Princ Harry v katedrále v Londýně oslavil deset let her válečných invalidů

foto Britský princ Harry odchází po bohoslužbě v katedrále sv. Pavla během oslav výročí deseti let od založení sportovních her Invictus Games pro invalidní válečné veterány v Londýně, 8. května 2024.

Londýn - Britský princ Harry přijel do Londýna u příležitosti deseti let od založení sportovních her Invictus Games pro invalidní válečné veterány, v jejichž pořádání se dlouhodobě angažuje. Při oslavách v katedrále svatého Pavla byl dnes Harry jen několik kilometrů od svého otce, krále Karla III., nesetkal se s ním ale. Média to připisují přetrvávajícím chladným vztahům mezi Harrym a zbytkem britské královské rodiny.

Fotogalerie

Příjezd prince Harryho do katedrály pozorně sledovala média i veřejnost, která však musela zůstat za kovovými zátarasy. Podle televize Sky News měl Harry ještě večer číst úryvek z bible. Server této stanice si také všímá, že Harryho přišli podpořit sourozenci jeho zesnulé matky Diany. Právě v katedrále svatého Pavla se v roce 1981 brali Harryho rodiče.

Karel III. v doprovodu královny Camilly dnes hostil zahradní slavnost v Buckinghamském paláci. Král, který se léčí s rakovinou, se s Harrym velmi krátce setkal naposledy v únoru, když veřejně oznámil, že se léčí. Podle Harryho mluvčího je králův diář tak zaplněný, že není čas na schůzku se synem. Harry však otcovo vytížení plně chápe a doufá, že se s otcem brzy setká, uvedla s odkazem na princova mluvčího stanice BBC.

Harry v souladu s královskou rodinnou tradicí navštěvoval vojenskou akademii v Sandhurstu, následovalo deset let v britské armádě včetně dvou bojových misí v Afghánistánu. V červnu 2015 Harry odešel z aktivní služby u armády a ponechal si roli hlavního organizátora charitativní soutěže invalidních válečných veteránů Invictus Games, na jejichž založení se podílel. Loni se hry konaly v Německu, příští rok je už podruhé bude hostit Kanada.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 20.05.2024 ČTK

Reklama

23°C

Dnes je pondělí 20. května 2024

Očekáváme v 03:00 10°C

Celá předpověď