Hokejisté podlehli i Švýcarům, zůstali bez bodu poslední, České hokejové hry vyhrálo Finsko

foto Česko - Švýcarsko, České hokejové hry (Betano Hockey Games), závěrečný turnaj Euro Hockey Tour, , 5. května 2024, Brno. Hráči se radují z gólu. Zleva Dario Siion ze Švýcarska, Sven Senteler ze Švýcarska, Tobias Geisser ze Švýcarska, brankář Lukáš Dostál z ČR a Fabrice Herzog ze Švýcarska.

Brno - Čeští hokejisté prohráli v generálce na domácí mistrovství světa, které začne v pátek v Praze a Ostravě, se Švýcary 1:2. Na Českých hrách v Brně (Betano Hockey Games) skončili svěřenci kouče Radima Rulíka bez bodu s celkovým skóre 2:8 poslední, v seriálu Euro Hockey Tour obsadili třetí místo. České hokejové hry vyhrálo po pěti letech Finsko, v přímém souboji o turnajové prvenství porazilo vítěze celého seriálu Euro Hockey Tour Švédy 4:3 po samostatných nájezdech.

Švýcaři, kteří měli z předchozích 11 zápasů v sezoně v rámci EHT na kontě jen dva body, vykročili za prvním vítězstvím hned v první třetině, kterou po gólech Daria Simiona a Calvina Thürkaufa vyhráli 2:0. Brankář Leonardo Genoni držel čisté konto až do času 56:43, kdy snížil obránce Jakub Krejčík.

"Myslím si, že to byl náš nejslabší herní výkon. S Finy i se Švédy to bylo daleko lepší, akorát jsme nedali branky. Dnes byla první třetina velmi špatná a ospalá. Neměli jsme vůbec pohyb, střídačka byla mrtvá. Pak jsme změnili sestavu a celé to překopali. Druhá a třetí třetina už nebyly tak špatné jako ta první. Dali jsme tomu impulz a musím říct, že se to trošku zlepšilo," uvedl trenér Rulík.

Přibližně ve 21 hodin začne v Brně tisková konference, na níž kouč oznámí finální výběr hráčů pro šampionát, do něhož může zasáhnout 25 hokejistů. Čechům turnaj začne v pátek duelem proti Finům od 20:20.

Češi nastoupili v modrých retro dresech bez reklam a začali aktivně. Krejčíkovo nahození ale vykryl Genoni. Vzápětí Senteler nevyužil přečíslení dva na jednoho. Na konci čtvrté minutě fauloval Mašín. V přesilovce nebezpečně pálil Baragano, Dostál ho vychytal. V oslabení ujeli Kaše a Palát, ale i Genoni byl pozorný.

V deváté minutě už šli ale Švýcaři do vedení: Herzog přesměroval puk bruslí k Simionovi, který zblízka snadno doklepl puk za Dostálova záda. V polovině třetiny byl blízko vyrovnání Červenka. Nejprve nebezpečně vypálil z kruhu, dostal se k dorážce, ale bekhendem trefil jen brankovou konstrukci. Thürkauf byl krátce před přestávkou úspěšnější, protože zblízka zavěsil rovněž bekhendem pod horní tyčku.

"Nepodařilo se nám tam dát puk do útočného pásma, pak se to rychle otočilo. Myslím, že jsem se tam mohl asi lépe dotočit, ale on to trefil opravdu hezky. Někdy musí člověk taky pochválit střelce a uznat, že to byla dobrá střela," prohlásil Dostál.

Druhá třetina nabídla pokračující zmar národního mužstva. Hned zkraje neuspěl Kubalík, po chvilce následovala první početní výhoda Čechů, v níž zakončoval Tomášek, ale Genoni se překvapit nenechal.

Ve 27. minutě si Češi hru v přesilovce zopakovali, ale se stejným výsledkem. Sami se pak ubránili po Ščotkově faulu, před druhou přestávkou mohl zvýšit rozdíl ve skóre Geisser, Dostál byl ale proti.

Ve 43. minutě se proti pravidlům provinil Künzle a Češi odehráli povedenou přesilovku, švýcarskou branku ale nedokázali odemknout Špaček, Kaše a ani Červenka. Již při hře v plném počtu vyslal na Genoniho další nebezpečný pokus Kaše, ale nulu na českém kontě neodmazal.

Další komplikací pro domácí byla Špačkova "hlavička" směrem k Scherweymu, za kterou dostal trest na 2+2 minuty. Kurashev v přesilovce pálil do boční sítě, na druhé straně nedokázal po kontru a Sedlákově nabídce zakončit přečíslení dvou na jednoho Červenka.

Když byl v 55. minutě vyloučen Siegenthaler, po krásné souhře vypálil z mezikruží Kaše, ale Genoniho neprostřelil. V 57. minutě se to ale povedlo střelou od modré čáry Krejčíkovi a vykřesal naději. "Myslím, že tam by Lencík (Radan Lenc) na clonu a ještě někdo, to bylo super zahrané," ocenil Krejčík.

