Poslanci kontrolující BIS vyslechli nahrávky spojené s kauzou Bystroně

foto Ilustrační foto - Celostátní volební sněm Trikolory, 20. ledna 2024, Praha. Bavorský předseda Alternativy pro Německo (AfD) Petr Bystroň při projevu.

Praha - Členové sněmovní komise pro kontrolu Bezpečnostní informační služby (BIS) podle zjištění Deníku N, týdeníku Zeit a stanice ARD vyslechli minulý týden audionahrávky kontrarozvědky, které se vztahují ke kauze německého poslance s českými kořeny Petra Bystroně a sankcionovanému portálu Voice of Europe. Na jedné nahrávce Bystroň podle serveru údajně přebírá 20.000 eur (přes půl milionu korun) od propagandisty Arťoma Marčevského. Toho česká vláda ve zdůvodnění zařazení na sankční seznam spojila s činností proruské sítě usilující o ovlivnění voleb do Evropského parlamentu (EP). Šéf kontrolní komise Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) ČTK řekl, že to, co zaznělo, potvrzuje vyjádření kabinetu. Bystroň, který je dvojkou Alternativy pro Německo (AfD) pro volby do EP, obvinění odmítá a považuje je za součást předvolební kampaně.

Kontrarozvědka se k údajnému přehrání nahrávek vyjadřovat nechce. "Co bylo předmětem uzavřeného jednání sněmovní komise, rozhodně komentovat nebudeme," sdělil ČTK mluvčí BIS Ladislav Šticha. Šéf komise Bělobrádek ČTK řekl, že to, co poslanci viděli a slyšeli, potvrzuje vyjádření vlády. "To, co zaznělo jinde a v médích, například v Německu, to mi komentovat nepřísluší," uvedl.

Kontrolní komise, do které patří osm poslanců, podle Deníku N vyslechla čtyři nahrávky, přičemž na dvou z nich byl údajně Bystroň. Komise naposledy jednala minulý čtvrtek. "První nahrávka byla z auta Marčevského. Bystroň si tam podle nahrávky od Marčevského přebíral peníze, konkrétně 20.000 eur," řekl redakci jeden z členů komise. Podle dalšího poslance Bystroň na nahrávce šustil penězi a přepočítával je.

Bystroň, který je dvojkou Alternativy pro Německo (AfD) pro volby do EP, obvinění odmítá, postavili se za něj poslanecká frakce i lídři strany. BIS dříve vyzval k tomu, aby údajné nahrávky zveřejnila. Dnešní informace médií označil za součást snahy "udržet kampaň namířenou proti AfD v médiích až do voleb do Evropského parlamentu". Další komentář agentuře DPA poskytnout nechtěl a řekl jen, že by opakováním svých dřívějších vyjádření "hrál hru protivníka".

Kontrarozvědka na dotaz ČTK reagovala vyjádřením, že politici, natožpak z jiných zemí, nejsou partnery BIS. "My spolupracujeme s kolegy ze zpravodajských služeb řady zemí včetně Německa, to jsou naši partneři," uvedl mluvčí BIS.

Na další nahrávce podle zdrojů Deníku N hovoří Bystroň s Marčevským o mediální platformě Voice of Europe, jiná má zachycovat Marčevského s jeho spolupracovníkem v pražských kancelářích Voice of Europe, jak údajně rozděluje peníze. Není ale jasné, pro koho či na co měla být hotovost konkrétně určena, píše server.

Vláda koncem března rozšířila národní sankční seznam o proruskou zpravodajskou platformu Voice of Europe, politika a podnikatele Viktora Medvedčuka a Marčevského. Premiér Petr Fiala (ODS) tehdy uvedl, že sankce mají zasáhnout proruskou síť, která se v Česku pokoušela rozvíjet vlivovou operaci. Ta mohla potenciálně mít závažný dopad na bezpečnost ČR a Evropské unie.

Fiala a belgický premiér Alexander De Croo v úterý poslali dopis hlavám institucí Evropské unie a lídrům členských států, v němž informují o závěrech vyšetřování ruských pokusů vměšovat se do chodu EP a do voleb. Píše se v něm, že pokusy o vměšování "zahrnovaly předání hotovosti, především v ČR".

BIS podle Deníku N předala německým tajným službám ještě jméno dalšího politika, kterého z napojení na proruskou vlivovou síť podezírá. Jde o lídra kandidátky AfD v evropských volbách Maxmiliana Kraha. Podle německých tajných služeb byl Krah přímo v pražských kancelářích Voice of Europe, a to loni 15. října a 12. prosince.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 2.05.2024 ČTK

Reklama

23°C

Dnes je čtvrtek 2. května 2024

Očekáváme v 21:00 17°C

Celá předpověď