Přijímací zkoušky z matematiky pro čtyřleté obory byly letos snazší

foto Žákyně pracuje na přijímací zkoušce na Střední odborné škole. Ilustrační foto.  PC

Praha - Test jednotné přijímací zkoušky z matematiky pro uchazeče o čtyřleté obory a nástavby byl letos v pondělním termínu snazší. ČTK to řekl Miroslav Krejčí, ředitel státní organizace Cermat, která je za přijímací řízení odpovědná. Žáci proto podle něj v průměru dosáhli v matematice meziročně lepších výsledků, loni měli průměrně 39,9 procenta, letos 49 procent. Cermat podle Krejčího nedělá testy jednotné přijímací zkoušky tak, aby byly srovnatelné z hlediska obtížnosti. Na to, že jsou meziročně testy různě obtížné, upozorňovali i někteří učitelé a odborníci na vzdělávání.

Ze dvou pokusů zkoušky se dětem započítá vždy lepší výsledek testu z matematiky i češtiny. Na čtyřleté obory se zkoušky konaly v pátek 12. dubna a v pondělí 15. dubna, na víceletá gymnázia 16. a 17. dubna. Letos se k jednotné přijímací zkoušce na střední školy podle Cermatu přihlásilo asi 121.000 uchazečů, zhruba o 5000 víc než loni.

"Neděláme ty testy cíleně, aby byly srovnatelné. Děláme je spíš tak, aby tam, kde to jde, se dosáhlo obdobného počtu bodů, ale není to o srovnatelné obtížnosti. Ta se může měnit,“ řekl Krejčí. Porovnat se podle něj dají výsledky maturit.

Celkové výsledky uchazečů o čtyřleté obory v matematice jsou podle Krejčího lepší, protože byl pondělní test snazší. Vliv podle něj mělo i to, že byl pondělní test podobný pátečnímu a žáci měli víkend na případnou další přípravu. Na to, že jsou si testy typově podobné a mohou tak využít víkend na přípravu, upozorňovali žáky i zástupci Cermatu. Úspěšnost v pátečním testu podle Krejčího odpovídala minulým letům. Uchazeči dosáhli podle něj lepších výsledků i v češtině, měli průměrně o tři procenta lepší výsledky než loni.

Snazší test z matematiky měli podle Krejčího i uchazeči o osmiletá gymnázia, kteří dosáhli letos v průměru o pětinu lepších výsledků než loni. Výsledky z češtiny byly u nich srovnatelné, uvedl. Uchazeči o šestiletá gymnázia si vedli v porovnání s loňským rokem o osm procent hůře v češtině a o tři procenta lépe v matematice.

Žáci, kteří se omluvili z řádného termínu, mohou skládat zkoušku v náhradním termínu příští týden. K pátečnímu termínu zkoušky nepřišlo podle Krejčího asi 3,3 procenta uchazečů, kteří si podali přihlášku na čtyřleté obory.

Na jakou školu jsou uchazeči přijatí, se mají dozvědět 15. května. Umístit by se mělo podle predikce v prvním kole celorepublikově asi 90 procent dětí, které se uchází o čtyřleté obory, v Praze by to mělo být asi 80 procent, uvedl Krejčí.

Podle posledních dat zveřejněných resortem školství se na střední školy včetně těch s výučním listem i bez něj letos hlásí do všech forem studia asi 157.000 lidí, z toho do denní formy studia téměř 152.000. Nabídku míst na středních školách ve všech formách studia tvoří maturitní obory z asi 67 procent, zbytek jsou obory nematuritní a konzervatoře. Maturitní obory jsou přitom první volbou téměř 80 procent všech uchazečů o střední školy.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 7.05.2024 ČTK

Reklama

13°C

Dnes je úterý 7. května 2024

Očekáváme v 21:00 11°C

Celá předpověď