Přijdou další mrazivé noci, varuje ČHMÚ, na horách nasněží až 40 cm

foto Zimní počasí na horách, sníh - ilustrační foto.

Praha - Mráz, který může poškodit vzešlou zeleninu nebo kvetoucí ovocné stromy, se vrátí v noci na pátek, mrznout bude v Česku i v noci na neděli a na pondělí. Na horách napadne až 40 centimetrů sněhu, varoval dnes Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Pod nulu na části území teploty klesaly už v noci na dnešek, sněžení na Šumavě zkomplikovalo dopravu.

Do Česka podle meteorologů proudí studený vzduch od severu, mráz v noci na pátek očekávají na většině území. Teploty budou klesat k minus dvěma stupňům Celsia, ve východní polovině území až k minus čtyřem stupňům. "Po přechodně teplejší sobotní noci očekáváme další mrazivé noci v neděli 21. dubna a v pondělí 22. dubna," uvedl Josef Hanzlík z ČHMÚ.

Sněžení do Česka přinese tlaková níže postupující v pátek a v sobotu přes Německo a Polsko. V polohách nad 800 metrů nad mořem napadne 15 až 40 centimetrů sněhu. "Sněžit začne v pátek v ranních hodinách, nejvíce sněhu, v maximu až 25 cm, napadne do sobotního rána na jihozápadním návětří Šumavy a hor na severu území. Během sobotního dopoledne přejde sněžení do sněhových přeháněk, které budou v horských oblastech intenzivnější, napadne dalších deset až 20 cm, nejvíce na severním návětří pohraničních hor," popsal Hanzlík. Sněhové přeháňky podle něj budou slábnout a ustávat v sobotu večer a v noci na neděli.

V noci na dnešek mrzlo v místech s jasnou oblohou, tedy v pásu od jižní Moravy po Jeseníky, Krkonoše a Jizerské hory, vyplývá z informací ČHMÚ na sociální síti X. Teplota klesla například v Jihlavě na minus tři stupně Celsia, ještě o stupeň méně naměřili ve Velkém Meziříčí na Žďársku a Přibyslavi na Havlíčkobrodsku. Největší mráz hlásí Jizerka na Jablonecku, kde teploměr v noci na dnešek ukázal minus osm stupňů Celsia.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 1.05.2024 ČTK

Reklama

26°C

Dnes je úterý 30. dubna 2024

Očekáváme v 21:00 18°C

Celá předpověď