Minutu a půl před koncem odjel Dostál z branky. Fora v čase 59:24 sestřelil Sedláka a dostal trest na pět minut a do konce utkání, Češi ale krátkou přesilovku nevyužili a zůstali v Brně bez bodového zisku.

"Třetí třetinu to Švýcaři zavřeli, chtěli uhájit výsledek. Nám se podařilo dát kontaktní gól, ale přesilovka se nám pak nepodařila. Oni sehráli oslabení dobře. Musíme všechno zlepšit," řekl Rulík.

Hlasy po utkání:

Radim Rulík (trenér ČR): "Myslím si, že to byl náš nejslabší herní výkon. S Finy i se Švédy to bylo daleko lepší. Akorát jsme v těch dvou utkáních nedali branky. Dnes byla první třetina velmi špatná. Pak jsme změnili sestavu, celé jsme to překopali. Druhá a třetí třetina už nebyly tak špatné jako ta první. Dali jsme tomu impulz, protože ta hra byla špatná a ospalá. Neměli jsme pohyb vůbec, střídačka byla mrtvá. Takže jsme to potřebovali změnit a musím říct, že se to trošku zlepšilo. V druhé třetině jsme měli územní převahu, ale gól jsme z toho nedali. Švýcaři hrozili brejky, soustředili se od druhé třetiny na obranu a na starty do přečíslení. Třetí třetinu to zavřeli, chtěli uhájit výsledek. Nám se podařilo dát kontaktní gól, ale byť jsme měli přesilovku, tak se nám nepodařila. Oni oslabení sehráli dobře. Pak při power play taky."

Ondřej Palát (útočník ČR): "Zápas to nebyl nejlepší, dostali jsme zase první dva góly, potom to Švýcaři postavili do středního pásma a nedařilo se nám využít nějaké šance. Škoda, byli jsme trochu bezzubí v ofenzivě, musíme to zlepšit. Je to jenom příprava, ale samozřejmě musíme na tom pracovat, musíme se zlepšit, aby tým pracoval lépe na mistrovství."

Jakub Krejčík (obránce ČR, střelec gólu): "Nebylo to nejlepší utkání. Start byl špatný, pak možná nějaké lehké náznaky šancí, každopádně v první třetině to bylo takové zakřiknuté a dostali jsme tam dva góly. Těžko se do toho dostávalo. Ve třetí třetině jsme se dostali trošku do tlaku, ale už to bylo trošku pozdě. Samozřejmě chceme dávat góly, ale jeden bohužel nestačí. Těžko říct, co za tím bylo. Každý určitě bojoval a chtěl tu nominaci udělat. Možná to trošku svazuje, nevím... Snad potěšíme fanoušky více v Praze."

Lukáš Dostál (brankář ČR): "Byl to zápas nahoru a dolů. Šance tam byly na obě strany, ale bohužel o ten gól navíc dali Švýcaři. Prohráli jsme tady všechny tři zápasy, ale bereme to jako přípravu. Turnaj mistrovství světa začne až za pět dnů. Člověk chce samozřejmě vyhrát každý zápas, budou tam věci, které si musíme ještě probrat a zhodnotit, ale ta ostrá část začne až v pátek. Byly tam dobré i špatné věci, máme ale ještě čas na nich zapracovat."

Finové porazili 4:3 po nájezdech Švédy a vyhráli České hokejové hry

České hokejové hry vyhrálo po pěti letech Finsko, v přímém souboji o turnajové prvenství porazilo vítěze celého seriálu Euro Hockey Tour Švédy 4:3 po samostatných nájezdech. Vítězný gól zaznamenal sedmnáctiletý útočník Konsta Helenius, jenž doplnil mužstvo kouče Jukky Jalonena v průběhu turnaje.

České hokejové hry (Betano Hockey Games), závěrečný turnaj Euro Hockey Tour: Švédsko - Finsko, 5. května 2024, Brno. Olli Määttä z Finska s pohárem vítěze turnaje.

Helenius, který má za sebou úspěšnou sezonu na klubové scéně v dresu Jukuritu Helsinky, reprezentoval Finsko na domácím mistrovství světa do 18 let v Espoo, kde jeho tým ve čtvrtek vypadl po porážce ve čtvrtfinále se Švédskem 1:2. V příštím týdnu před MS doplní kádr Finů ještě obránce Mikko Lehtonen z týmu švýcarského mistra Curychu.

Už ve čtvrté minutě měl obrovskou šanci Suomi, zkoušel tváří v tvář Erssonovi chytré zakončení mezi betony, švédský gólman se však překvapit nenechal. V 18. minutě však právě Suomi tečoval Rissanenův pokus a poslal Finy do vedení. Zanedlouho ho mohl i navýšit, jenže zblízka při zakončení do takřka prázdné branky minul.

