Přes 70 % cyklistů usmrcených při loňských nehodách nemělo helmu

foto Cyklisté na cyklostezce. Ilustrační foto.

Praha - Cyklisté se téměř při všech dopravních nehodách zraní, přičemž přes 70 procent lidí usmrcených loni na kole či koloběžce nemělo helmu. Novinářům to dnes řekl Michal Hodboď z ředitelství dopravní policie. Jen v Praze záchranáři v loňském roce vyjížděli k více než 600 úrazům po pádech na kolech nebo koloběžkách. Výrazně přibyly nehody na elektrokoloběžkách, často pod vlivem alkoholu.

Policisté loni řešili 4170 nehod s cyklisty, z toho 2804 nehod zavinili samotní cyklisté. Nehod koloběžek bylo 499, přičemž koloběžkáři zavinili 403 z nich. Cyklistů zahynulo 39. Koloběžkáři zemřeli čtyři, a to všichni vlastním zaviněním. Přes 86 procent dopravních nehod na koloběžkách se týkalo elektrokoloběžek.

Hodboď označil za alarmující vzrůstající počet nehod koloběžek, při nichž se jezdci nacházeli pod vlivem alkoholu - bylo tomu tak v každém třetím případě. S tím souhlasila i mluvčí pražské záchranné služby Jana Poštová. "Většinou to je klasický trojboj: alkohol - pád - úraz hlavy nebo zlomeniny," řekla. Použití přileb a dalších ochranných pomůcek je podle ní u elektrokoloběžek často nulové i proto, že jde o sdílený dopravní prostředek. "Následky pádu mohou být i při malé rychlosti velmi vážné," varovala všechny koloběžkáře.

Hodboď se s Poštovou shodli i v tom, že příkladem musí jít zejména rodiče dětem - tedy sami nosit na kolech a koloběžkách helmy, i když je ze zákona mít nemusí. Policisté proto i letos spustí preventivní kampaň Na kole jen s přilbou. Chystají desítky osvětových akcí přímo v terénu. Za cyklisty budou vyjíždět společně s Týmem silniční bezpečnosti i horskou službou.

tep snm

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 17.05.2024 ČTK

Reklama

13°C

Dnes je pátek 17. května 2024

Očekáváme v 03:00 15°C

Celá předpověď