Čeští raftaři vyučili Evropu: ze čtyř slalomů čtyři zlaté medaile

foto Mistrovství Evropy v raftingu, 1. září v Loučovicích na Českokrumlovsku. Raftová posádka TR Hiko si poradila i v kategorii R4 a dojela si pro své další zlato. Tentokrát za slalom.

Loučovice (Českokrumlovsko) - Dnešní závod ve slalomu šesti a čtyřmístných raftů, který se jel na Vltavě v Loučovicích pod lipenskou přehradou, přinesl českých barvám čtyři tituly mistrů Evropy. Dopoledne dominovaly v kategorii R6 posádky Jezinky a TR Hiko, odpoledne v kategorii R4 přidali raftaři TR Hiko druhé zlato a mezi ženami se radovaly závodnice TR Teva. V kategorii R6 přidal ještě druhý mužský reprezentační raft TR Rafting Morava stříbrnou medaili, ženy TR Teva skončily na bronzové pozici. Mistrovství Evropy zítra pokračuje závěrečným sjezdem obou kategorií přes Čertovy proudy.

Fotogalerie

Jezinkám přinesla v úvodní kategorii R6 vedení hned první jízda, ve které zaznamenaly pouze dva dotyky branek a díky rychlému času jim ani desetivteřinová penalizace nesebrala vedoucí pozici. Za nimi skončily Slovenky, které sice pádlovaly rychleji, ale k času se jim připočítalo dvacet vteřin za čtyři dotyky branek. Až na třetím místě skončila druhá česká posádka TR Teva, úřadující mistryně světa z loňského šampionátu v Kostarice. Raftařky měly z vedoucí trojice nejpomalejší čas a navíc 30 trestných vteřin. Ve druhém kole žádná z těchto posádek nedokázala zlepšit, takže si Jezinky mohly vychutnat vítězství. Raftařky Jaroslava Hájková, Petra Plavjaniková a Šárka Znamenáčková z Jezinek si tak mohly po devíti letech zde pod lipenskou přehradou vychutnat další slalomový triumf, protože v roce 2003 zde ve slalomu vybojovaly svůj první titul titul mistryň světa z celkových sedmi. Vítězný raft v mužské kategorii TR Hiko prokázal své mimořádné slalomové kvality už v první jízdě, kdy zajel suverénně nejrychlejší čas bez trestné penalizace. Druhá česká posádka TR Rafting Morava byla po prvním kole na čtvrté pozici, ale zlepšeným výkonem ve druhé jízdě, podpořeným čistým průjezdem všech branek, se jim podařilo probojovat na stříbrnou příčku. Bronzovou medaili získali raftaři z Německa. Odpoledne se mezi branky vydaly čtyřčlenné posádky a i zde domácí závodníci prokázali své špičkové kvality. Posádka TR Hiko se po úspěchu na šestkách dokázala dokonale koncentrovat i na čtyřky a o svém druhém dnešním zlatu rozhodla hned svou první jízdou. V té čistě projela všechny branky a dosáhla nejrychlejšího času dne, druzí Slovinci jeli o 12 vteřin pomaleji a navíc si připsali penalizaci za dotyk branky. Pro bronz si dopádlovali raftaři z Německa, kteří se sice ve druhé jízdě o pár setin sekundy zlepšili, ale na posun ve výsledkové listině to nestačilo. Druhý český tým Hanace Rafters dojel na osmém místě. Také mezi ženami dokázala česká posádka TR Teva dojet pro zlato s bezpečným náskokem. Do vedení se dostala už v první jízdě, druhé Slovenky měly navíc padesátivteřinovou penalizaci za neprojetí branky. Přestože by jim na zlato stačil čas z první jízdy, raftařky TR Teva ve druhém kole zrychlily, snížily počet trestných vteřin z 35 na 10 a po zásluze mohly slavit vítězství. Stříbrným Slovenkám zlepšení ve druhém kole k prvnímu místu nepomohlo, ale ubránily své umístění před dotírajícími Belgičankami. Ty se nakonec musely spokojit s bronzem. Druhý český raft TR CK Bartoněk skončil šestý. Zítra je na programu sjezd obou kategorií, který rozhodne i o celkových vítězích šampionátu. Sjezd je živě přenášen prostřednictvím internetu, kde ho lze sledovat díky internetové televizi Střižna.cz.

ME v raftingu v Loučovicích pod Lipenskou přehradou - slalom:

Šestičlenné posádky: Muži: 1. ČR 2 135,83 (0 tr. sekund), 2. ČR 1 -1,54 (0), 3. Německo -6,07 (5). Ženy: 1. ČR 1 179,37 (10), 2. SR -8,68 (20), 3. ČR 2 -9,80 (10). Čtyřčlenné posádky: Muži: 1. ČR 1 134,57 (0), 2. Slovinsko -11,69 (5), 3. Německo -13,18 (5), ...7. ČR 2 -23,73 (20). Ženy: 1. ČR 1 184,24 (10), 2. SR -27,07 (30), 3. Belgie -27,37 (25), ...6. ČR 2 -42,18 (35).

Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 29.03.2024 ČTK

Reklama

18°C

Dnes je pátek 29. března 2024

Očekáváme v 17:00 16°C

Celá předpověď