České hokejové hry (Betano Hockey Games), závěrečný turnaj Euro Hockey Tour: Švédsko - Finsko, 5. května 2024, Brno. Zleva Patrik Puistola z Finska, Rasmus Dahlin ze Švédska a brankář Samuel Ersson ze Švédska.

V končící 23. minutě Švédové vyrovnali, když se povedenou tečí Dahlinovy nabídky prosadil Friberg. Uběhly jen dvě minuty a deset sekund a Finy vrátil do vedení Kaski: prostřelil Erssona rychlým zakončením po buly. Ve 28. minutě ale sklepl Unger Sörum Brodinovu ránu zpoza kruhu a bylo to 2:2.

O necelé dvě minuty později šli Finové potřetí do vedení. Bengtssonovu snahu o rozehrávku ve vlastním obranném pásmu zblokoval Hyry a Puistola precizním blafákem překonal Erssona. Týmu Tre kronor se podařilo i potřetí vyrovnat, protože na začátku 52. minuty úspěšně dorážel Frödén.

České hokejové hry (Betano Hockey Games), závěrečný turnaj Euro Hockey Tour: Švédsko - Finsko, 5. května 2024, Brno. Brankář Harri Säteri z Finska dostává srovnávací gól. Dále zleva Marcus Sörensen ze Švédska a Veli-Matti Vittasmäki z Finska.

Když v prodloužení nerozhodl ve velké šanci Raymond a Švédové v krátké přesilovce nepotrestali Kapanenův faul, musely o vítězi zápasu i turnaje rozhodnout nájezdy, do nichž dospěl zápas EHT v tomto ročníku poprvé. Finové uspěli třikrát z pěti pokusů, za soupeře se prosadil jen Dahlin ve třetí sérii. Vítězný gól si připsal Helenius.

 

České hokejové hry (Betano Hockey Games) v Brně, závěrečný turnaj EHT:

Česko - Švýcarsko 1:2 (0:2, 0:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 57. Krejčík (R. Zohorna, Flek) - 9. Simion (Herzog, Fora), 20. Thürkauf (Kurashev, Egli). Rozhodčí: Harnebring (Švéd.), Heikinen - Nikulainen (oba Fin.), Šimánek (ČR). Vyloučení: 5:4, navíc Fora (Švýcarsko) 5 min. a do konce utkání. Bez využití. Diváci: 5521.

Sestavy:

Česko: Dostál - Rutta, Mašín, D. Špaček, Krejčík, Kundrátek, Ščotka, Košťálek, Hájek - D. Kubalík, M. Špaček, Červenka - O. Kaše, Tomášek, Palát - Flek, L. Sedlák, D. Voženílek - J. Vrána, R. Zohorna, Lenc. Trenér: Rulík.

Švýcarsko: Genoni - Loeffel, Siegenthaler, Egli, Jung, Fora, Geisser, Baragano - Thürkauf, Hischier, Kurashev - Simion, Senteler, Herzog - Ambühl, Haas, Scherwey - Moy, Bader, Künzle - Ch. Bertschy. Trenér: Fischer.

Švédsko - Finsko 3:4 po sam. nájezdech (0:1, 2:2, 1:0 - 0:0)

Branky a nahrávky: 23. Friberg (Dahlin, Frödén), 28. Unger Sörum (Brodin), 52. Frödén (V. Olofsson) - 18. Suomi (Rissanen, Kaski), 26. Kaski (Helenius), 30. Puistola (Hyry), rozhodující sam. nájezd Helenius. Rozhodčí: Jeřábek (ČR), Tscherrig - Schlegel (oba Švýc.), Lhotský (ČR). Vyloučení: 4:5. Bez využití. Diváci: 3564.

Sestavy:

Švédsko: Ersson - Brodin, Dahlin, Heed, M. Pettersson, L. Bengtsson, Nemeth, Fantenberg - Raymond, Unger Sörum, Burakovsky - Zetterlund, Ehn, V. Olofsson - Holtz, Vejdemo, Sörensen - Frödén, L. Johansson, Friberg - Lekkerimäki, Nygard. Trenér: Hallam.

Finsko: Säteri - Kaski, Rissanen, Saarijärvi, Riikola, Jesper Mattila, O. Määttä, Winberg, Vittasmäki - Puljujärvi, O. Kapanen, Suomi - V. Puustinen, Helenius, Oksanen - Jormakka, Hyry, Puistola - Luoto, Jääskä, Mäenalanen - Julius Mattila. Trenér: J. Jalonen.

Konečná tabulka Českých her:

1.Finsko3210011:58
2.Švédsko320107:57
3.Švýcarsko310024:63
4.Česko300032:80

 

Konečná tabulka EHT:

1.Švédsko12901239:2728
2.Finsko12620437:2922
3.Česko12510631:3217
4.Švýcarsko12102921:405

 

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 18.05.2024 ČTK

Reklama

18°C

Dnes je sobota 18. května 2024

Očekáváme v 21:00 13°C

Celá předpověď