Polští zemědělci po měsících ukončili blokády na přechodech s Ukrajinou

foto Ilustrační foto - Polští farmáři blokují traktory silnice v obci Kazun Polski u Varšavy, 20. března 2024.

Kyjev - Polští zemědělci ukončili blokádu hraničních přechodů s Ukrajinou, oznámil mluvčí ukrajinské pohraniční stráže Andrij Demčenko. Rolníci tímto způsobem v uplynulých měsících protestovali proti dovozu zemědělské produkce z Ukrajiny i proti klimatické politice Evropské unie.

Demčenko informoval, že zemědělci uvolnili provoz na přechodu Hrebenne- Rava Ruska, který byl jediný, který ještě dnes ráno pro cesty nákladních aut blokovali. Přes tento přechod ale nebudou smět jezdit kamiony převážející obilí.

Blokáda v Hrebenném skončila poté, co tamní úřady rolníkům neprodloužily povolení k protestu na hranici, píše portál Cenyrolnicze.pl. Jeho organizátoři se proti rozhodnutí mohou odvolat u soudu.

Mluvčí polské hraniční stráže Andrzej Juźwiak podle agentury Reuters uvedl, že provoz na všech hraničních přechodech s Ukrajinou je "bez omezení".

Ukrajinský ministr zemědělství Mykola Solskyj ře kl, že Ukrajinci jsou "vděční polskému ministerstvu (zemědělství) za konstruktivní práci na odblokování hranice". Poděkoval také zástupcům zemědělců z obou zemí. "Jednání nebyla jednoduchá, ale hlavní je, že máme výsledek," uvedl.

Polský Dziennik Wschodni připomíná, že minulý týden nařídil ukončit blokádu přechodu v Dorohusku jeho starosta Wojciech Sawa. Nespokojení zemědělci mu na protest proti tomu vylili před domem močůvku a zapálili tam pneumatiky. Zasahovala proti nim policie.

Polský list píše, že protesty rolníků dovoz zemědělských produktů z Ukrajiny do EU nezastavily, ale přinutily polskou vládu, aby přijala opaření na ochranu zemědělců před dopady negativních změn souvisejících s ruskou invazí na Ukrajinu.

Protesty polských zemědělců kritizovali mnozí ukrajinští politici, prezident Volodymyr Zelenskyj hovořil o porušení principu solidarity.

Polští zemědělci tvrdí, že ukrajinská konkurence zaplavuje evropský trh levným dovozem a že velká část obilí, které má Polskem jen projít, v něm ve skutečnosti končí. Požadují opětovné zavedení cel na dovoz ukrajinských zemědělských produktů, která byla zrušena po ruské invazi na Ukrajinu v roce 2022. Sedmadvacítka se rozhodla volný obchod s ukrajinskými zemědělskými produkty prodloužit, ale pokud dovoz některého zboží z Ukrajiny překročí určité objemy, EU na ně znovu zavede cla.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 15.05.2024 ČTK

Reklama

23°C

Dnes je středa 15. května 2024

Očekáváme v 09:00 21°C

Celá předpověď