Protivzdušná obrana bude podle Řehky v budoucích konfliktech klíčová

foto Náčelník generálního štábu Karel Řehka (vpravo) a velitel Vzdušných sil NATO James B. Hecker vystoupili na tiskové konferenci, 30. dubna 2024, Praha.

Praha - V každém dalším konfliktu budu klíčové vzdušné síly a protivzdušná obrana, řekl po dnešním jednání s velitelem Vzdušných sil NATO Jamesem Heckerem v Praze novinářům náčelník generálního štábu Karel Řehka. S Heckerem probírali mimo jiné poznatky z konfliktu na Ukrajině, ale i z útoku na Izrael, při kterém Írán vyslal na židovských stát na 300 raket a útočných dronů.

Fotogalerie

Řehka uvedl, že s Heckerem mluvili o zadáních ze summitu NATO ve Vilniusu, ale i naplňování obranné strategie a regionálních plánů. "Ukazuje se, že v každém možném ozbrojeném konfliktu budou vzdušné síly a protivzdušná obrana hrát klíčovou roli," uvedl. Diskuse se týkala toho, jaké jsou trendy a jak promítnout zkušenosti z Ukrajiny či Izraele do protivzdušné obrany budoucnosti.

Hecker doplnil, že situace na Ukrajině ukazuje klíčovou roli vzdušné nadvlády. "Je nutná k tomu, aby nenastala situace, kterou vidíme teď, kdy létají po tisícovkách dělostřelecké střely a zákopové boje téměř připomínají druhou světovou válku. Je spousta raněných a mrtvých a ničena jsou celá města," vysvětlil.

Na začátku ruské invaze před více než dvěma roky byla podle Heckera Ukrajina schopná zastavit ruský postup díky dobré integrované protivzdušné obraně. "Ukrajinci sestřelili přes 100 ruských letounů, čímž zamezili Rusku získat vzdušnou nadvládu," uvedl. Rusko postupně přešlo k taktice, kdy používá řízené střely s plochou dráhou letu a balistické řízené střely jako doplněk bezpilotních prostředků, dodal.

Do budoucna je potřeba hledat prostředky, jak se rovněž levně bránit levným jednorázovým dronům, shodli se Řehka s Heckerem. "Protivzdušnou obranu je třeba budovat v různých segmentech od nízkonákladových až po ty více sofistikované," uvedl Řehka.

Protivzdušná obrana na Ukrajině se kvůli tenčícím zásobám dostává do kritické situace, je nutné reagovat další pomocí, uvedl Hecker. Zmínil v té souvislosti nedávno schválený balík americké pomoci, který uvolňuje dodatečných 61 miliard dolarů (přes 1,4 bilionu Kč) na vojenskou a ekonomickou podporu Ukrajiny a zemí v regionu.

Řehka doplnil, že Ukrajina nespoléhá jen na pomoc, ale dokázala vyvinout vlastní systémy a segmenty protivzdušné obrany. "Jsou oblasti, kde se od nich učíme, například u použití mobilních palebných jednotek nebo u akustických senzorů," řekl.

 

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 21.05.2024 ČTK

Reklama

20°C

Dnes je úterý 21. května 2024

Očekáváme v 09:00 21°C

Celá předpověď