Širší vedení TOP 09 schválilo nominaci Ženíška do ministerské funkce

foto Ilustrační foto - Celostátní sněm TOP 09, 26. listopadu v Praze. Místopředseda Marek Ženíšek.

Praha - Širší vedení TOP 09 dnes navrhlo poslance Marka Ženíška do funkce ministra pro vědu, výzkum a inovace. Koaliční vládu by mohl doplnit příští týden. Dosavadní předseda sněmovního zahraničního výboru nahradí Helenu Langšádlovou, která před dvěma týdny oznámila demisi kvůli nespokojenosti TOP 09 s prezentací výsledků její práce. Na uvolněný post vybrala strana původně ekonoma Pavla Tuleju. V pátek se ale bývalý rektor Slezské univerzity v Opavě kandidatury vzdal kvůli pochybnostem o kvalitě svých publikovaných odborných článků.

Ženíšek podle předsedkyně strany Markéty Pekarové Adamové v úterý na jednání předsednictva i na dnešním výkonném výboru představil jasnou vizi, jak chce ministerskou funkci vykonávat a jak chce pomoci české vědě, aby obstála v mezinárodním srovnání.

Premiér Petr Fiala (ODS) napsal ČTK, že se chce s kandidátem setkat, aby vyslechl jeho priority a plán, co hodlá udělat pro podporu vědy. Už dříve uvedl, že by se schůzka měla uskutečnit v pátek. Ženíška považuje za zkušeného politika, který bude pro vládu přínosem.

Pětačtyřicetiletý Ženíšek za své priority považuje rozpočet pro vědu a chystaný zákon, který by měl reformovat transfer technologií. "Funkci ministra beru jako službu, která bude úspěšná při naplnění tří priorit, které vycházejí z programového prohlášení a reflektují čas, ve kterém se nacházíme – v době jednání o státním rozpočtu na příští rok a jeden a půl roku do parlamentních voleb," uvedl Ženíšek po oznámení nominace.

Jeho první prioritou je podle tiskové zprávy navýšení rozpočtu kapitoly pro příští rok. Plánuje také prezentovat výsledky české vědy ve světě, k čemuž hodlá využít své kontakty jako předsedy zahraničního výboru. "Vědecká diplomacie je pro ČR důležitá. Kromě prezentace lokálních úspěchů v zahraničí je ovšem stejně důležité obrátit pozornost na naše vědce, kteří se ve světě dokázali prosadit. Musíme zde jednak představit jejich mezinárodní úspěchy, ale hlavně vytvářet atraktivní podmínky - jak v akademické sféře, tak v prostředí start-upů – které by je povzbudily k návratu do České republiky," uvedl.

Třetí prioritou Ženíška je dotažení projektů započatých Langšádlovou, zejména zákona o vědě, vývoji a inovacích a reformy přenesení poznatků z vědy do praxe.

"Jako ministr vědy, výzkumu a inovací chci aktivně naslouchat hlasu vědecké obce a úzce spolupracovat s předními odborníky," dodal.

Ženíšek absolvoval Fakultu humanitních studií Západočeské univerzity (ZČU), kde získal doktorát z politologie, a Fakultu sociálních věd Univerzity Karlovy. V letech 2005 až 2009 byl členem KDU-ČSL, v TOP 09 je od jejího založení v roce 2009, byl prvním i řadovým místopředsedou strany. Poslancem byl ve volebním období 2013 až 2017 a znovu byl zvolen v roce 2021. Je zastupitelem Plzeňského kraje a za sebou má i exekutivní zkušenost - v minulých vládách byl náměstkem ministra spravedlnosti a zdravotnictví.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 19.05.2024 ČTK

Reklama

20°C

Dnes je neděle 19. května 2024

Očekáváme v 21:00 13°C

Celá předpověď