vyšetřování není překvapivý, ale jasně potvrzuje to, co jsme všichni tušili. Za útoky ve Vrběticích stála ruská rozvědka a Rusko tedy provedlo teroristický útok na našem území. Putinův režim dlouhodobě vede proti České republice hybridní válku a ti, kteří se s ním snaží přátelit, nebo chtějí, abychom mu začali ustupovat, ohrožují bezpečnost naší země. Výsledky vyšetřování zároveň ukazují, že naše zahraniční politika je správná a hájí zájmy českých občanů," uvedl Fiala.

"K dnešní zprávě o odložení vyšetřování výbuchu skladu ve Vrběticích musím dodat, že považuji za správné, že policie jasně označila viníka," uvedl prezident Pavel na síti X. "Šlo o připravenou akci provedenou vojáky Ruské federace. Zavraždili při ní dva české občany a způsobili miliardové škody, které budeme řešit ještě desítky let. Suverenitu České republiky tím Rusko napadlo nejbrutálnějším způsobem od invaze roku 1968," dodal.

"Rusko u nás spáchalo teroristický útok, při kterém zemřeli dva nevinní lidé. Proto tolik dbáme na bezpečnost naší země a budeme v tom pokračovat," komentovala závěry policie předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) na sociální síti X. Připomenula současně postoje exprezidenta Miloše Zemana k vyšetřování kauzy. Výroky bývalého prezidenta o "více vyšetřovacích verzích" byly od začátku jen vodou na mlýn kremelské propagandě, uvedla. Poslanec TOP 09 Marek Ženíšek spojil výbuchy z roku 2014 se současnou agresí Ruska na Ukrajině, když na napsal, že titíž, kdo odpálili sklad a zavraždili dva nevinné občany, dnes tohle denně páchají několik set kilometrů za hranicemi a chtějí v tom pokračovat.

Podle místopředsedkyně ODS Evy Decroix jsou Vrbětice bezprecedentním aktem státního terorismu. "Každý, kdo bude mluvit o míru s Ruskem, musí vědět, že jedná s teroristy, které nezastaví žádné hranice," uvedla na síti X.

Koudelka ocenil práci NCOZ i potvrzení, že za výbuchy ve Vrběticích stála GRU

Ředitel Bezpečnostní informační služby (BIS) Michal Koudelka považuje za zásadní, že se v případu výbuchů skladů v muničním areálu ve Vrběticích na Zlínsku potvrdily informace shromážděné českou kontrarozvědkou o odpovědnosti ruské vojenské rozvědky GRU. Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) odvedla v případu špičkovou práci, uvedl dnes Koudelka v tiskové zprávě

Koudelka označil za zásadní, že NCOZ potvrdila informace, které shromáždila BIS ve spolupráci s policií. "NCOZ odvedla špičkovou práci na velmi složitém případu a prokázala, že ruské zpravodajské služby stály za odporným útokem, který stál životy dvou nevinných českých občanů a miliardové škody na majetku," uvedl.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 15.05.2024 ČTK

Reklama

23°C

Dnes je středa 15. května 2024

Očekáváme v 09:00 21°C

Celá předpověď