Při požáru ve Frýdku-Místku se v noci zranilo 13 lidí

foto  Při požáru bytového domu ve Frýdku-Místku se v noci na dnešek zranilo 13 lidí, většinou lehce. Další dvě desítky lidí hasiči a policisté evakuovali.

Frýdek-Místek - Při požáru bytového domu ve Frýdku-Místku se v noci na dnešek zranilo 13 lidí, většinou se nadýchali zplodin. Další dvě desítky obyvatel museli hasiči a policisté z domu evakuovat. ČTK to řekli mluvčí záchranné služby Lukáš Humpl a moravskoslezských hasičů Jakub Kozák. Dodal, že oheň způsobil škodu kolem dvou milionů korun. Příčinou požáru může být zkrat v elektroinstalaci. Policisté proto na místo vyslali kriminalistické experty právě v tomto oboru.

Fotogalerie

Hořet začalo asi hodinu po půlnoci. "Před příjezdem hasičů dům pod vedením policistů opustila téměř desítka osob. Hasiči následně zahájili záchranu z bytů nad požárem, některé z nich museli otevřít násilně páčidly i hydraulickými nástroji," uvedl Kozák. Dodal, že ve vyváděcích maskách s filtrem a také s pomocí automobilového žebříku zachránili 17 dalších obyvatel včetně dětí.

Kozák uvedl, že hasiči uvnitř domu zasahovali v dýchací technice a používali i termokameru. "Plameny se nám podařilo dostat pod kontrolu krátce po půl druhé, celková likvidace zabrala ještě další dvě a půl hodiny," uvedl. Jednotky pak dům odvětrali pomocí ventilátorů. Do některých bytů se tak nájemníci mohli postupně vracet ještě v noci.

Zdravotníci podle Humpla ošetřili 13 lidí. "Jednalo se o devět dospělých a čtyři děti ve věku šest měsíců až osm let," uvedl. Dodal, že většina se nadýchala zplodin. Jejich stav nebyl vážný a nepotřebovali hospitalizaci. V nemocnici skončila pětačtyřicetiletá žena, která měla kromě intoxikace kouřem popálenou ruku.

Příčinu požáru nyní zjišťují vyšetřovatelé policie i hasičů. Zatím není jasné, proč začalo hořet. Je ale možné, že příčinou byl zkrat. "Na místo byli přivoláni kolegové z odboru kriminalistické techniky a expertiz z Frýdku-Místku z oboru elektro," uvedla mluvčí moravskoslezské policie Eva Michalíková.

 

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 18.05.2024 ČTK

Reklama

18°C

Dnes je sobota 18. května 2024

Očekáváme v 17:00 17°C

Celá předpověď