Putin: Rusko nechce globální konflikt, nenechá se ale ohrožovat

foto Ilustrační foto - Ruský prezident Vladimir Putin během své inaugurace v kremelském Andrejevském sále. 7. května 2024. 

Moskva - Rusko udělá vše pro to, aby se vyhnulo globální konfrontaci, ale nedovolí nikomu, aby jej ohrožoval. Účastníkům tradiční vojenské přehlídky k připomínce porážky nacistického Německa to dnes řekl ruský prezident Vladimir Putin. Zatímco po Rudém náměstí pochodovali vojáci, ruská vojska tlačí na frontovou linii na Ukrajině, kde Rusko svou invazí v roce 2022 rozpoutalo největší pozemní konflikt v Evropě od roku 1945.

Na dnešní přehlídce bylo podle ruských médií k vidění méně vojenské techniky než v letech před invazí na Ukrajinu. Nezúčastnili se jí také žádní představitelé západních zemí. Rusko uvedlo, že na přehlídku nepozvalo velvyslance takzvaných nikoliv přátelských zemí - v podstatě těch, které podporují Kyjev.

Putinův projev si naopak vyslechli vůdci Běloruska, Kazachstánu, Kyrgyzstánu, Tádžikistánu, Turkmenistánu a Uzbekistánu, ale i Kuby, Laosu nebo Guiney-Bissau. Na Rudém náměstí v centru ruské metropole se jim představilo podle ruského ministerstva obrany na 9000 příslušníků ruské armády, z nichž se jich více než 1000 účastnilo bojů na Ukrajině.

Agentura Reuters letošní přehlídku označila za "skromnou", co se vojenské techniky týče. Rusko předvedlo pouze jeden tank T-34, ale i mezikontinentální strategickou raketu Jars, která má podle moderátora ruského televizního vysílání "zaručeně schopnost zasáhnout cíl na kterémkoli místě zeměkoule".

Nad hlavami přítomných později prolétly stíhačky, které za sebou nechávaly stopy v barvě ruské trikolóry.

Putin dnes stejně jako v předchozích dvou letech hovořil nejen o vítězství v polovině minulého století, ale i o válce na Ukrajině a konfrontaci se Západem. Podle ruskojazyčného serveru BBC bylo nicméně letos na adresu Západu kritiky méně.

"Rusko udělá vše pro to, aby zabránilo globální konfrontaci. (...) Zároveň však nedovolíme, aby nás někdo ohrožoval. Naše strategické síly jsou vždy ve stavu bojové pohotovosti," řekl v projevu Putin, zatímco kolem něj zuřila na květen neobvyklá sněhová vánice. V souladu se svými předchozími prohlášeními také tvrdil, že Západ zapomněl na roli Sovětského svazu při porážce nacistického Německa, a západní země obvinil, že rozdmýchávají konflikty po celém světě.

Moskva od svého vpádu na Ukrajinu čelí prohlubující se izolaci a sankcím ze Západu, podle kterého Putin usiluje o zabrání ukrajinského území. Ruský prezident a další ruští představitelé naopak tvrdí, že jejich "speciální vojenská operace", jak válku s Ukrajinou oficiálně nazývají, má za úkol sousední zemí "demilitarizovat a denacifikovat".

Pozorovatelé připomínají, že v čele Ukrajiny stojí prezident Volodymyr Zelenskyj, jenž má židovský původ, a kde krajní pravice podle volebních výsledků sehrávala na politické scéně okrajovou roli.

Rusko slaví vítězství ve druhé světové válce o den později než většina zemí Evropy, protože nacistické Německo podepsalo kapitulaci krátce před půlnocí 8. května. Tou dobou bylo v Moskvě vzhledem k časovému posunu již po půlnoci, tedy 9. května.

Přehlídky se dnes konají či konaly v dalších velkých městech rozlehlé země, která zahrnuje 11 časových pásem.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 20.05.2024 ČTK

Reklama

23°C

Dnes je pondělí 20. května 2024

Očekáváme v 17:00 22°C

Celá předpověď