Policie: Tragická střelba na fakultě významně psychicky zasáhla na 9000 lidí

foto Policisté a vůz zdravotnické záchranné služby na uzavřeném Mánesově mostě vedoucím k nám. Jana Palacha, kde se v budově Filozofické fakulty (v pozadí) střílelo, 21. prosince 2023, Praha.

Praha - Tragická střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) a s ní související události významně psychicky zasáhly na 9000 lidí. Podporu a krizovou intervenci jim poskytovaly stovky odborníků z Integrovaného záchranného systému (IZS) a partnerských organizací. Uvádí to policie ve zprávě o poskytnuté psychosociální pomoci, kterou dnes zveřejnila na webu.

Při střelbě na fakultě v centru Prahy loni 21. prosince přišlo o život 14 lidí, mezi nimiž byli studenti a pedagogové. Po útoku pachatel, který byl podle policie studentem fakulty, spáchal sebevraždu. Osobou pachatele se střelbou na fakultě souvisely také vraždy v Klánovickém lese a středočeské Hostouni. I lidem zasaženým těmito událostmi poskytovali psychologové a interventi podporu a policie to zahrnula do vydané zprávy.

"Prvních 24 hodin od události střelby na FF UK krizovou intervenci na místě a v nemocnicích poskytovalo celkem 54 psychologů a interventů z řad IZS, v prvním týdnu to bylo okolo 190 odborníků z IZS a partnerských organizací. Psychologové a interventi IZS a partnerských organizací poskytli v prvním týdnu přímé krizové intervence pro téměř 1000 zasažených osob, a to již ve spojitosti se všemi činy, které pachatel spáchal," uvedla policie. Dalších 750 lidí se s žádostí o pomoc obrátilo na krizové telefonní linky.

K polovině února evidovala policie přes 6500 poskytnutých intervencí, všechny formy psychické podpory ale podle ni není snadné vyčíslit. "Střízlivý odborný odhad hovoří o počtu minimálně 4000 jednotlivců, kteří čerpali intervence a další služby v oblasti duševního zdraví v souvislosti s událostí střelby na FF UK," vyčíslila policie. Ačkoliv policie ke konci ledna skončila s rolí koordinátora psychosociální pomoci a koordinaci předala univerzitě, podpora zasažených neskončila a pokračuje ve střednědobé fázi.

Střelba a související události podle odhadu policie významně psychicky zasáhly na 9000 lidí. Policie připomíná, že znejistila mimo jiné obyvatele Klánovic, další vysoké školy a zdravotnická zařízení. Následně se totiž objevily případy vyhrožování násilím na různých školách a ve zdravotnických zařízeních.

Z policie se do pomoci zapojilo 43 psychologů a krizových interventů. Komunikovali s pozůstalými, zasaženými studenty a pracovníky fakulty, asistovali při předávání osobních věci zanechaných v budově fakulty nebo při vzpomínkových akcích. Opakovanou nabídku podpory dostali také sami policisté, kteří na místě tragédie zasahovali.

Policie se případem stále zabývá. Mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala dnes ČTK sdělil, že do skončení vyšetřování tragické události nemůže poskytnout bližší informace. "Po provedení všech úkonů a skončení prověřování předpokládám, že se k věci vyjádříme," uvedl.

 

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 4.05.2024 ČTK

Reklama

21°C

Dnes je sobota 4. května 2024

Očekáváme v 21:00 15°C

Celá předpověď